11. července 2023 | Online fundraisingové tipy

Platební metody na Darujme.cz 

V polovině letošního roku jsme si udělali krátké srovnání platebních metod a rádi se o něj s vámi podělíme. Platí dárci raději jednoduše kartou nebo neváhají zadávat dary přes své internetové bankovnictví? Jsou jablíčkáři štědřejší dárci než ostatní? A jak si dárci oblíbili novou platební metodu Trvalá platba? Čtěte. 

 

Darujme.cz poskytuje celkově šest druhů platebních metod (bankovní převod, platba kartou, Apple pay, Google pay, rychlý online převod a Trvalá platba). Obecně nejvyužívanějšími a nejběžnějšími platebními metodami jsou platba kartou a bankovní převod. Dárcům se otevírají možnosti platebních metod podle frekvence darování. Když si zvolí jednorázové darování, mohou využít všechny platební metody kromě trvalé platby. Pro pravidelné dary lze využít bankovní převod, platbu kartou a trvalou platbu. 

 

Jednorázové dary: skokanem roku je ApplePay 

Vývoj počtu transakcí darů podle platebních metod v jednotlivých letech 

 Obsah obrázku snímek obrazovky, text, řada/pruh, Vykreslený graf Popis byl vytvořen automaticky

Nikoho asi nepřekvapí, že nejoblíbenější platební metodou z uvedených pěti možných u jednorázových darů je platební karta, následuje ji pak s velkým odstupem bankovní převod. V roce 2022 proběhlo platební kartou o 235 % více transakcí jednorázového daru než u bankovního převodu. Výrazný rozdíl je ale v objemu darů. Kartou bylo zasláno pouze (ve srovnání s počtem transakcí) o 94 % více peněz než bankovním převodem. Dárci platební kartu nejčastěji využívají pro dary v nižších částkách.  

Průměrný jednorázový dar kartou v roce 2022 byl 1 560 Kč. Průměrný jednorázový dar bankovním převodem byl 2 680 Kč. V první polovině letošního roku ještě čísla neprošla vánoční smrští, takže zatím je u jednorázových darů kartou průměrný dar 979 Kč a nejčastější 500 Kč. U jednorázových darů bankovním převodem je průměrný dar 1580 Kč a nejčastější 500 Kč. 

U statistik k výši průměrného a nejčastějšího daru vás vždy zajímá, jakou částku máte nastavovat na dárcovských formulářích. U těchto doporučení nevycházíme z průměrného daru, ale z nejčastějšího. A my jako vždy odpovídáme, že v první řadě záleží na typu vaší kampaně, na tom, jaké částky jsou zvyklí darovat vaši dárci nebo jaké částky jim chcete případně “doporučit”. Můžete vyzkoušet částky o něco navýšit a zařadit do výběru také vysokou částku např. 10 000 Kč a více. Co však můžeme říci je, že pokud se svými dárci ještě nemáte příliš velkou historii, nic nezkazíte, pokud necháte nastavení na defaultních nejčastějších částkách, čili 300 Kč, 500 Kč, 1000 Kč, 2000 Kč, 5000 Kč a 10 000 Kč. V tomto směru zůstávají naše doporučení vycházející z první poloviny roku stále stejná.  

Po zavedení ApplePay v březnu 2022 začíná být tato platební metoda hojně využívaná. V první polovině roku 2023 už dosahuje počet transakcí 80 % celkového počtu transakcí z roku 2022. Kdo tu možnost má, platí Applem. Průměrný dar zaslaný pomocí ApplePay v roce 2022 byl 1 097 Kč, tedy občas slýchaná domněnka, že by jablíčkáři darovali vyšší částky, se nepotvrzuje. 

 

U pravidelných darů stále vede bankovní převod 

Vývoj počtu transakcí darů podle platebních metod v jednotlivých letech 

Obsah obrázku text, snímek obrazovky, diagram, Vykreslený graf Popis byl vytvořen automaticky 

U pravidelných darů je nejoblíbenější platební metodou bankovní převod. Průměrný pravidelný dar zaslaný bankovním převodem v roce 2022 byl ve výši 303 Kč, platební kartou pak 283 Kč. Ve výši darů se tedy obě metody příliš neliší, celkově větší důvěře se však u dárců pro pravidelné dary těší převod. Když porovnáme počet zadaných pravidelných darů platební kartou a bankovním převodem, je průměrně o 30 % více darů zadaných bankovním převodem. 

Chování dárců při zadávání pravidelných darů koresponduje s fundraisingovou sezonou, kdy nejsilnějším obdobím jsou Vánoce. 

Novinkou mezi platebními metodami pro pravidelné dary je trvalá platba, která je v Darujme.cz dostupná od dubna 2023. Jde o službu, která umožňuje dárcům zadat trvalý příkaz v jedné flow bez nutnosti přecházet do internetového nebo mobilního bankovnictví. V prvním měsíci, kdy byla platební metoda zpřístupněna, bylo zadáno 9,5 % darů trvalou platbou z celkového počtu zadaných pravidelných darů v daném měsíci. Průměrně se za měsíc vytvoří 8 % darů trvalou platbou ze všech nově zadaných pravidelných darů. 

Takové tedy je pololetí roku 2023. Pokud by vás zajímala další konkrétní data, dejte nám vědět. 

SYSTÉM DARUJME.CZ VYUŽÍVAJÍ

Armáda spásy Člověk v tísni Greenpeace Adra Lékaři bez hranic Dejme dětem šanci