Na ovoce, z.s.


Regionální a komunitní rozvoj Životní prostředí

Šlapostroj - velocipedický drtič ovoce

Postavili jsme Šlapostroj, důmyslný cyklodrtič pro 3 jezdce, který nám na našich podzimních akcích usnadňuje proces moštování a mění ho v komunitní zábavu. Prvním zátěžovým testem prošel na letošní Ovocné slavnosti a přes zimu ho čeká ještě trocha vylepšování. Pomozte nám vyladit Šlapostroj pro příští akce.

vybíráme od 4.10.2017
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Kdo šlape, ten moštuje,“ řekli jsme si v létě a pustili se do výroby Šlapostroje, cyklodrtičky ovoce pro 3 jezdce.

Na moštování na našich podzimních akcích se těšíme celé léto. Na co se ale těšíme už méně, je práce s ruční nebo elektrickou drtičkou. Ani jedna nedrtí jablka podle našich představ, což pro nás znamená hodně práce navíc a málo moštu. Naštěstí známe Honzu, vášnivého konstruktéra možného i nemožného, který hrubé nákresy cyklodrtičky přes léto proměnil v charismatický Šlapostroj. A co víc, ladil, opravoval a dotahoval svůj vynález i v průběhu Ovocné slavnosti a ještě při tom stíhal odpovídat na zvídavé dotazy o jeho fungování a vývoji.
Šlapostroj se na zbytek podzimu a celou zimu vrátí do dílny, kde dostane vylepšené ježky, obuje nová šlapátka a projde několika dalšími úpravami, aby příští rok zvládl ještě víc ovoce i jezdců.

Vaše příspěvky použijeme na průběžné vylepšování Šlapostroje a zaplacení materiálu a práce potřebných na jeho opravy.

Co je to Šlapostroj
Šlapostroj je drtička pro 3 jezdce, kteří svým šlapáním roztočí rotační ježky a nastartují tak drcení. 
Jeho základ tvoří jemná dřevěná konstrukce se třemi nohami, třemi sedly, třemi páry šlapátek a prostorem pro nádobu drtiče uprostřed. Jakmile jezdec šlápne do pedálů, ježek se dá do pohybu a začne drtit. Rozemleté kusy jablek se shromažďují pod strojem, odkud je můžeme průběžně odebírat a přemisťovat k lisu na moštování. Ježci se otáčí nezávisle na sobě a k jejich rozpohybování stačí vyvinout malou sílu, takže se na moštojízdu a kus řeči mohou u Šlapostroje stavit i křehké dámy a děti.
Když dodrtíme, stačí zakrýt dřevěný koš poklopem a máme stylové barové posezení pro koštování moštu.

A takhle jsme ho stavěli

Pomůžete nám šlápnout do pedálů a rozjet komunitní moštování?

Než nastane podzim a čas moštování, můžete nasát atmosféru loňské a letošní Ovocné slavnosti. 
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu