15. března 2021 | Svět dárcovství

Energie do nemocnic na dvě kliknutí. Zaměstnanecké sbírky pomáhají rychle tam, kde je právě třeba

Nadace Via nabízí firmám možnost založení dobročinné sbírky prostřednictvím on-line platformy Darujme.cz. Zaměstnanci v rámci interního procesu nominují subjekty dle svého výběru a po spuštění sbírky tak přispívají na konkrétní projekty, které jsou jim blízké. Nominovat může i vedení společnosti, pokud má jasný záměr a dokáže pro něj své lidi nadchnout. Motivaci k zapojení zvyšuje firemní matching, tedy znásobení darů firmou v libovolném poměru. Po skončení sbírky vyplatí Nadace Via granty podpořeným organizacím.

Zapojení zaměstnanců do firemního dárcovství dokáže významně podpořit jejich vnitřní spokojenost a loajalitu. Řešení na klíč navíc ušetří firmě kapacity, čas i peníze. Administraci celého procesu zajišťuje Nadace Via, která společnosti poskytne odborné poradenství a pomůže s výběrem. Vytipované subjekty ověří ještě před tím, než se zaměstnanci do jejich podpory zapojí. Na firmě je tak „pouze“ interní komunikace sbírky.

Jednou z firem, která možnosti založit zaměstnaneckou sbírku prostřednictvím portálu Darujme.cz pravidelně využívá, je PwC Česká republika, u jejíž zaměstnanců se podpora environmentálních i sociálních projektů setkává vždy s velkým ohlasem. Jak nám potvrdil Marek Mráz, marketingový lídr společnosti PwC, do pomoci potřebným se tam v současné době zapojuje rekordní počet expertních dobrovolníků i dárců. Platformu Darujme.cz firma ve spolupráci s Nadací Via úspěšně využívá pro tradiční Vánoční charitu, ve které zaměstnanci podporují příběhy, které sami navrhli. V těchto dnech mohla společnost PwC díky Darujme.cz expresně spustit také sbírku Energie do nemocnic, prostřednictvím které podporují zdravotníky pečující o pacienty s nemocí covid-19 v nejvíce zasažených regionech.

Na dárcovské firemní stránce bývá nejčastěji představeno 1 až 9 dobročinných projektů. Darování je tak jednoduché a přehledné, neboť všechny předem vybrané projekty se nachází na jednom místě. Ačkoliv je firemní sbírka primárně určena pro zaměstnance dané firmy, odkaz na ni lze sdílet, a přizvat tak další potenciální dárce mimo organizaci. Součástí sbírkové stránky je také „teploměr“ přijatých darů, který poskytuje zaměstnancům i firmě představu o výši aktuálně darované částky. Na závěr procesu obdrží každý dárce od Nadace Via potvrzení o daru pro daňové účely.

Také přemýšlíte o firemní dárcovské výzvě? Přečtěte si více informací na webu Nadace Via či na portálu Darujme.cz a v případě dotazů nás neváhejte kontaktovat!

SYSTÉM DARUJME.CZ VYUŽÍVAJÍ

Armáda spásy Člověk v tísni Greenpeace Adra Lékaři bez hranic Dejme dětem šanci