Kola pro Afriku o.p.s.


Děti, mládež, rodina Rozvojová spolupráce

KOLA PRO AFRIKU - NA KOLE KE VZDĚLÁNÍ GAMBIJSKÝCH DĚTÍ + KOLO JAKO PODPORA NOVÝCH DOVEDNOSTÍ A ZAMĚSTNANOSTI V GAMBII

SPOLEČNĚ prodloužíme životnost darovaných kol pro školáky v Gambii. PODPOŘME úsilí při vytváření nových pracovních příležitostí pro dospělé Gambijce. Finance využijeme na přepravu darovaných kol do gambijských škol, na nákup nových náhradních dílů a nářadí k opravě školních kol. Odolné náhradní díly přinesou zvýšení životnosti darovaných jízdních kol. Přesto dovezená kola budou potřebovat průběžný servis. Vámi darovanou podporu použijeme také na náklady výukových workshopů, ve kterých předáváme dovednosti oprav kol gambijským mužům i ženám, kteří si s naší pomocí následně otevírají vlastní podnikání v místních komunitách a vesnicích. Již brzy otevřeme první Bike Centrum ve vnitrozemí Gambie, které se stane zároveň praktickou školou řemesel a oborů, zprvu věnovaných problematice oprav, později i výrobě jízdních kol.

vybíráme od 11.12.2018

Na kole ke vzdělání

Pojďme společně rozvíjet podporu vzdělání a pracovních příležitostí v Gambii
197 102 Kč

přispělo

80 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Podporou vzdělanosti sledujeme větší soběstačnost místních v aktivním rozvoji jejich země.  Podpořte s námi školní docházku dětí a zaměstnanost dospělých v Gambii.

Náklady na udržitelnou cestu kola od dárce ke školákovi jsou nyní přibližně 1000 Kč (zejména náhradní díly a cyklo nářadí). V roce 2024 budeme pokračovat v kreativním projektu skládání darovaných jízdních kol, ke kterému vedeme gambijské školáky. Současně tím připravujeme gambijské cyklomechaniky na novou profesi, ať už přímo v partnerských školách ve vnitrozemí Gambie, nebo v jejich domovských lokalitách. Jízdní kolo bude v Gambii zcela jistě ještě po dlouhou dobu prostředkem mobility number 1!

Přidáte se k nám?

Mnoho gambijských dětí musí do školy docházet 5 - 10 km pěšky. Kvůli velkým vzdálenostem některé děti do školy nedocházejí vůbec. Od roku 2012 dětem ze vzdálených domovských lokalit na cestě do školy pomáháme jízdními koly od českých i slovenských dárců.

Obdarované děti si své mnohdy úplně první kolo v životě poskládají z předem připravené kolové stavebnice. Tím získají základní dovednosti opravy kola a prohloubí svůj vztah k vzácnému daru. Na kole děti šlapou za vzděláním. Po absolvování školní docházky se kolo stane skutečným majetkem dětí a ty s ním mohou vyrazit k dalšímu studiu, či do následné práce.

Aby kola dětem vydržela v náročném africkém terénu co nejdéle, technicky je upravujeme a osazujeme odolnými díly, které prodlouží životnost kol. Nejprve kola ještě v ČR výrazně zjednodušujeme. MTB 26" zbavujeme původního převodového mechanismu. Kolo ve stavebnici tvoří jen rám, vidlice, zadní brzda, řidítka a sedlovka. Přidáme zapouzdřené středové složení - v Gambii chráněné zejména před pískem. Dále dodáváme sedlo, pedály, jednopřevodník, široký řetěz, šroubovací jednokolečko na zadní náboj, díly na přední a zadní kolo. Takto předem připravená kola s díly připravujeme do transportních balíčků a vypravujeme do Gambie (1 kontejner = 500 kol +  náhradní díly).
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

+++ HELLO AFRIKA +++

Miro Jose Pražan
500 Kč

Dobrý den, částku posílám prostřednictvím maturantek ze třídy 4.B naší Střední pedagogické školy v Kroměříži. Každoročně se zapojujeme do benefiční akce Sněhuláci pro Afriku a tak slečny celý svůj zůstatek z třídního fondu věnovaly právě dětem ☺.

Ilona Helisová
2 100 Kč

Keep up your good job! Greetings from Poland:)

Fellow cyclist

Hodně štěstí :-)

Ondřej Raus
150 Kč

Přikládám 1 kolo Eska s dvojtácem a pětikolečkem ve sběrně v Litoměřicích :-)

Jaroslav Veselka

Věnují skauti a skautky z Lidečka a Horní Lidče :)

Ludmila Rumánková Mužikovská
1 000 Kč

Dárek k dnešnímu svátku

Tomas Cenkl

HODNĚ ŠTĚSTÍ.

Jana Malíková
520 Kč

At to dobre jezdi...

Dárce

za ochotu pomoci :-)

Martina Jarošová
300 Kč