Kverulant.org o.p.s.


Protikorupční aktivity

KILL BILLboards - billboardy patří do šrotu

Kverulant nevidí na billboardech mnoho dobrého. Jejich povolování je často spjato s korupcí, kradou nám krajinu i veřejný prostor a stojí každý rok několik lidských životů při nárazu automobilu. Někteří politici však na lákavé nabídky billboardařů stále slyší a jdou jim na ruku. Přesto se nám podařilo prosadit zákaz těch nejhorších (billboardů). Pomozte nám zbavit se i těch dalších (myslíme billboardů).

Systémově odstraňujeme billboardy a uvolňujeme místo k životu. KILL BILLboards!

Kverulant již dosáhl řady úspěchů. Podpořte ho v těch dalších. Dejte billboardům vale.
128 244 Kč

přispělo

166 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Při srážce s billboardem u nás zahyne každý rok několik lidí. I když řidič nechce, strhává na sebe billboard pozornost, a vede k řadě dalších nehod, i když sám zůstane stát a nadále láká na spoře oděnou dívku prodávající cokoli.
 
Kverulantovi se i přes silný odpor billboardařů a některých poslanců podařilo prosadit zákaz všech billboardů u dálnic a silnic I. třídy od 1.9.2017. To mu ale nestačilo a donutil Ředitelství silnic a dálnic, aby od silnic odstranilo 578 těch nejnebezpečnějších.
 
I ve městech se kvůli poutačům bourá a úředníci zde kšeftují s veřejným prostorem na úkor historických památek a nás všech. Ty nejhorší jsou LED billboardy. Z pohledu bezpečnosti provozu jsou ty svítící a blikající hyzdiče vůbec nejnebezpečnější venkovní reklamou. 
 
V Brně se nám povedlo do akce zapojit vedení města a začalo odstraňování nelegálních kousků. Těch je dle policie ve městě na 80 %, a tak by měla být změna patrná. Praha zatím městem billboardů zůstává, i když byly odstraněny aspoň reklamy ze zábradlí. Ostatně, bavíme se o stovkách milionů, které si tu mocní rozdělují. Kverulant se ale nevzdává a bojuje u Úřadu na ochranu hospodářské soutěže i u Evropské komise.
 
Inzerentům nabízíme návod, jak se vyhnout těm nejnebezpečnějším a nejvíce obtěžujícím plochám. Pomozte také vy Kverulantovi v jeho tažení za města nezastavěná poutači a příjemnější cesty.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Kverulant podal trestní oznámení na úředníka zkorumpovaného billboardaři

Kverulant je znám svým bojem proti billboardům. Už léta opakuje tři hlavní argumenty proti nim. Jsou nebezpečné, kradou nám veřejný prostor a generují korupci. Pravdivost třetího argumentu potvrdil zpravodajský server Novinky.cz který odhalil, že úředník magistrátu Ivo Mates, který má na starosti povolování billboardů, několik let používal zdarma vůz Volvo XC60 patřící největší billboardové firmě BigBoard. Kverulant dnes na úředníka i na korupčníky z BigBoardu podal trestní oznámení.



Najde ministr Ťok odvahu?

V souvislosti s nedávnou smrtelnou nehodou s neodstraněným billboardem na D 11 Kverulant.org  podal trestní oznámení na ministra dopravy Daniela Ťoka za to, že jeho lidé ani po osmi měsících od platnosti zákazu neodstranili billboardy od dálnic silnic I. třídy, přestože jim  tuto povinnost ukládá zákon.  Druhý den po podání trestního oznámení kontaktoval Kverulanta sekretariát ministra Ťoka se žádostí o schůzku. Kverulant souhlasil ale pouze, bude-li moci na schůzce natáčet a záznam potom zveřejnit. S tím ministr Ťok překvapivě souhlasil a byl dojednán termín setkání. Tento termín byl ze strany ministerstva posléze zrušen a přesunut na dnešní odpoledne.  Dnes dopoledne volal Kverulantovi sekretariát ministra s tím, že schůzka s ředitelem Kverulanta Vojtěchem Razimou se může uskutečnit, ale jen bez kamery. S tím Kverulant samozřejmě nesouhlasil, protože veřejnost má právo slyšet ministrovo vysvětlení jak je možné, že s přispěním jeho lemplovství zemřel člověk. Rozhovor byl ukončen s tím, že Kverulant není Ťokovou zbabělostí překvapen a vydá o tom tiskovou zprávu. Za půl hodiny přišel z ministerstva další telefon.  Prý to všechno bylo nedorozumění a ministr Ťok s natáčením souhlasí. Jen dnes odpoledne již prý nakonec čas nemá a jeho sekretariát se prý příští týden ozve s novým termínem schůzky.

Kverulant.org zjistil, že největší česká billboardová společnost Czech Outdoor s.r.o. podala v roce  2017 k Evropské Komisi stížnost na Českou republiku. Billboardáři v ní tvrdili, že zákaz billboardů na dálnicích a na silnicích I. třídy, který začal platit v od 1. září loňského roku, představuje  údajnou nedovolenou státní podporu konkurenci. Komise toto absurdní tvrzení již loni zamítla, ale billboardáři se odvolali.  Nedávno však Evropská komise svoje rozhodnutí potvrdila a stížnost definitivně zamítla. Kverulant.org je naprosto přesvědčen, že stejně dopadnou se svou ústavní stížností podanou proti zákazu billboardům loni v létě.  Kverulant bojuje proti billboardům již od svého vzniku v roce 2009 a na přijetí zákona proti billboardům má velký podíl. Podpořte ho v jeho boji alespoň symbolickou částkou 100 Kč.





Neodstraněný billboard zabíjel
Dnes kolem čtvrté hodiny ráno na desátém kilometru dálnice D11 směrem z Prahy na Hradec Králové stala smrtelná nehoda. Řidičův vůz vyjel z dosud nezjištěných příčin z vozovky, narazil do sloupu billboardu s českou vlajkou, odrazil se od něj, několikrát se přetočil a nakonec skončil v příkopu. Řidič nehodu nepřežil. Billboardy měly od dálnic zmizet už vloni v září, pořád jich jsou ale k vidění stovky. Odstranit je měli jejich majitelé nebo příslušný úřad. Nařizuje jim to zákon přijatý již před pěti lety. Billbordáři však prohlásili, že zákon je blbý a tak se dodržovat nemusí a ministr dopravy Dan Ťok se nedáno nechal slyšet, že ministerstvo prý nemá dostatek lidí na to, aby billboardy odstranil. Kverulant.org je dnešní nehoda je důkazem spáchání trestného činu obecného ohrožení a podává na billboardaře i na úředníky trestní oznámení.  Kverulant bojuje proti billboardům již od svého vzniku v roce 2009, podpořte ho v jeho boji symbolickou částkou 100 Kč.


Reportáž o odstraňování billboardů
Úředníci v Brně zakryli nelegální billboard, ještě ten večer plachtu někdo odstranil. Billboardáři tvrdí, že oni to nebyli. Více ve včerejší reportáži ČT ve které vystoupil i ředitel Kverulanta Vojtěch Razima.


Podle Kverulanta mají billboardy na svědomí lidské životy a přitom veřejnosti nic pozitivního nepřináší. S tím billboadaři samozřejmě nesouhlasí. Obhájit své názory přišli  do duelu Seznamu pánové Ing. Marek Pavlas, prezidenta Svazu provozovatelů venkovní reklamy a ředitel Kverulant.org Ing. Vojtěch Razima.Podle Kverulanta mají billboardy na svědomí lidské životy a přitom veřejnosti nic pozitivního nepřinášení. S tím billboadaři samozřejmě nesouhlasí. Obhájit své názory přišli  do duelu Seznamu pánové Ing. Marek Pavlas, prezidenta Svazu provozovatelů venkovní reklamy a ředitel Kverulant.org Ing. Vojtěch Razima.


Německý ovčák po lobotomiiI díky Kverulantovu letitému úsilí  mělo z ochranného pásma dálnic a silnic první třídy mělo do loňského 1. září zmizet více než  3 000 billboardů, které nesplňují požadavky zákona. Odstraněno jich však dosud bylo jen kolem pár stovek. Stát se chová jak německý ovčák po lobotomii. Místo, aby se pořádně štěkal a  pokousal ty, co všem na očích porušují zákon, jen bezmocně chodí kolem. Více v reportáži Seznamu:







Stát má mapu nebezpečných billboardů. Přesto nic nedělá
Ministerstvo vnitra již v roce 2016 zadalo dopravní fakultě ČVUT vypracování studie s názvem Vliv reklamních zařízení na bezpečnost silničního provozu. Studie je konečně hotová a Kverulantovi se podařilo získat její hlavní výstupy: mapu nebezpečných billboardů na dálnicích a mapu nebezpečných billboardů na hlavních tazích v Praze. Nebezpečné billboardy číhají na řidiče všude. Přesto stát proti nebezpečnému reklamnímu smogu dělá jen velmi málo. I díky Kverulantovi již  mělo od dálnic a silnic první třídy do loňského 1. září zmizet více než  3 000 nejnebezpečnějších billboardů. Více než čtyři měsíce po zákazu jich zmizelo jen pár desítek. Likvidace billboardů podél českých dálnic je blamáží ministerstva dopravy. A situace ve velkých městech není řešena vůbec. Kverulant.org se zabývá bojem proti billboardům již mnoho let a znovu vyzývá státní správu k nápravě neutěšeného stavu. Podpořte Kverulanta v jeho boji za bezpečnější silnice. 

Likvidace billboardů podél českých dálnic je blamáží ministerstva dopravy

I díky Kverulantovu letitému úsilí  mělo z ochranného pásma dálnic a silnic první třídy měly do letošního 1. září zmizet více než  3 000 billboardů, které nesplňují požadavky zákona. Více než tři měsíce po zákazu vypsalo teprve Ředitelství silnic a dálnic soutěž na firmu, která zakryje reklamní zařízení, která nemají už podél dálnice co dělat. Jde o zakrytí zhruba tří stovek reklamních zařízení v ochranném silničním pásmu dálnic D0, D2, D3, D5, D8, D11, D35. „Zakrytí musí být dostatečně odolné proti povětrnostním vlivům,“ uvedlo ŘSD v zadávací dokumentaci soutěže v hodnotě 2,2 milionu korun. Likvidace billboardů podél českých dálnic je blamáží ministerstva dopravy. To vůbec nestíhá vyřizovat ve správním řízení návrhy na odstranění reklam. V praxi vydalo jen kolem padesáti rozhodnutí. Když je ŘSD obdrží, má majitel reklamní plochy nejprve čas odstranit billboard sám.  Teprve když to neudělá, může ŘSD může reklamu zakrýt, později i odstranit. 

ANKETA: Vadí vám billboardy?
I díky Kverulantovi má zmizet od dálnic a silnic I. třídy na více než tři tisíce billboardů. Vítáte tento zákaz? V Kverulantově anketě již hlasovalo více než 300 lidí, podívejte se na výsledky a připojte i vy svůj hlas. 

Kverulantovo trestní oznámení proti billboardové lobby nebylo úspěšné
V pátek 1. září mělo od dálnic a silnic I. třídy zmizet více než 3000 billboardů. Odstranit je měli jejich majitelé. Nařizoval jim to zákon přijatý před pěti lety. Billbordáři však prohlásili, že zákon je blbý a tak se dodržovat nemusí. Navíc svoje, dnes již nelegální, billboardy polepili českými vlajkami a snaží se veřejnosti namluvit, že tím billboardy přestávají být billboardy. Tím se podle Kverulanta staly billboardy ještě nebezpečnějšími. Česká vlajka na sebe zejména zpočátku přitahoval ještě víc řidičské pozornosti, než obvyklé reklamy. Kverulant.org byl přesvědčen, že neodstranění tisíců nelegálních reklamních poutačů naplňuje skutkovou podstatu trestného činu obecného ohrožení a proto ještě v září podal na billboardaře trestní oznámení.  To však obvodní státní zastupitelství nyní odložilo.  Kverulant bojuje proti billboardům již od svého vzniku v roce 2009 a tento dílčí neúspěch ho neodradí a bude bojovat dál

Bílý kůň zdržuje likvidaci billboardů
I díky Kverulantovu letitému úsilí  mělo z ochranného pásma dálnic a silnic první třídy měly do letošního 1. září zmizet více než  3 000 billboardů, které nesplňují požadavky zákona. Odstraněno jich však dosud bylo jen kolem 330, z toho 30 u dálnic. Tempo se nedaří zrychlit především ministerstvu dopravy, které jako správní orgán vydává pokyny na likvidaci billboardů u dálnic. Navíc se Ředitelství silnic a dálnic doposud nepodařilo vysoutěžit firmu, která vlastní odstranění provede. Kverulant má k dispozici informace, na jejímž základě je přesvědčen, že billboardáři vyslali do soutěže na likvidaci billboardů svého zástupce, bílého koně, který má za úkol soutěž zdržovat. 

V roce 2012 poslanci v novele silničního zákona odhlasovali úplný zákaz billboardů kolem dálnic a silnic první třídy. Jako kompenzaci provozovatelům billboardů stanovili pětileté přechodné období. Nicméně k 1. září 2017 billboardy nezmizely. Navíc týden před účinností zákona skupina sedmnácti senátorů v čele s Václavem Chaloupkem podala návrh k Ústavnímu soudu, který by v praxi povoloval billboardy i nadále. Jsou billboardy kolem silnic skutečně nebezpečné a měly by tedy zmizet? Tuto otázku si nedávno položil redaktor České televize doktor Martin Slunéčko a do pořadu Nedej se pozval i ředitele Kverulanta Vojtěcha Razimu.


I díky Kverulantovi do zmizí  do konce roku od dálnic a silnic I. třídy na čtyři tisíce billboardů. Vítáte tento zákaz?  Prosíme hlasujte zde.

Další nehoda s billboardem

Mnoho řidičů tvrdí, že do billboardu může nabourat je člověk hloupý a lehkomyslný.  Že to není pravda a to, že do billboardu můžete nabourat i bez vlastní viny dokazuje nehoda, která se stala včera večer. Řidička Škody Superb srazila v úterý večer na dálnici D4 u Mníšku pod Brdy na Praze západ jelena. Vůz poté vylétl z dálnice a naboural do billboardu. Nehoda se stala na 16. kilometru dálnice D4 ve směru na Prahu. Ženě vběhl do cesty jelen, kterému se již nedokázala vyhnout. Vůz pak vylétl z dálnice a narazil do billboardu, který měl být již po 1. září odstraněn. Kverulant.org je přesvědčen, že včasné neodstranění tisíců nelegálních reklamních poutačů naplňuje skutkovou podstatu trestného činu obecného ohrožení a proto již před časem podal na billboardaře trestní oznámení. Další informace o nebezpečných billboardech naleznete v kauze SMRTELNĚ NEBEZPEČNÉ BILLBOARDY

Provozovatelé billboardů u silnic a dálnic sami odstraní poutače, na něž je ve výzvě upozornilo ministerstvo dopravy. Řekl to mluvčí Svazu provozovatelů venkovní reklamy Lukáš Váňa. Kverulant odhaduje počet nelegálně umístěných billboardů na 4 tisíce. Všechny tyto billboardy měli jejich majitelé odstranit již 1. září. Nařizuje jim to zákon přijatý před pěti lety. Billbordáři však nejdřív prohlásili, že zákon je blbý a tak se dodržovat nemusí. Navíc svoje, dnes již nelegální, billboardy polepili českými vlajkami a snaží se veřejnosti namluvit, že tím billboardy přestávají být billboardy. Tím se podle Kverulanta staly billboardy ještě nebezpečnějšími. Česká vlajka na sebe přitahuje ještě víc řidičské pozornosti, než obvyklé reklamy. Kverulant.org je přesvědčen, že včasné neodstranění tisíců nelegálních reklamních poutačů naplňuje skutkovou podstatu trestného činu obecného ohrožení a proto nedávno podal na billboardaře trestní oznámení.

odstraňování billboardů ZaČALO

Ředitelství silnic a dálnic dnes na 89. kilometru D1 směrem na Brno odstranilo  první z více než 3000 billboardů, které jsou podle novely zákona z roku 2012 nelegální. Kverulant bojuje proti billboardům již od svého vzniku v roce 2009 a skutečné  zahájení  odstraňování považuje za svůj velký úspěch. Podpořte ho v jeho boji proti bohaté billboardové lobby finančním darem, aby mohl prosadit i odstraňování billboardů ve městech. Všechny nelegální billboardy měli jejich majitelé odstranit jejich majitelé již 1. září. Nařizuje jim to zákon přijatý před pěti lety. Billbordáři však prohlásili, že zákon je blbý a tak se dodržovat nemusí a billboardy polepili českými vlajkami a snaží se veřejnosti namluvit, že tím billboardy přestávají být billboardy. Tím se podle Kverulanta staly billboardy ještě nebezpečnějšími. Česká vlajka na sebe přitahuje ještě víc řidičské pozornosti, než obvyklé reklamy. Kverulant.org je přesvědčen, že neodstranění tisíců nelegálních reklamních poutačů naplňuje skutkovou podstatu trestného činu obecného ohrožení a proto na majitele billboardů nedávno podal trestní oznámení. Podrobnosti o Kverulantově boji proti billboardů naleznete ve kauze KONEC DÁLNIČNÍCH BILLBOARDŮ.

BILLBOARDOVÁ KAMPAŇ PROTI BILLBOARDŮM

"Zvolili jste je do Senátu ČR, aby místo zájmu běžných občanů za jakoukoli cenu bránili roční stamilionové zisky plynoucí do kapes několika málo lidí, ovládajících trh s billboardy? Dejte jim vědět, že z nás blbce dělat nebudou! Že si nemůžou dělat, co se jim zlíbí. Že jsou odpovědní vám, voličům," vyzývají návštěvníky webové stránky http://www.17zaprodancu.cz/ Návštěva webových stránek je navíc podpořena billboardovou kampaní, která zobrazuje 17 senátorů, kteří nedávno podali ve prospěch billboardů ústavní stížnost. Senátoři ve svém návrhu na zrušení části zákona argumentují tím, že zákaz billboardů je protiústavním vyvlastněním bez náhrady. Podle Kverulanta senátoři stejně nemají šanci se svou stížností uspět, třeba jen protože součástí naší ústavy je ustanovení, kde píše: „Vlastnictví zavazuje. Nesmí být zneužito na újmu práv druhých anebo v rozporu se zákonem chráněnými obecnými zájmy. Jeho výkon nesmí poškozovat lidské zdraví, přírodu a životní prostředí nad míru stanovenou zákonem.“ Podle Kverulanta za poněkud dadaistickou billboardovou kampaní proti billboardům stojí opět billboardaři. A to ti z JCDecaux, kteří provozují zejména billboardy ve městech, a zákaz billboardů mimo města zvedne jejich ceny. 

ROZPTYLUJÍ VÁS NEBEZPEČNÉ BILLBOARDY? POŠLETE FOTKY DO iDNES.cz
Stát zákonem zakázal tisíce billboardů u dálnic a silnic I. třídy. Nebezpečné  jsou však i reklamy u méně frekventovaných silnic. Řídíte a rozptylují vás některé billboardy? Pokud víte o nějakých reklamách, které považujete pro řidiče za nebezpečné, pošlete fotografie do iDNES.cz na adresu fotoeko@idnes.cz a stručně popište, kde se reklama nachází a proč ji považujete za nebezpečnou. Může jít i o méně frekventované silnice, kde stát reklamu zákonem neomezil. Novináři následně fotografie čtenářů zveřejní. Prvních 16 fotografií poskytl iDNES.cz Kverulant. 

ZA POLITICKÉ KAMPANĚ NA NELEGÁLNÍCH BILLBOARDECH PRÝ POLITICI NEMOHOU
Reportéři Deníku napočítali u vybraných úseků silnic prvních tříd a dálnic v Jihomoravském kraji dvanáct volebních billboardů. Jsou na místech, kde už podle novely silničního zákona být nemají. Politici však prý za nic nemohou. Jak jinak. Více na stránce Deníku.

Silničáři dosud u dálnic napočítali 1142 nelegálně umístěných billboardů. Toto číslo ale představuje jen reklamní poutače u části dálnic. Dálnice, které dříve byly označeny jako rychlostní silnice, ještě sečteny nebyly. Také ještě nebyly spočítány silnicice I. třídy. Počet poutačů tak poroste a Kverulant odhaduje, že zastaví až za cifrou 4 000. Všechny tyto billboardy měli jejich majitelé odstranit jejich majitelé již 1. září. Nařizuje jim to zákon přijatý před pěti lety. Billbordáři však prohlásili, že zákon je blbý a tak se dodržovat nemusí. Navíc svoje, dnes již nelegální, billboardy polepili českými vlajkami a snaží se veřejnosti namluvit, že tím billboardy přestávají být billboardy. Tím se podle Kverulanta staly billboardy ještě nebezpečnějšími. Česká vlajka na sebe přitahuje ještě víc řidičské pozornosti, než obvyklé reklamy. Kverulant.org je přesvědčen, že neodstranění tisíců nelegálních reklamních poutačů naplňuje skutkovou podstatu trestného činu obecného ohrožení a proto minulý týden podal na billboardaře trestní oznámení. Kverulant bojuje proti billboardům již od svého vzniku v roce 2009.

TRESTNÍ OZNÁMENÍ PROTI BILLBOARDOVÉ LOBBY

Minulý pátek mělo od dálnic a silnic I. třídy zmizet více než 3000 billboardů. Odstranit je měli jejich majitelé. Nařizuje jim to zákon přijatý před pěti lety. Billbordáři však prohlásili, že zákon je blbý a tak se dodržovat nemusí. Navíc svoje, dnes již nelegální, billboardy polepili českými vlajkami a snaží se veřejnosti namluvit, že tím billboardy přestávají být billboardy. Tím se podle Kverulanta staly billboardy ještě nebezpečnějšími. Česká vlajka na sebe přitahuje ještě víc řidičské pozornosti, než obvyklé reklamy. Kverulant.org je přesvědčen, že neodstranění tisíců nelegálních reklamních poutačů naplňuje skutkovou podstatu trestného činu obecného ohrožení a proto na dnes podal na billboardaře trestní oznámení. Kverulant bojuje proti billboardům již od svého vzniku v roce 2009.

KOCOURKOVŠTÍ HASÍ BENZINEM
V roce 2010 na silnici do Kocourkova dostala řidička malého Renaultu smyk. Následně narazila do ocelové traverzy billboardu. Kocourkovská ocel slavně zvítězila a srážka s ocelovou traverzou billboardu malý vůz zdemolovala. Cílem Kverulanta bylo odstranění billboardu, to se po dvou letech a několika peripetiích podařilo. Bleskurychlé odstranění billboardu již za necelé dva roky od nehody jistě vyžadovalo frenetické úsilí. Ale kocourkovští na vavřínech nespí a tak v duchu nejlepších kocourkovských byrokratických tradic spustili v roce 2017 billboardovou kampaň za vyšší bezpečnost silničního provozu s pracovním Hasíme benzínem. Obec Kocourkov leží ve Východních Čechách. Po aféře s pytlováním světla se radní rozhodli přejmenovat obec na Pardubice. Kocourkovský duch však evidentně žije dál a proto se Kverulant přidržel původního názvu obce.

DUEL O BILLBOARDECH
Už čtvrtým dnem by řidiče neměly u silnic a dálnic rozptylovat reklamní poutače. Alespoň tak s tím počítal zákon. Realita je ale úplně jiná. Billboardy jsou u silnic dál, akorát někde přelepené českou vlajkou. Téma pro dnešní Duel Seznam Zpráv.Billboardy přišel hájit Lukáš Váňa, mluvčí Svazu provozovatelů venkovní reklamy, a oponentem mu byl Vojtěch Razima, ředitel Kverulanta. 

KVERULANT NA SEZNAMU
Dnes začal platit zákaz billboardů. Seznam o tom natočil reportáž s ředitelem Kverulanta Vojtěchem Razimou. Má název Zařídil zákaz billboardů na dálnicích a říká: Teď zruším i reklamy ve městech. 

ŘEDITEL KVERULANTA HOSTEM DVACETI MINUT RADIOŽURNÁLU
Jen několik dnů po podání ústavní stížnosti na zákon odstraňují billboardy, prohlásili billboardáři, že žádné billboardy odstraňovat nebudou. Marek Pavlas, prezident Svazu provozovatelů venkovní reklamy prohlásil, že zákon je blbý a tak se dodržovat nemusí. Zdá se, že billboardáři se rozhodli vytlačit z pozice nejneoblíbenější podnikatelské skupiny pražské taxikáře. Více v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu jehož hostem byl včera ředitel Kverulanta Vojtěch Razima.



KOUPENÍ SENÁTOŘI BILLBOARDŮM POMOCI NEDOKÁŽOU
Zákaz billboardů u dálnic a silnic první třídy posoudí Ústavní soud. S návrhem na jeho zrušení se na soud  nedávno obrátilo 17 senátorů. Senátoři ve svém návrhu na zrušení části zákona argumentují tím, že zákaz billboardů je protiústavním vyvlastněním bez náhrady. S tím nesouhlasí Kverulantovi právníci  a poukazují zejména na čl. 11 Listiny základních práv a svobod, kde se v článku 11, odstavec (3) píše: „Vlastnictví zavazuje. Nesmí být zneužito na újmu práv druhých anebo v rozporu se zákonem chráněnými obecnými zájmy. Jeho výkon nesmí poškozovat lidské zdraví, přírodu a životní prostředí nad míru stanovenou zákonem.“ Podle Kverulanta senátoři nemají šanci se svou stížností uspět a jejich jednání je důkazem, že billboardový byznys generuje korupci. Za senátory jedná Václav Chaloupek (Občané patrioti). Pod návrhem jsou dále podepsáni nezařazení senátoři Lumír Kantor, Zdeněk Papoušek, Renata Chmelová, Jitka Seitlová, Zdeněk Brož. Dále tři senátoři za KDU-ČSL a to Jaromíra Vítková, Alena Šromová, Jiří Carbol. Dva z ČSSD: Karel Kratochvíle, Hassan Mezian. Dva z SLK: Jiří Vosecký, Michael Canov. Dva z OSD: Jiří Oberfalzer a  Jaroslav Kubera. Billboardy chce také zachránit Tomáš Czernin, senátor za TOP 09 a Jan Horník za STAN.

STUDIE O NEBEZPEČNOSTI BILLBOARDŮ EXISTUJÍ
Nedávno přišli konfrontovat své názory na billboardy do Debatního klubu pánové Ing. Marek Pavlas, prezidenta Svazu provozovatelů venkovní reklamy a ředitel Kverulant.org Ing. Vojtěch Razima. Marek Pavlas v debatě tvrdil, že nikde na světě neexistuje žádná studie, prokazující nebezpečnost billboardů. To však není pravda. Zde je přehled studií o vlivu reklam na bezpečnost silničního provozu z února 2016. Celkem bylo zpracování přes 20 takových studií a všechny se  shodují v tom, že reklama má negativní vliv na bezpečnost silničního provozu.  Jeden příklad za všechny, studie z Izraele, která zkoumala, jak se zákaz billboardů na jedné rušné dálnici v Tel Avivu promítl do počtu nehod na této komunikaci. Výsledek byl jednoznačný, po zakrytí reklam poklesl počet nehod o přibližně 60 %.

ZÁZNAM DEBATY O BILLBOARDECH
Cílem Kverulanta bylo prosadit zákaz billboardů zákonem. To se povedlo a v květnu 2012 byla přijata novela zákona o pozemních komunikacích, která zakazuje nejnebezpečnější billboardy. Podle této novely billboardy zmizí od dálnic a silnic I. třídy již letos 1. září více než 3000 billboardů. To se samozřejmě billboardařům nelíbí a tvrdí, že zákaz billboardů je levicovým útokem na svobodu podnikání. Podle Kverulanta mají billboardy na svědomí lidské životy a přitom veřejnosti nic pozitivního nepřinášení. Obhájit své názory přišli včera do Debatního klubu pánové Ing. Marek Pavlas, prezidenta Svazu provozovatelů venkovní reklamy a ředitel Kverulant.org Ing. Vojtěch Razima. Zde naleznete záznam této debaty.

BUDE DEBATA O BILLBOARDECH?
Svaz provozovatelů venkovní reklamy nedávno upořádal akci s názvem BEZPEČNOST SILNIČNÍHO PROVOZU, SVOBODA PODNIKÁNÍ vs. VEŘEJNÝ ZÁJEM. Přestože podle pořadatelů mělo jít o diskuzi, nebyl žádný odpůrce billboardového smogu pozván. Zástupce Kverulanta,  jeho ředitel Ing. Vojtěch Razima dokonce ani nebyl vpuštěn do sálu. Billboardáři k tomu uvedli: „A vy nás, pane Razimo, zvete na své akce a happeningy? Dáváte nám prostor na vyjádření ve svých článcích o nás? Stojíte o věcný dialog?“ Kverulant.org je připraven svůj negativní názor na billboardy kdykoliv obhájit a proto dnes vyzval Marka Pavlase, prezidenta Svazu provozovatelů venkovní reklamy k veřejné diskuzi v rámci Debatního klubu.

I díky Kverulantovi do 1. září zmizí od dálnic a silnic I. třídy na 3 tisíce billboardů. Vítáte tento zákaz? Hlasujte na Kverulantově twitteru.

STUDIE PROTI LED BILLBOARDŮM STÁLE NENÍ HOTOVÁ
Kverulant.org se již několik let zabývá bojem proti billboardům. Kverulant.org pomohl v roce 2012 prosadit významný zákon proti billboardům mimo města. Nyní je jeho cílem dosáhnout podobného úspěchu i ve městech a proto odpovědné orgány tlačí, aby dál pokračovali v tažení proti nebezpečnému reklamnímu smogu. Ministerstvo vnitra již v loni v dubnu zadalo dopravní fakultě ČVÚT vypracování studie s názvem Vliv reklamních zařízení na bezpečnost silničního provozu. Předmětem studie za 1,5 milionu má být zjištění vlivu reklamních zařízení na řidiče a analýza současného prostředí – stávající reklamní zařízení, zejména LED billboardy z důvodu proměnlivého obrazu, možnost regulace s ohledem na dodržování právních a technických předpisů. Dnes Kverulant zjistil, že studie, která měla být hotová nejpozději 31. dubna tohoto roku, stále ještě hotová není.

V PRAZE SNAD UBUDE REKLAMY
Pražští radní v úterý schválili pravidla pro vylepování reklam. Budou-li dodržování pravidel důsledně vymáháno, tak od začátku roku 2018 tak turisty i místní nebudou na některých místech rušit při procházkách reklamy. Jinde se velikost reklamních plakátů bude regulovat. Povoleny budou pouze tři rozměry. Zmizet by měly reklamy z památkových zón, cyklostezek, náplavek či ostrovů. V přípravě je údajně také omezení světelných reklamních poutačů. Po takové regulaci volá Kverulant v kauze DEJME LED BILLBOARDY K LEDU už dlouho. 

INSPEKCE ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ POTVRDILA POŠKOZENÍ VEŘEJNÉ ZELENĚ
Kverulant se bojem proti billboardům zabývá již od svého vzniku v roce 2009. Díky němu zmizí již letos v září billboardy od dálnic a silnic I. třídy. Kverulant na jaře 2017 odhalil, že billboardaři v Praze kvůli svému byznysu poškozují veřejnou zeleň.  Křiklavým příkladem je situace podél ulice 5. května, zejména poblíž jejího křížení s pěší lávkou ze Spořilova.  Tam na pozemcích patřících Praze došlo uřezání vršků stromů, které bránily výhledu na billboardy. Postižené stromy tak byly připraveny cca o 40 % potenciálu dožití, byla zcela potlačena jejich sadovnická funkce prostorově odstínit přilehlou lávku a rovněž byl výrazným způsobem umenšen jejich potenciál hlukově izolační a prachově izolační funkce, kvůli které lemují oblast severojižní magistrály. Kverulant v dubnu 2017 podal v této věci České inspekci životního prostředí podmět k zahájení správního řízení. Inspekce provedla na základě Kverulantova podmětu šetření a nyní konstatovala, že „stromové dřeviny mají korunu zakráceny podle hrany billboardu tak, aby je nezakrývaly. Dotčena je více než 1/3 korun stromů. Byly provedeny podstatné a trvalé zásahy snižující společenskou, estetickou a ekologickou funkci dřevin.“ Inspekce Kverulanta dále informovala, že se jí zatím nepodařilo vypátrat viníka, ale pracují na tom. Kverulant chápe, že z hlediska je práva je třeba viníka řádně usvědčit, nicméně Kverulant je naprosto přesvědčen, že nezákonné poškození veřejné zeleně si objednal majitel billboardů, firma BigBoard.  Kverulant je  také přesvědčen, že z hlediska hlukově izolační funkce by bylo nejvhodnější odstranit většinu plakátovacích ploch u silnic a dálnic v intravilánu města a nahradit je nejlépe drobnolistou zelení.

BENDLŮV NÁVRH NA ZÁCHRANU BILLBOARDŮ SNĚMOVNOU NEPROŠEL
Návrh na záchranu billboardů u silnic, který chtěl protlačit poslanec ODS a někdejší ministr zemědělství a dopravy Petr Bendl, Sněmovnou dnes nakonec neprošel. I díky Kverulantovi. Velkoformátové reklamy mají podle platného zákona zmizet od dálnic a silnic I. třídy od září letošního roku.  Poslanec pozměňovací návrh přidal k novele zákona o pozemních komunikacích, která má za cíl zjednodušit vydávání řidičských průkazů.  Bendl chtěl, aby o umístění billboardů na území obcí rozhodovaly samy obce a nikdo, tedy ani dopravně-správní orgány, by jim do toho neměl mluvit. Hodlal totiž vymezit území obce jen cedulemi označujícími jejich začátek a konec. Obce by je mohly volně přesouvat, a tak rozšiřovat oblast, kde by velkoformátové reklamy na svém území udržely. Někteří zákonodárci i Kverulant.org varovali, že se jedná pouze o tlak billboardové lobby. 
Billboardy by měly podle platného zákona zmizet od dálnic a silnic I. třídy v září 2017. Zákonodárci se na tom shodli v roce 2012, kdy omezili platnost povolení pro tyto reklamy na pět let.

Že billboardy k silnicím nepatří, protože ohrožují bezpečnost provozu, tvrdí Kverulant už dávno a proto se významně zasadil o prosazení zákona proti nim. A ty také začnou v září tohoto roku masivně mizet. Tvrdí to ministr dopravy Dan Ťok v rozhovoru pro středeční vydání deníku Právo. Sněmovna by měla podle jeho názoru zamítnout návrh Petra Bendla, aby si obce samy rozhodovaly o tom, zda je budou mít na svém území, či nikoliv. Ministr chystá po letošním 30. srpnu velkou akci, kdy Ředitelství silnic a dálnic bude billboardy masově likvidovat.

REPORTÁŽ O POVOLOVÁNÍ BILLBOARDU NA MÍSTĚ TRAGICKÉ NEHODY
Kverulant.org v roce 2012 prosadil významný zákon proti billboardům mimo města. Nyní je jeho cílem dosáhnout podobného úspěchu i ve městech a i to se již začíná dařit. V Brně již bylo odstraněno více než 250 reklamních nosičů. V Praze byly loni s Kverulantovým přispěním prosazeny nové Pražské stavební předpisy, které omezují výstavbu nových billboardů. Stále však není vyhráno a Kverulant usiluje o další legislativní změnu. Jen málokdy vydává policie souhlasné stanovisko ke stavbě nového billboardu. To však není závazné, jak ukazuje nová Kverulantova reportáž z Brna, kde úřad nedávno prodloužil stavebního povolení oboustrannému billboardu na křižovatce ulic Drobného a Lesnické. Přestože se na této křižovatce stala jedna z největších tragických dopravních nehod a policie s prodloužením zásadně nesouhlasila. Kverulant již od roku 2013 usiluje o to, aby napříště bylo policejní stanovisko  závazné. Po této změně by se výrazně zvýšila šance, že už nebudou povoleny téměř žádné nové reklamní hyzdiče ohrožující bezpečnost na silnicích. Kverulant dnes v této věci opět zaslal dopis ministrovi dopravy, vnitra a ministryni pro místní rozvoj.

BENDL Z ODS CHCE PŘÍLEPKEM ZACHRÁNIT BILLBOARDY U SILNIC
Stovky billboardů lemujících české dálnice a silnice první třídy by měly podle zákona z roku 2012 do konce letošního srpna zmizet. Jenže do hry se na poslední chvíli vložil poslanec ODS, někdejší ministr dopravy a zemědělství Petr Bendl, který chce aspoň část z nich zachránit... Celý dnešní článek serveru Novinky.cz naleznete zde.

DÍLČÍ PROHRA KVERULANTA NEODRADÍ
V Praze u Jižní spojky stojí hned dvě obří obrazovky o rozměru 14 × 6 metru.  Oba LED billboardy stojí v kritickém úseku, kde se Jižní spojka zužuje do dvou pruhů. S ohledem na agresivní formát a rizikovou lokalitu se tak zřejmě jedná o vůbec nejnebezpečnější billboardy v Praze. Kverulant podal v únoru 2013 žalobu, kterou se domáhá vypnutí těchto billboardů a to s odkazem na ustanovení § 127 odst. 1 Občanského zákoníku. Tam se praví, že vlastník věci se musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Proto mimo jiné nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat světlem. Po mnoha právních peripetiích včera soud Kverulantovu žalobu zcela zamítl. Kverulantovi nezbývá jiná možnost než podat v této věci dovolání. Přesně k tomu se Kverulant chystá. Podrobnosti naleznete v kauze DEJME LED BILLBOARDY K LEDU. Pokud Kverulant nakonec uspěje a soud nařídí vlastníkovi obtěžující billboard vypnout, bude to znamenat významný průlom v soudní praxi. Veřejnosti se otevře zcela nová cesta, jak se domáhat práva nebýt nadměrně obtěžován agresivní reklamou při jízdě autem. Podpořte Kverulantův úsilí a staňte jeho dárcem.

KVERULANT PO DEVÍTI LETECH PROHRÁL
Praha uzavřela v roce 2008 smlouvu se společností JCDecaux o výstavbě 250 billboardů. Kverulant od té doby usiloval o zrušení této nemravného smlouvy. Vadilo mu kšeftování s veřejným prostorem na úkor veřejných rozpočtů. Se svými podáními se dostal až k Evropské komisi. Vítězství měl Kverulant na dosah, ale říjnu 2016 nabyl účinnosti nový účinnosti nový zákon, který zkrátil maximální dobu trestní odpovědnosti v podobných případech z 10 na 5 let. I potom se Kverulant pokoušel dosáhnout zrušení této smlouvy s billboardáři. Nakonec však vyčerpal všechny rozumné prostředky k dosažení cíle a tak mu nezbylo než tuto kauzu uložit do svého archivu. Popis tohoto dlouhého zápasu naleznete v kauze PRAHA, MĚSTO BILLBOARDŮ. Kverulant sice tuto kauzu prohrál, ale jeho boj proti billboardům tím neskončil. Vše nasvědčuje tomu, že v kauze KONEC DÁLNIČNÍCH BILLBOARDŮ úspěšný bude. Oceňte jeho vytrvalost a přispějte na nemalé náklady spojené s tímto bojem.

Billboardáři cíleně poškozují veřejnou zeleň
Kverulant odhalil, že billboardáři neváhají pro svůj byznys zplundrovat veřejnou zeleň, která by snad jednou mohla omezovat výhled na jejich hyzdiče krajiny. Křiklavým příkladem v Praze je situace podél ulice 5. května, poblíž jejího křížení s pěší lávkou ze Spořilova. Tam došlo k uřezání vršků vzrostlých stromů, některé jsou rovnou skáceny a ty mladší bez milosti zlikvidovány. Dřevěný odpad je ponechán na místě. Byla tak zcela potlačena funkce hlukově a prachově odstínit frekventovanou komunikaci, kvůli které se stromy podél takových silnic vysazují. Kverulant dnes podal v této věci České inspekci životního prostředí podnět k zahájení správního řízení a doufá, že billboardáři budou potrestáni. Kverulant je  přesvědčen, že většinu plakátovacích ploch u silnic a dálnic by měla nahradit drobnolistá zeleň.

První soudní jednání o LED billboardu
Kverulant podal žalobu na provozovatele dvou LED billboardů na pražské Jižní spojce již v únoru 2013. Až nyní, po čtyřech letech, soud nařídil první jednání. Pokud tato žaloba uspěje a soud nařídí vlastníkovi obtěžující billboard vypnout, bude to znamenat významný průlom v soudní praxi. Otevře se tak veřejnosti zcela nová cesta, jak se domáhat práva nebýt nadměrně obtěžován reklamou při jízdě.

Čtvrtý poslanecký útok na zákon proti billboardům
Dnes na pomoc billboardové lobby přispěchal poslanec Petr Bendl z ODS. Do novely o vydávání řidičských průkazů "přilepil" změnu, podle které by prostor bez billboardů u silnic nebyl definován zákonem, ale o jeho rozsahu by rozhodovaly jednotlivé obce. S těmi by se samozřejmě billboardáři dohodli mnohem snáz a nemuseli by své nebezpečné billboardy od silnic I. třídy odstraňovat. Více o našem boji v kauze Konec dálničních billboardů.

I druhý útok poslance Foldyny odražen
Poslanec Jaroslav Foldyna z ČSSD zkoušel zákaz billboardů u dálnic a silnic I. třídy okleštit již v květnu 2016. Neuspěl, a tak to zkusil ještě v listopadu. Kverulant.org tehdy poslance Foldynu obvinil, že svůj názor prosazuje za značné podpory billboardové lobby, a problematické aktivitě Foldyny se dostalo značné publicity. To nakonec vedlo k tomu, že Foldyna dnes ve sněmovně prohlásil, že svůj pozměňovací návrh stáhne.

Dílčí prohra v LED billboardech nás neodradí
Kverulant podal v únoru 2013 žalobu, kterou se domáhá vypnutí 2 LED billboardů v kritickém úseku pražské Jižní spojky. Jde nejspíš o vůbec nejnebezpečnější billboardy v Praze. Po mnoha právních peripetiích však soud žalobu zamítl s tím, že tyto blikající poutače již údajně nepatří původní žalované firmě, ale novému vlastníkovi. Kverulant však obratem podal odvolání, protože soud měl rozhodnout o procesním nástupnictví a v procesu pokračovat. Podrobnosti naleznete v kauze DEJME LED BILLBOARDY K LEDU

Obžaloba na dva lidi kvůli nevýhodnému pronájmu billboardů
Kverulant se zabývá odstraňováním billboardů hned v několika kauzách. Důvodem je i to, že jejich povolování je často spojeno s korupcí. Státní zastupitelství nám dnes dalo za pravdu a podalo obžalobu na dva lidi kvůli nevýhodnému pronájmu billboardů u dálnic a rychlostních silnic. V létě 2010 se Kverulantovi podařilo získat většinu smluv, které Ředitelství silnic a dálnic uzavřelo s majiteli billboardů. Podle nich měl daňový poplatník získat z jednoho billboardu 20 tisíc korun ročně, zatímco majitel odhadem 220 tis. Kč. Podle tehdejšího ministra dopravy Víta Bárty dokonce billboardáři neplatili vůbec. Škoda dosáhla přibližně 250 milionů korun, obviněným hrozí až osm let vězení. Podrobnosti naleznete v Kverulantově kauze ŘSD - PODIVNÉ SMLOUVY O  BILLBOARDECH

Pan poslanec bojuje za blaho billboardářů
V Poslanecké sněmovně proběhl další útok proti zákazu billboardů u dálnic a silnic I. třídy. Billboardářská lobby tentokrát oslovila poslance za ANO Stanislava Berkovce a vybavila ho amatérskými podklady, za které se však pan poslanec nestyděl. Pan Berkovec navrhuje posunout zákon o dalších 5 let a tvrdí, že nebude-li po jeho, Česko přijde o 1,5 miliardy korun; zejména pro nezaměstnanost lepičů billboardů. Těch je totiž údajně na 4000. Podle účetní závěrky zdaleka největšího hráče na českém trhu billboardů, firmy BigBoard, u něj však už dva roky pracuje pouze 34 zaměstnanců.

Kverulant zastavil další stavbu billboardů
Město Praha uzavřela v roce 2008 dodatek ke smlouvě se společností JCDecaux, podle kterého má ve městě vyrůst dalších 250 billboardů. Kverulant usiluje o zrušení tohoto dodatku, resp. celé smlouvy, protože mu vadí kšeftování s veřejným prostorem na úkor příjemnějšího života obyvatel. Billboardy se začaly stavět v historickém centru města i uprostřed frekventovaných křižovatek, často dokonce zakrývaly značky či semafory nebo omezovaly výhled řidičů na přechod pro chodce. 
Pak se však trend změnil. I díky Kverulantovi si městské části uvědomily, že pro ně dodatek není závazný, a přestaly nové billboardy povolovat. JCDecaux tak měl koncem roku 2015 postaveno jen 100 z původně zamýšleného počtu 250 billboardů. Podrobnosti v naší kauze Praha, město billboardů.

Hlásíme prvních 578 odstraněných billboardů
Kverulant.org již od svého vzniku v roce 2009 kritizuje přemíru billboardů u našich silnic.  Jeho tlak také vedl k tomu, že Ředitelství silnic a dálnic po letech výmluv začalo skutečně konat a do 30.9.2015 odstranilo celkem 578 billboardů, z toho 183 v okolí dálnic a 395 podél silnic I. třídy.

Pomohli jsme odstranit reklamy z pražských zábradlí
Kverulant zatím není úspěšný ve svém úsilí o zrušení nemravné smlouvy, podle které má v Praze vyrůst 250 nových billboardů. Svojí kampaní však přispěl k tomu, aby zmizela reklama z pražských zábradlí. Na základě rozsudku Městského soudu z ledna 2015 bylo ze zábradlí odstraněno 370 reklamních poutačů.

Založení projektu

Není to jen ve vazbě na tento projekt, ale za celkovou angažovanost.

Petr Janský
1 000 Kč

Velmi děkujme. Vážíme si toho, bez velkorysých lidí bychom to museli už dávno vzdát.

Kverulant.org o.p.s.

Jen tak dál.

Milan Zach
100 Kč

Držím palce ve vaší další činnosti!

Stanislav Jaroš
300 Kč

díky Kverulante :-)

David Hepner
50 Kč

Proč máte Českou spořitelnu. která si bere nehorázné poplatky z příchozích i odchozích transakcí?

Vratislav Charvát
300 Kč

mrdat reklamu, hlavne BB

joe brezen
666 Kč

Transparentní a férové výběrové řízení musí být základem správy veřejného majetku.

Petr Štědrý
250 Kč

Díky za Vaše úsilí! Vydržte.

Petr Buršík
500 Kč

Podporuji podání trestného oznámení na úředníka.
děkuji,

Radka Slezáková

poslal jsem 200 jc

Vlastimil Rusek
100 Kč