Nadace české bijáky


Kultura, umění a historie

Záchrana filmu Obchod na korze

Pomozte nám vrátit na plátna kin a novým generacím diváků oscarový film Obchod na korze. Délka filmového negativu je 3428 m, část je již nenávratně zničená a při restaurátorských pracích je tedy nutné využít i duplikační pozitiv filmu. Po naskenování musí restaurátoři čistit okénko po okénku.

vybíráme od 15.5.2017

Pomozte nám zachránit oscarový Obchod na korze!

Vše kolem nás i filmy, které máme rádi, stárnou. Ne jejich duch, ale materiál, na kterém jsou zachyceny, celuloid a emulze na něm, podléhají krutosti času. Marně se vzácné negativy uchovávají v lednicích. Na jejich pozdějších kopiích je stárnutí filmů čím dál tím víc vidět. Pomozte nám zachránit Obchod na korze, první československý oscarový film!
50 445 Kč

přispělo

42 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Film Obchod na korze je přepisem novely Past slovenského spisovatele Ladislava Grosmana, která vyšla v roce 1962 v časopise Plamen; později ji autor převedl do literárního scénáře a do knižní podoby pod názvem Obchod na korze. Tragikomický příběh, natočený režisérskou dvojicí Ján Kadár a Elmar Klos, získal mnohá domácí i zahraniční ocenění, mimo jiné Oscara za nejlepší cizojazyčný film nebo Zvláštní čestné uznání pro Jozefa Kronera a Idu Kamińskou na XVIII. MFF v Cannes 1965.


Na projektu vedle Nadace české bijáky spolupracuje Státní fond kinematografie, Film Servis festival Karlovy Vary a postprodukční studio UPP (Universal Production Partners). Za autory dohlíží na kvalitu restaurátorských prací kameraman Ivan Šlapeta a syn jednoho z režisérské dvojice, Elmar Kloss ml.: „Považuji za ohromnou satisfakci, že tento film, který ležel tolik let v době normalizace v trezoru a který provázelo i dost smůly (např. soška Oscara za "Obchod na korze", již můj otec dal Kadárovi sebou do emigrace, aby mu pomohla otevírat důležité dveře, se po jeho smrti v r. 1979, vzápětí následované úmrtím jeho ženy Judity a po půl roce i jeho tchyně paní Sacherové nenávratně ztratila, byla patrně ukradena, ale kým to už se asi nikdy přesně nedovíme!) bude možno opět v důstojné podobě promítat v kinech a v televizi.“



Digitální restaurování je finančně velmi náročný proces, kdy se cena za jeden celovečerní snímek pohybuje mezi 1 - 2 miliony korun. Při příležitosti digitálního restaurování filmu Obchod na korze spustila Nadace české bijáky fundraisingový projekt #vydotitulku. Stejně jako u filmů restaurovaných v minulých letech mají všichni fanoušci jedinečnou šanci zapsat se dobrým skutkem do dějin české kinematografie. Stačí poslat do konce května 2017 minimání příspěvek 10 000 Kč na transparentní účet 107- 5653070287/0100, ze kterého je 100% finančních prostředků věnováno na digitální restaurování filmu Obchod na korze. Jméno či logo dárce v titulcích pak bude uvedeno v závěrečných titulcích filmu. Ty jsou pak nedílnou součástí filmu a budou promítány při všech projekcích tohoto oscarového snímku. Nadace české bijáky samozřejmě vystavuje na všechny finanční příspěvky darovací smlouvy. Více o projektu zde .
Nadace financováním digitálního restaurování nezískává žádná autorská ani distributorská práva. Veškerá práva k restaurovanému filmu zůstávají státu a zástupci nadace jen mohou doufat, že případné příjmy z distribuce stát věnuje na digitální restaurování dalších filmů ze Zlatého fondu české kinematografie.


Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Ať přežíje, a hlavně jeho duch!

Pascal Kissling
1 000 Kč

Zdar a sílu!

Petr Koblic
5 000 Kč

Hodně zdaru.

Roman Šemík

Veľmi pravdivý príbeh...

Dárce
1 000 Kč

Či to ja šaľena... či švet ošaľel?

Dárce
200 Kč

Ten krásný film začíná zas nabývat na aktuálnosti. Díky, že se do jeho restaurování pouštíte.

Marek Král
300 Kč