Michaela Tůmová: Dárcovská výzva pro projekt Nový prales

Darujme kousek pralesa

vybíráme od 15.8.2023
9 000 Kč
vybráno 60 % z 15 000 Kč

přispělo

14 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Prales v Čechách! Já a Veronika Kaločová chceme k našim 40. narozeninám něco pro budoucnost, chceme kus země ponechaný přírodě a její síle sebe uzdravovat, obnovovat a čarovat rozmanitost a krásu. Podpořte s námi projekt Nový prales realizovaný organizací Čmelák, jehož cílem je přeměna smrkové monokultury na pestrý lesní ekosystém, ve kterém nebude probíhat hospodářská těžba dřeva. Již téměř 20-ti leté úsilí vykupování pozemků a osazování původními druhy dřevin na Ještědském hřebeni. Chceme vás vyzvat, abyste s námi místo dárků podpořili rozšiřování a údržbu tohoto území (zatím velikosti 50 fotbalových hřišť).
Před pár lety, ještě bez dětí jsem na výletě poblíž chalupy náhodou narazila na Nový prales a zažila tam jiný divoký les. Pro vstup dovnitř se přeleze vysoké hrazení, vybudované jako ochrana před okusem mladých sazenic a pak se proplétá pěšinou. Místo je zdarma přístupné veřejnosti, je opatřeno vysvětlujícími cedulemi. Byla jsem tehdy místem nadšená. Teď mám děti a vím, jak je jim v lese dobře. Často přemýšlím, co udělat nejen pro jejich budoucnost a jak čelit klimatické změně, Veronika léta pracovala v lesní mateřské školce a smýšlí stejně. 
Čmelák - Společnost přátel přírody z. s.
Nový prales byl založen v roce 2004. Jedná se o dlouhodobý projekt s přesahem do dalších staletí. Cílem je přeměnit smrkovou monokulturu na pestrý lesní ekosystém, ve kterém nebude probíhat hospodářská těžba dřeva. Útočiště zde nachází chráněné druhy rostlin a dřevin. Nyní se lesní porost rozkládá na ploše odpovídající přibližně 50 fotbalovým hřištím. Od vzniku pralesa se podařilo s podporou veřejnosti vysázet tisíce stromů. Areál je chráněn pomocí oplocené konstrukce, aby lesní zvěř nezničila nově vysazené stromy. Pro veřejnost je lokalita zdarma přístupná. Váš příspěvek umožní další údržbu lokality a další rozvoj projektu.
Jedno řecké přísloví praví, že společnost prosperuje pouze tehdy, když staří muži sází stromy, jejichž stín si už neužijí. První známky změny jsou viditelné již dnes. Plný rozsah přínosu pro přírodu a společnost však ocení především budoucí generace.

Takto to vypadalo na místě, když jsme koupili lesní pozemky. Smrková monokultura bez života.


A takto to vypadá nyní. Listnaté stromy pomalu nachází místo v Novém pralese.


Váš dar pomůže prales dále udržovat a získávat prostředky pro budoucí rozšiřování. Pravidelné dárcovství, ikdyž menší částkou, umožní naše aktivity lépe plánovat a dále lokalitu rozvíjet.



Prales můžete podpořit například i nákupem dárkových certifikátů na našem e-shopu.



Srdečně vám děkujeme, že s námi pomáháte vytvářet Nový prales – les, pro děti našich dětí.

Pokud budete mít nějaké otázky, můžete nás kdykoliv kontaktovat:
www.cmelak.cz
info@cmelak.cz

A les začíná ožívat.


A zde záběry z fotopastí:








Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Čmelák - Společnost přátel přírody z. s., projekt: Nový prales