Nadace ADRA - adventistická nadace pro pomoc a rozvoj


Děti, mládež, rodina Lidé s postižením

Pomoc pro Justýnku Rakašovou

Desetiletá Justýnka trpí dětskou mozkovou obrnou. Díky trvalé a obětavé péči rodičů a lékařů dokáže stát a udělat po bytě v chodítku pár kroků. Zvládá se také najíst a mohla začít chodit do školy, nyní je již ve třetí třídě. Ráda by si hrála a běhala se sourozenci. K tomu, aby se jí její sen splnil, musela podstoupit operaci spastických šlach a nyní by potřebovala několikrát do roka absolvovat velmi drahou neurorehabilitaci. Tu však zdravotní pojišťovny nehradí.

vybíráme od 26.1.2018
37 000 Kč

přispělo

30 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Předčasný příchod na svět Justýnky ze Sokolovska byl dramatický. Vážila pouhých 880 g, měřila 37 cm, nedýchala a přežila pouze celoroční péčí lékařů. Zatímco její dvojče Vaneska je zdravá, Justýnka bojuje den co den s dětskou mozkovou obrnou. 

Ve čtyřech letech lezla jen po kolínkách, bez opory sedět jí dělalo problém, pravou ruku téměř nepoužívala atd. Je to usměvavá a milá holčička se spoustou energie a odhodláním se poprat se svým osudem. Dokládá to i skutečnost, že začala od září 2020 navštěvovat základní školu. Bez trvalé péče maminky se ale stále neobejde.  Největší problém dělá stále Justýnce chůze a jemná motorika, i když i zde má za sebou první úspěchy. Touží se vyrovnat svým dvěma zdravým sourozencům. Terapie i každodenní domácí cvičení jsou pro ni velmi fyzicky náročné a ona je absolvuje téměř bez protestů. Chápe, že jediná cesta k samostatnosti vede přes každodenní bolest a námahu. Je fantastická bojovnice.

Léčba Justýnky a chod celé rodiny je finančně pouze na tatínkovi. K tomu, aby se posunula dál, by potřebovala několikrát do roka absolvovat intenzivní neurorehabilitaci (jedna kůra stojí kolem 60 tis. Kč). Tu však zdravotní pojišťovny nehradí a jiné léčby nejsou tak účinné. Tyto částky (navýšené ještě o nutné ubytování) našetřit, navíc opakovaně, je však pro rodiče malé Justýnky naprosto nemyslitelné.
 
Koho z vás oslovil příběh malé Justýnky, můžete jí svůj dar poslat též bankovním převodem na účet Nadace ADRA č. 57333375/0300, v. s. 244. Děkujeme vám. V tom případě se váš dar nezobrazí zde, ale bude dle bankovního výpisu zaúčtován k danému variabilnímu symbolu.
 
Nadace ADRA Justýnku podporuje od ledna 2018; aktualizace informací: leden 2023. 
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu