Kateřina Lopatová: Dárcovská výzva pro projekt Střední škola v Kashitu

50 let? Oslavme je spolu netradičně!

vybíráme od 14.1.2024
42 500 Kč
vybráno 85 % z 50 000 Kč

přispělo

28 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
3.2. mi bude celých 50 let :-)
Ráda bych je oslavila netradičním způsobem!

Protože v mém věku mi nic neschází - rozhodla jsem se, udělat si opravdovou radost a pomoci dobré věci :-).

Mám jednu skvělou kamarádku, která dělá skvělé věci. A já bych moc ráda podpořila projekt, o který se stará. Pomůžete mi?

Loni totiž zahájila se sdružením Přátelé New Renato, z.s. stavbu střední školy v Zambii v Kashitu. Udělali na projektu ohromný kus práce – za 3,5 měsíce postavili první budovu školy! Na stavbě se podílelo 28 českých i zambijských dobrovolníků a odpracovali více jak 11.380 hodin. Během léta zvládli postavit první budovu a letos se chystají na další. Až bude celý projekt hotov umožní škola 2968 žákům ze sedmi místních základních škol získat střední vzdělání, které je pro ně jinak nedosažitelné.


Prosím, pomozte mi podpořit skvělou práci skvělých lidí, 
jako narozeninový dárek

50000 Kč 


– 1000 Kč za každý rok mého života.

Všem dárcům srdečně děkuji!
Dvanáct základních škol v Kashitu (Zambie) navštěvuje 3800 žáků a nejbližší střední škola je 40 km daleko. Proto se z důvodu dojíždění a výdajům za internát mnozí nadaní žáci na střední školu většinou nedostanou. Jejich rodiče si totiž nemohou dovolit platit dopravu a ubytování na desítky kilometrů vzdálené školy. 
Místní neziskovka New Renato přijala na počátku své existence vzdělání jako prioritu pro zvýšení životní úrovně v oblasti. Díky získaným grantům, spolupráci s neziskovými organizacemi z Německa, Velké Británie a Itálie postavili svépomocí 2 mateřské a 2 základní komunitní školy.

V létě 2023 sdružení Přátelé New Renato z.s. spolu s místními obyvateli zahájili stavbu střední školy a postavili první budovu - dílnu.
Stavba trvala 3,5 měsíce. Vše se stavělo ručně. Na stavbě se podílelo 28 dobrovolníků: 10 zambijských (kteří se naučili vyrábět cihly a zdít) a 28 českých. Jen v průběhu stavby všichni dobrovolně odpracovali více jak 11.380 hodin, což je jako 5,5 pracovních úvazků po celý rok. Počítáme-li to pouze s minimální mzdou, tak se ušetřilo 512.290 Kč z peněz dárců. V tom není započítaná práce dnes už 31 dobrovolníků během celého roku 2023.
Další budovou, která se bude stavět v létě 2024, bude multifunkční dům. Po čas výstavby celé SŠ poskytne dům ubytování pro dobrovolníky / pracovníky na stavbě. Zároveň bude sloužit jako ukázkový rodinný dům pro všechny místní lidi.
Stavbou multifunkčního domu se dobrovolníci z Kashitu naučí stavět celé budovy včetně střechy. Tím budou umět stavět celé rodinné domy.  Návrh domu budou tvořit dobrovolníci - stavaři z Realizačního teamu a bude reflektovat, jakým způsobem žijí místní lidé. Na obrázku vidíte jednu z možných variant.



Pomozme dobré věci!


Pojďte spolu se mnou podpořit projekt, který posune sen o dokončení střední školy v Kashitu blíže realitě.






Milí přátelé,
sbírka byla předevčírem uzavřena s krásnou částkou 42 500 Kč. Srdečný dík všem, kdo jste na mojí výzvu přispěli, i kdo jste jí sdíleli mezi přáteli. 

Milí přátelé, 
dnes jsme se dostali na 40 000 Kč, což je 80% z cílové částky 50 000 Kč. Zbývají tři dny do ukončení narozeninové výzvy. Podaří se nám překročit současnou částku a přiblížit se ještě více vytyčenému cíli? Ať už ano, nebo ne, děkuji vám všem, ať už jste sdíleli, nebo přispěli. Jste prostě skvělí.

Milí přátelé, 
srdečný dík za Vaší štědrost. Včera jsem oslavila 50. narozeniny, ke kterým jsem tuto výzvu uspořádala a ke včerejšku máme vybráno krásných 31000 Kč, což je 62% cílové částky. A sbírka ještě 11 dní bude pokračovat. Společně jsme i na oslavě přivítali Martu, která nám projekt stavby školy v Kashitu krátce představila. Marti díky!

Milí přátelé,
za první týden máme vybráno 11000 Kč. Je to pro mě nečekané a jsem moc vděčná za štědrost každého z dárců. Dojímá mě ochota pomoci i v této těžké době. Přeji Boží požehnání všem, kteří projekt podpořili a ještě podpoří!

Založení výzvy

Přátelé New Renato, z.s.
Dvanáct základních škol v Kashitu (Zambie), 3800 žáků a nejbližší střední škola 40 km daleko. Místní neziskovka New Renato přijala na počátku své existence vzdělání jako prioritu pro zvýšení životní úrovně v oblasti. Díky získaným grantům, spoluprací s neziskovými organizacemi z Německa, Velké Británie a Itálie postavili svépomocí 2 mateřské a 2 základní komunitní školy. Nadaní žáci se však na střední školu většinou nedostanou. Jejich rodiče si totiž nemohou dovolit platit dopravu a ubytování na desítky kilometrů vzdálené školy. POJĎTE TO S NÁMI ZMĚNIT!

První budova SŠ postavena!  - klikněte na záložku Aktuality. 

Jaká bude naše střední škola? 

  • SŠ s učilištěm (truhlářství, kovovýroba, vaření) pro 250 studentů 
  • Open Gate, tj. poskytovat kvalitní vzdělání, které motivuje studenty z měst, kteří mohou platit školné a finančně podpořit studenty z venkova
Vybavenost (na základě návštěvy lokality a konzultace s místními úřady): 
  • 6 učeben a 3 laboratoře pro výuku
  • kanceláře, kabinety, zasedací místnost 
  • ubytování pro chlapce a dívky 
  • rodinné domy pro 16 učitelů, vrátného a správce 
  • 2 domy pro dobrovolníky 
  • ordinace lékaře, lékárna, lůžka pro nemocné 
  • jídelna s kuchyní 
  • kaple a knihovna
Stavba od základů po střechu
Zásobování pitnou vodou a čistička odpadních vod

Přirozené provětrání budov

Kvalitní přirozené osvětlení a příjemná akustika budov

Jak školu postavíme? 

  • Maximálním zapojením a svépomocí místních lidí - postaví ji oni pod vedením českých stavařů 
  • Budovy budou postaveny z nepálených hliněných cihel, které mají v Zambii dlouhou tradici

Kdo bude SŠ po postavení spravovat? 

  • Místní zkušená neziskovka New Renato Community, kterou vede Bornface Mamfunda
"Kdybych mohl, udělal bych Bornface prezidentem Zambie. Má vizi, ví, jak na to a za svými cíli si jde. To je Zambii vyjímečné." Ing. Samuel A. Darkwah, Ph.D., Ghaňan žijící 30 let v ČR, bývalý referent zahraničních styků a vedoucí Ústavu teritoriálních studií Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity v Brně 

Fungující místní komunita je základem pro smysluplnost dlouhodobě udržitelného projektu - zajištění existence a správy střední školy po jejím postavení.

Naší vizí je postavit do roku 2030 samostatně fungující SŠ v Kashitu. 

Stavte s námi! Přispějte jednorázovým nebo pravidelným darem a změňte sny dětí po vlastním povolání v realitu! 


Více o projektu na webu ke střední škole zde.

Aktuality můžete sledovat na našem webu
zde.  

Kateřino, děkuju za kashiťáky!

Marie Hodinářová
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Přátelé New Renato, z.s., projekt: Střední škola v Kashitu