2. července 2021 | Svět dárcovství

Koncerty naděje. Na podporu sbírky pro Moravu zahrají hudebníci ve Valticích i Praze

Pomoci obyvatelům obcí zpustošených ničivým tornádem se rozhodli také hudebníci. V sobotu 3. července v jízdárně zámku Valtice odehrají Česká filharmonie a Filharmonie Brno benefiční Koncert naděje na pomoc obětem živelní katastrofy na jižní Moravě a jako poděkování všem, kteří již pomohli finančním příspěvkem nebo přímo na místě. Ve středu 7. července pak několik předních kapel české hudební scény vystoupí v Praze na Václavském náměstí v rámci koncertu Společně pro Moravu. Výtěžek obou koncertů poputuje do sbírky pro Moravu organizované Nadací Via.

Živelní pohroma zasáhla i několik členů Filharmonie Brno. Jeden z nich žije přímo v Moravské Nové Vsi, mnoho jiných má v postižených obcích své rodiny. „V Lužicích bydlí část mých blízkých. Jedněm vzalo tornádo střechu, druhým střechu i se štítovou zdí. Ve středu, den před tou šíleností, tam měly odjet moje dvě malé děti, ale naštěstí zůstaly doma, ani nevíte, jak jsem za to zpětně rád. Překopal jsem si všechny plány na léto tak, abych mohl buď pomáhat na místě nebo hlídat děti,“ uvedl jeden z trumpetistů Filharmonie Brno.

Na programu sobotního koncertu je Novosvětská symfonie pod taktovkou dirigenta Tomáše Netopila. Koncert živě vysílá Česká televize na programu ČT art a na sociálních sítích, jeho první část bude možné zhlédnout i na programu ČT1. Moderování se ujme Marek Eben. Diváci koncertu mohou přispět online na sbírku darujme.cz/promoravu, na sbírkový účet 200900222/0800 či prostřednictvím DMS zprávy ve tvaru DMS TORNADO 90 na telefonní číslo 87 777.

Z Václaváku společně pro Moravu

Na pražském Václavském náměstí ve středu 7. července od 20 hodin bez nároku na honorář vystoupí Rybičky 48, Xindl X, Pavel Callta, Klára Vytisková, Slza, O5&Radeček, Poetika, Juraj Hnilica a James Harries v rámci benefičního koncertu Společně pro Moravu. Koncert budou moderovat Sandra Pogodová a Ondřej Lechnýř. Mimopražští budou moci koncert sledovat v přímém přenosu nejen na webech a sociálních sítích některých účinkujících a celostátních i lokálních médií, ale také například ve vysílání regionálních TV, například zlínské TVS, Strakonické televize, Televizi jižní Čechy, svitavské CMS TV a dalších. Koncert odvysílají také slovenské regionální televize a podpoří jej také například jihomoravské rádio Jih, které odvysílá celý koncert v éteru či jihomoravské rádio Krokodýl, které nabídne přímý přenos koncertu na své facebookové stránce.

„Dojímá mě a velmi si toho vážím, že nejen interpreti, ale i všichni, kteří se na koncertu podílí od pódia, LED obrazovek, osvětlení, ozvučení, bedňáků, agregátu, mobilního oplocení a WC až po ubytování mimopražských techniků, stanů, štábu, který bude koncert vysílat, poskytovatele internetu, abychom mohli koncert vysílat a mnoha dalších se na koncertu podílí zdarma. Jediným a hlavním cílem koncertu je vybrat co nejvíce financí a pomoci postiženým obcím. Všem za to, že se spojili pro dobrou a potřebnou věc, srdečně děkuji,“ říká organizátor koncertu Společně pro Moravu Robin Suchánek.

Také během pražského koncertu bude možné přispívat na sbírku www.darujme.cz/promoravu, na účet veřejné sbírky Nadace Via č. ú. 200900222/0800 či prostřednictvím dárcovských DMS ve tvaru DMS TORNADO 90 na telefonní číslo 87 777. Pomoci mohou také lidé ze zahraničí, a to na www.darujme.cz/formoravia nebo přímo na sbírkový účet zřízený Nadací Via: 200900222/0800, tzn. IBAN: CZ27 0800 0000 0002 0090 0222, BIC (SWIFT) kód: GIBACZPX.

SYSTÉM DARUJME.CZ VYUŽÍVAJÍ

Armáda spásy Člověk v tísni Greenpeace Adra Lékaři bez hranic Dejme dětem šanci