Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých České republiky, zapsaný spolek


Lidé s postižením

Braillský řádek pro nevidomé

Naše nezisková organizace se zabývá pomocí nevidomým a slabozrakým občanům. Jednou z našich činností, kterou se zabývá oddělení Tyflokabinet, je pomoci nevidomým používat počítač. Nevidomí používají při práci s osobním počítačem odečítací programy, které převádějí informace zobrazené na monitoru do hlasové podoby a souběžně je zobrazují na braillském řádku.

vybíráme od 31.1.2019
4 500 Kč

přispěli

3 lidé
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Braillský řádek patří mezi významné kompenzační pomůcky, umožňující nevidomým lidem pracovat s textovými informacemi v Braillově bodovém písmu - tedy způsobem, kdy mohou vnímat i psanou podobu informací, s nimiž pracují. Znalost a aktivní používání hmatového Braillova písma má zásadní význam pro plnou gramotnost nevidomých občanů. Díky tomu se mohou plnohodnotně integrovat do společnosti, studovat nejrůznější obory, vykonávat i náročná povolání (např. právník, překladatel, programátor, středoškolský či vysokoškolský pedagog, lektor, manažér, vedoucí pracovního kolektivu či firmy).

Používání braillského řádku významným způsobem zvyšuje komfort a přesnost práce s informacemi. Braillské řádky mají nezastupitelný význam pro práci s cizojazyčnými texty, tabulkami, matematickými vzorci a symboly, pro editaci a grafickou úpravu textu. Braillský řádek umožňuje nevidomému přímý kontakt s textem, takže teprve pomocí hmatu vidí např. správné psaní velkých a malých písmen, používání měkkého a tvrdého y / i, chybějící nebo naopak zdvojené mezery mezi slovy, formátování odstavců.

Pracovníci Tyflokabinetu učí nevidomé základy obsluhy Braillského řádku, procvičují jejich dovednosti. Jelikož současné Braillské řádky používáme již 5 let, je nutná jejich výměna. Jedná se totiž o velmi citlivé zařízení, které se při svém používám mechanicky opotřebovává a průběžné opravy jsou již nedostačující.

Cena jednoho Braillského řádku je 89 900 Kč.

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu