Petr Šabata: Dárcovská výzva pro projekt Podporuji skautfunding

40 let na světě, 30 let na skautské stezce

vybíráme od 22.8.2023
36 800 Kč
vybráno 123 % z 30 000 Kč

přispělo

27 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Vůbec si netroufám odhadnout, jak by můj život na prahu čtyřicítky vypadal, kdybych se nestal skautem. Protože na hmotných statcích nelpím, chci vyzvat všechny, kteří by zvažovali věnovat mi nějaký dar, aby místo toho přispěli Skautské nadaci Jaroslava Foglara, která pomáhá oddílům a střediskům rekonstruovat či stavět klubovny a získávat tábořiště.

Pokud nevíte, jak může 30 let na skautské stezce vypadat, nabízím jeden stručný přehled.

Počátek mé skautské dráhy leží v mlhách, ale jisté je, že v roce 1993 jsem vyrazil na svůj první tábor. Skautským oddílem Čtverka Brno jsem si prošel pěkně od píky tedy od vlčete. Z jednoho z táborů na Hrutově jsem si taky dovezl svou skautskou přezdívku – Glum. Na archivní fotce je vánoční schůzka v klubovně na Slovinské,  povšimněte si důmyslných laviček svázaných pro tuto příležitost ze dřeva.


U oddílu to začíná, řada přátelství pokračuje. Ze začátku jsme se s kluky scházeli alespoň na hraní Dračáku, později navázaly různé roverské party, puťáky na Slovensko a společné víkendovky. Dodnes jsem skautům vděčný, že mi ukázali, jak vypadá smysluplná zábava. Kontrast lehkomyslného popíjení gymnazistů a opravdového kamarádství uprostřed zimních hor ze mě udělal abstinenta, protože jsem naznal, že smysl život leží jinde než na dně půllitru.

5 let jsem vedl svůj domovský oddíl, dalších 10 let jsem působil jako zástupce vůdce. Je to velká příležitost a velká odpovědnost. Doufám, že na to mí svěřenci vzpomínají v dobrém tak, jako já vzpomínám na vedoucí, kteří dospíváním provázeli mě. 

Od bratra jsem podědil pořádání brněnské hudební soutěže Roverský Vozembouch a přidružených společenských plesů. Za vydatné podpory mé ženy a řady dalších mi to vydrželo 10 let.

Od vedení oddílu byl už jen krůček k vedení skautského střediska Královo Pole Brno. S koordinováním činnosti oddílů a zajišťováním potřebného zázemí jsem pomáhal 10 let z toho 7 jako vůdce. Sebekriticky musím uznat, že delegování nebylo mou nejsilnější stránkou, ale dokud mi to rodinné a pracovní vytížení dovolovalo, dělal jsem, co jsem mohl.

Po předání střediska jsem se stáhl do podpůrné role – píšu žádosti o dotace, dělám revizora pro skautskou základnu Kaprálův mlýn. Když síly dovolí, pořádáme výlety a letní tábory pro rodiče s dětmi. Jsem rád, že moje děti mají oddíl, do kterého můžou chodit, a přál bych to všem, kteří o to mají zájem. Na řadě míst jsou limitem pro skautskou činnost chybějící prostory, čímž se dostávám zpět k úvodní výzvě – pokud mi chcete udělat radost, přispějte Skautské nadaci Jaroslava Foglara, která pomáhá oddílům a střediskům rekonstruovat či stavět klubovny a získávat tábořiště.
Skautská nadace Jaroslava Foglara
Pomáháme skautským střediskům v získávání prostředků pro budování potřebného zázemí výchovné činnosti. Pro skauty je klubovna domovem, kde se učí spolupracovat s ostatními. Vaše dary pomohou holkám a klukům zažívat dobrodružství a přátelství.
Sedmým rokem umožňuje nadace skautským střediskům oslovit své podporovatele prostřednictvím dárcovských projektů na darujme.cz: říkáme tomu "skautfunding". Do února 2024 se díky přízni a štědrosti dárců podařilo pro téměř 90 projektů získat přes 15 milionů korun, přijato bylo přes 9 000 darů. Jaká cesta nás sem dovedla a kam povede dále?
 
"Kdo z vás věnoval v loňském roce dar na podporu nějakého dobročinného projektu?" ptali jsme se na semináři před sedmi roky početné skupiny skautských vedoucích. Téměř všichni zvedli ruce - jen tři lidé ne.  "A kdo z vás daroval v loňském roce na podporu skautského projektu?" zněla další otázka. Překvapené pohledy - a mimo tří zvednutých rukou šly všechny ostatní dolů. Dospělí skauti věnují svůj volný čas a své síly pro skauting zdarma, dobrovolnicky. Je pro ně běžné podporovat i finančně dobročinné projekty. Proč tedy tak málo z nich směřovalo svou finanční podporu směrem ke skautingu? 

Přemýšleli jsme o tom i ve Skautské nadaci Jaroslava Foglara. A protože v roce 2017 došlo ke skokovému rozvoji dárcovského portálu darujme.cz, přišli jsme na myšlenku skautfundingu. A tak to celé začalo! Od té doby je to i díky vám radost a je to jízda: 
S přispěním prostředků skautfundingu jsme pomohli zvelebit Vorlovskou hájenku, kolébku českého skautingu. Koupit nová tábořiště, opravit klubovny. Postavily se nové klubovny v  Říčanech a Vyškově, staví se v Mníšku pod Brdy, Polné, Teplicích, Střelicích a na dalších místech. Podpora získaná skrze skautfunding tak míří přímo do skautských středisek, která tvoří zázemí činnosti jednotlivých oddílů. Děkujeme všem dárcům, kteří za tím vším stojí!
 
Skautská nadace má prsty v podpoře jednotlivých lokálních projektů skautfundingu i jinak, než jen zajištěním prostoru na darujme.cz a podporou při vytváření dárcovských projektů. Přidáváme střediskům 3,7% z celkové darované částky,  které si z přijatých darů odečítá provozovatel darovacího portálu.  Skautská střediska tak získávají 100 % vybrané částky. Chceme tuto podporu zachovat, s rostoucí štědrostí dárců projektů skautfundingu se však zvyšují i finanční požadavky směrem k nadaci.
Přidejte se, pojďte do toho s námi. 

Staňte se pravidelnými podporovateli skautfundigu. 

Z každé darované stokoruny jde 37 korun přímo střediskům jako úhrada poplatku za zprostředkování darů a platební brány ze strany darujme.cz. Zbylých 63 korun jim pak putuje nepřímo, jako úhrada režijních nákladů nadace umožňujících kompletní podporu lokálním skautským střediskům v jejich úspěšném skautfundingu.
 
Všechny běžící projekty najdeš ZDE.

Potvrzení o přijetí daru bude zasláno na váš e-mail v  polovině ledna následujícího roku, pokud si tuto možnost zvolíte v průběhu platby. Je zapotřebí vyplnit adresu bydliště, která bude součástí potvrzení. Dary v souhrnné výši 1000 Kč a více lze odečíst od základu daně z příjmu fyzických osob.

Moc rád přispěji na skauting. A jsem moc rád, že jsou mezi námi lidé, kteří ho udržují a rozvíjejí celý život, tak jako ty Peťo. A samozřejmě přeji ti vše nejlepší k narozeninám :-).

Martin Kvasnica
1 200 Kč

At se dilo dari!

Jana a Radek Kuklovi

Všechno super nej .. a ještě víc do dalších let. ;)

Vladimir Dvorak

Z kasičky na oslavě. Díky všem, že jste přišli, bylo to báječné. 💚

Petr Glum Šabata
2 600 Kč

Moc dekujeme za pozvani na krasnou oslavu :)

Blanka Jurčová
500 Kč

Všechno nejlepší k narozeninám Glume!

Jakub Kmínek
2 000 Kč

Přeji krásné narozeniny a spoustu štědrých dárců, ať nám skaut zvesela šlape dál.

Dárce

Všechno nejlepší!

Martin Šmérek

od babi (https://www.pametnaroda.cz/cs/tesarova-koutna-anna-1933), jsem ráda, že ty peníze někde poslouží

Dárce

Žij do 100!

Dárce
1 200 Kč
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Skautská nadace Jaroslava Foglara, projekt: Podporuji skautfunding