27. května 2018 | Pozitivní příběhy

108 pozdravů slunci – zkušenosti z dárcovské výzvy

Možná jste už někdy přemýšleli o tom, jak pomoci své oblíbené neziskovce. Nebo vám leží na srdci nějaké konkrétní téma – pomoc opuštěným zvířatům nebo nemocným dětem. Možná pro nějakou organizaci dobrovolničíte a chcete udělat ještě něco dalšího. Vyzkoušejte dárcovskou výzvu. Je to zážitek! A pomůžete dvakrát. Nejen, že vysbíráte peníze na dobrou věc, ale seznamujete lidi s myšlenkou, že pomáhat je normální. A to i finančně. Klidně malou částkou.

Na vlastní kůži
Hned na začátku se přiznám. Jsem fundraiserka, a tak mojí motivací byla nejen pomoc lidem, kteří rozhýbávají naši zemi, ale i profesní zvědavost. Zajímalo mě, jaké to je, jít na trh se svou vlastní kůží, požádat své kamarády a rodinu o dar na účel, který leží na srdci mně osobně. Na žádání o dar jsem zvyklá, ale tohle bylo něco úplně jiného.
Sešlo se několik příhodných okolností. Bylo po prezidentských volbách, měla jsem zrovna narozeniny a přišlo jaro, čas přeměn, který je příhodný pro jógové očisty a procedury. Jsem taky lektorka jógy. Chtěla jsem něco udělat proti tomu, aby se nevraživost rozlézala mezi lidi. A jednodušší než sama vymýšlet nějaký svůj „projekt“ na spojení lidí, bylo přispět těm, kteří to už dělají. Tyto lidi znám ze své práce v Nadaci Via. Jsou skvělí a nadšení, které z nich srší, se přeneslo i na mě. A tak jsem se rozhodla podpořit právě je.
Založila jsem výzvu 108 pozdravů slunci (www.darujme.cz/vyzva/1200439), stanovila si finanční cíl tak, aby mě nebudil ze spaní a začala oslovovat své okolí. A… Nic. První dny se toho moc nedělo a musím říct, že to byla nejtěžší doba celé výzvy. Velmi povzbuzující byla v těch dnech podpora kolegů a přátel, kteří mě ujišťovali, že to všechno ještě přijde. A bylo to tak.

Chce to nadšení a trochu času
Je fakt, že vložit do své výzvy musíte především nadšení a čas. Pokud budete vybírat na něco, čemu nevěříte, nemůžete zažehnout pro danou věc ani svoje dárce. Na druhou stranu se ukazuje, že pro lidi jste důležitější vy jako ambasador, než ten daný účel, na který vybíráte. To je taková zvláštnost peer-to-peer výzev. Takže se tu můžete pokusit vyrukovat i se složitějším tématem, jako je např. komunitní rozvoj, kterému fandím já. Je ale fakt, že vysvětlovat to příbuzným byla možná větší výzva, než odcvičit všechny ty pozdravy slunci.

A když už se rozhodnete, tak čas budete potřebovat na:
1) Založení výzvy – naklikáte si to za 5 minut. Chcete-li natočit např. i video, bude to trvat o chvilinku déle.
2) Oslovování okolí – píšete emaily, sdílíte na FB a mluvíte o své výzvě kudy, chodíte. Každému, kdo daruje, poděkujete. Tohle je ta nejdelší část a také nejdůležitější!
3) Samotná akce – v mém případě jsem cvičila 108 pozdravů slunci a streamovala to na FB, aby se mohl kdokoli přidat.
4) Děkování – tady už nemusíte psát každému zvlášť. Určitě ale dejte vědět, jak jste zvládli svou výzvu a ještě jednou poděkujte všem těm báječným lidem, kteří vás a vaši dobrou věc podpořili.

Články o tom, jak výzvu správně nastavit najdete například zde: darujme.cz/clanek/darcovske-vyzvy-zacatecniky/. Každý ale musí vzít v úvahu své vlastní možnosti a intuici. Když vám bude dobře s vyšším cílem, klidně si jej nastavte vyšší, pokud by vás frustroval, jděte do nižšího. Je ale fakt, že přiměřený finanční cíl vám pomůže udržet lidi ve správném napětí. Vybere se 100%? Nevybere? Rádi vám pomohou, když vidí, že vás tím „zachrání“. Naopak se ale může stát, že zafunguje lavinový efekt, kdy vám dárci přihazují příspěvky na již splněnou výzvu, protože se přidávají k něčemu úspěšnému. A víte, co je bezva? Když částku nevyberete, vůbec nic se nestane a svět se nezboří.

Překvapení: dary od lidí, od kterých to nečekáte
Překvapivým momentem výzvy pro mě bylo, když mi přispěli lidé, které jsem opravdu dlouho neviděla. Okamžitě a s nadšením mi vyjevili přízeň a poslali peníze. Je moc fajn zjistit o svém okruhu, že je štědrý. I když to člověk dopředu nemůže vědět. Rodina, přátelé a jogínky se složili na velmi krásný výsledek. Nakonec přišel i jeden velký a naprosto nečekaný dar od dlouhodobého podporovatele Nadace Via. A celkový výsledek přesáhl 28 000 Kč na podporu komunitních lídrů v programu Živá komunita. Bez těchto lidí bych asi už emigrovala :) a tak jsem nesmírně ráda, že jsem je mohla podpořit.
Důležité je taky nedělat si hlavu s tím, když vám nepřispěje někdo, od koho to očekáváte. Třeba to není jeho téma nebo zkrátka potřebuje čas, aby vpustil štědrost do svého života. I to, že jste oslovili lidi kolem sebe, jim umožnilo vůbec se s myšlenkou darování setkat v určité intimní podobě, kdy je požádal někdo, koho znají. A možná to za čas udělá divy. I tento moment vcelku nenásilného šíření filantropie mě na dárcovských výzvách nesmírně baví.

Jógování
Splnila jsem si jógovou výzvu, kterou jsem vždycky chtěla projít, ale stále to odkládala. Vybrala jsem si to, co mě baví nejvíc, jógu. A musela jsem na to trénovat. Nebylo to zadarmo. Začala jsem se třiceti pozdravy a postupně šla den po dni až ke stovce. Nechtěla jsem si přece udělat na Facebooku ostudu při živém vysílání. I tohle byl moment, který mě motivoval k tréninku. Když jsem pak cvičila naostro, věděla jsem, že to zvládnu. Je fakt, že posledních třicet pozdravů už jsem toho měla plné brýle. Ale ta radost, že jsem to dokázala, byla velkou odměnou.

Abych celý ten zážitek shrnula – moc jsem si to užila! Je to napínavé, ale stojí to za to. A top 3 momenty mé dárcovské výzvy jsou:
1) pocit podpory lidí z mého okolí,
2) dosažení finančního cíle a reálné pomoci životu v komunitách v Česku,
3) splnění si jógové výzvy.

Když si budete chtít založit svou výzvu – když to bude pro Nadaci Via, nebudete litovat – a budete se chtít s někým poradit, jsem tu pro vás. Fakt. Volejte a pište. martina.vankova@nadacevia.cz, 734 871 843

SYSTÉM DARUJME.CZ VYUŽÍVAJÍ

Armáda spásy Člověk v tísni Greenpeace Adra Lékaři bez hranic Dejme dětem šanci