Nadace Via


Regionální a komunitní rozvoj

Živá komunita: Otoč knihu – podpořte čtenářskou kulturu v obci!

S pomocí místních dobrovolníků chceme vybudovat síť knihovniček v ulicích, které budou sloužit občanům k vzájemné výměně knih. Zároveň budeme pořádat happeningy na podporu čtenářské kultury a uměleckých aktivit místních občanů (autorská čtení, literární večery, čtenářské kluby pro dospělé i děti, výstavy a projekce). Díky vašemu aktivnímu zapojení a novým nápadům bychom chtěli dosáhnout pravidelného opakování úspěšných akcí. Pomozte nám udělat z našeho okolí kulturnější místo pro život!

vybíráme od 21.3.2019
20 800 Kč
vybráno 69 % z 30 000 Kč

přispělo

31 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Jako spolek P.A.K.O. – Příležitostná Asociace Kulturního Obrození  fungujeme v Dolanech u Olomouce už třetím rokem. Za tu dobu jsme pro vás uspořádali několik akcí (promítání dokumentů, Divadelně- hudební rozloučení s prázdninami, přednášky na téma zdraví,  multižánrový hudební festival P.A.K.O. FEST, vědomostní soutěž týmů Pakokvíz apod.) Jsme moc rádi, že na naše akce chodíte a fandíte nám.
Jenom díky vám můžeme mnohé aktivity pořádat opakovaně.  Jestli se vám líbí, co P.A.K.O. dělá, pojďte do toho s námi! Aktuálně potřebujeme vaši pomoc v rozvoji projektu Otoč knihu, jenž oslovil i pražskou Nadaci Via, která se rozhodla nám finančně vypomoci.  Všechno to začalo krabicí s knihami, kterou jsme jednoho dne zanechali v místním obchodu s potravinami lidem volně k rozebrání. Knihy samozřejmě zmizely, ale co se nestalo, objevily se jiné. Došlo nám, že o výměnu knih mají lidi zájem a že je třeba tuto myšlenku rozvinout.

S vaší pomocí můžeme společnými silami vybudovat v Dolanech a okolí knihovničky, které by lidem sloužily k výměně a půjčování knih, které už doma jen zabírají místo. Nyní jsme ve fázi dojednávání míst, kde by mohly být knihovničky umístěny. První místo, kde je možné knihy „otáčet“, se nachází v obchodě COOP v Dolanech a v Empire Pakárna clubu na Dolánkách, kde můžete navíc vozit knihy, které byste chtěli do našeho projektu věnovat. Ve spolupráci s místními řemeslníky tato místa zrenovujeme a vytvoříme nová (Pohořany, Véska, apod.) Náš koordinační tým se pak postará, aby vám byly v knihovničkách nabízeny stále nové tituly.

Vytvoření „knihobudek“  však není vše, na co přispějete. Projekt Otoč knihu se týká především  čtenářské kultury  jako takové a souvisí s pořádáním nejrůznějších literárních večerů, autorských čtení a besed za účelem vzájemné knižní inspirace. Na své si přijdou nejen dospělí, ale také děti.

Noc s Andersenem a Ježíšku, přines mi knížkujsou příklady našich snah o podporu dětského čtenářství, které jsme pro vás už uspořádali. Děti se zde seznámily nejen s knihami, ale mohly si vyzkoušet nejrůznější  tvůrčí aktivity. Vaše finanční dary nám pomohou uspořádat i další podobné akce a poslouží k nákupu materiálů, knih, kancelářských potřeb, odměn pro děti, na honoráře umělcům apod.

Teď se na rozvíjení čtenářské gramotnosti (nejen) svých dětí můžete podílet i Vy! Ukažte, že vám není knižní kultura lhostejná a OTOČTE KNIHU spolu s námi!

Děkujeme vám za vaši důvěru a dobrotivost.

Projekt byl podpořen Nadací Via v programu Živá komunita. Každou korunu, kterou darujete, nám nadace zdvojnásobí až do výše 20 000 Kč.

To hlavní, co nám může úspěšně odstartovat celý projekt jste tedy vy! 

Vaše 100Kč = 200Kč pro nás!





Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Hodně štěstí a dál tolik energie do nových projektů ;)

Pavlína Arely
300 Kč

Příspěvek na Noc s Andersenem.

Veronika Sedlářová
100 Kč