Lékaři bez hranic, o.p.s.


Rozvojová spolupráce Zdraví

#GivingTuesday: Pojďme pomoci 50 000 lidem v Bangladéši

Od srpna 2017 uteklo do Bangladéše téměř 600 000 rohingských uprchlíků. Situace v oblasti je mimořádně kritická. Lékaři bez hranic na krizi reagují a rychle rozšiřují své aktivity v oblasti. V rámci letošního svátku dárcovství #GivingTuesday otevírají Lékaři bez hranic v České republice zvláštní výzvu: spojme se a pojďme shromáždit peníze na léky a ošetření pro 50 000 lidí.

vybíráme od 22.11.2017
334 583 Kč
vybráno 117 % z 285 000 Kč

přispělo

316 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
"Slyšela jsem vyprávět ženy, které po cestě sem přišly o své muže. Strávily mnoho dní na cestě se svými malými dětmi. Šly podél silnic, kde jezdilo mnoho aut v obou směrech. Některé z jejich dětí přitom srazilo auto a ony na místě zemřely. A budoucnost v bezpečí, kterou se se svou rodinou vydaly hledat, se v mžiku ztratila. To jsou osobní tragédie. Opakované příběhy podobné těmto můžete vynásobit 500 tisíc krát, a pak začnete chápat, jak trýznivá je tu situace.

Právě teď máme na našem oddělení malou holčičku, která je silně dehydratovaná a trpí tak vážnou podvýživou, že nedokážeme ani odhadnout, kolik je jí let. Přinesla nám ji žena, která ji našla odloženou u hraniční kontroly. Její rodinu nikdo nezná. My se o ni staráme a její zdravotní stav se každý den zlepšuje, ale kam půjde, až se uzdraví?"

Kate White, krizová koordinátorka Lékařů bez hranic v Bangladéši (
více)
Foto: Paula Bronstein/Getty Images

"V Kutupalongu, kde Lékaři bez hranic provozují zdravotnické zařízení od roku 2009, jsme zvýšili kapacitu naší lůžkové péče z 50 lůžek na 70 lůžek a každý den vídáme mezi 800 až 1000 pacienty. Naše týmy se zabývají problémy, se kterými bychom se za normálních okolností neměli vůbec setkávat – jako jsou například dospělí, kteří se zhroutí nebo umírají na dehydrataci kvůli snadno léčitelnému vodnatému průjmu. V Cox’s Bazar jsme otevřeli nové projekty zabývající se lékařskou péčí a vodou a sanitací, abychom lépe reagovali na exponenciální nárůst potřeby zdravotní péče. Ale stále je potřeba dělat mnohem více. Tábor představuje pro veřejné zdraví časovanou bombu."

Dr. Joanne Liu, mezinárodní prezidentka Lékařů bez hranic (více)

Foto: Paula Bronstein/Getty Images
Foto: Stéphane Coletti/Lékaři bez hranic

Lékaři bez hranic působí v Bangladéši od roku 1985, ale krize v Cox's Bazar nás nutí masivně navyšovat naši kapacitu. Lékařskou péči jsme od počátku krize poskytli více než 30 tisícům lidí, což je pětkrát více, než loni ve stejném období. V červenci naši spolupracovníci ošetřovali přibližně 200 pacientů denně; nyní léčí více než dva tisíce pacientů každý den v rámci různých projektů. Lékaři bez hranic rozšířili svou kapacitu v největším zdravotnickém zařízení v regionu Kutupalong z 50 na 70 lůžek a otevřeli nová oddělení a izolační jednotky pro infekční nemoci.

Lékaři bez hranic také začali stavět další dočasná zdravotnická zařízení (Balukhali, Mainnerghona) a mobilní kliniky, aby uspokojili potřeby nově příchozích. Kromě zdravotní péče Lékaři bez hranic zajišťují vodu a sanitaci v neformálních táborech a snaží se zamezit šíření nemocí. Naše týmy vybudovaly 200 latrín, udělaly 25 vrtů a vytvořily systém gravitačního zásobování vodou, přičemž denně do táborů dopravují vodu nákladními vozy. V nejvíce postižených oblastech je plánována výstavba latrín a vodních ploch  v koordinaci s bangladéšským Ministerstvem veřejného zdravotnictví a životního prostředí a dalšími subjekty.

Do konce prosince Lékaři bez hranic plánují nainstalovat dalších 100 hloubkových, 300 povrchových studní a 1 000 latrín v provizorních táborech Balukhali a Kutupalong.


Více o Lékařích bez hranic
http://www.lekari-bez-hranic.cz

Více o práci Lékařů bez hranic v Bangladéši
http://www.lekari-bez-hranic.cz/banglades
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Lukáš, Katka, Emička

Děkuji za Vaši práci!

viktorie plívová

Díky za Vaši práci a za tuhle možnost. A hlavně díky všem, kdo přispěli.

Jakub Stanjura
100 Kč

Díky za vaši skvělou práci, odhodlání a odvahu. Držím vám palce!

Rebeka H.
200 Kč

Hodně štěstí!

Kateřina Džuponová

Děkuji

Ivo Hulínský

Dekuji, ze jste.

David Zak
570 Kč

Díky!

Martin Straka
2 000 Kč

... když nemůžeme přiložit ruku k dílu (pomoci přímo na místě) udělejme to alespoň touto formou. Lékařům bez hranic přeji, ať jsou pokud to půjde úspěšní v každém jednotlivém krůčku, skláním se před jejich odvahou, ochotou, pracovitostí, silou, nasazením pomáhat ve všech místech krizovým situací!

Branko Banik

Děkuji za Vaši práci.

Hanna Domoroslova