Jana Kožnarová: Dárcovská výzva pro projekt KPZkoALICE - prostor pro rozkvět potravinových komunit v ČR

40! Narozeninová výzva pro KPZkoALICI

vybíráme od 23.3.2023
40 060 Kč
vybráno 100 % z 40 000 Kč

přispělo

52 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Už je to tak, celých kulatých čtyřicet má Jajka.

A tak jsem se rozhodla, že u této příležitosti zkusím opět pošťouchnout své přátele a odkryji, co provádím poslední léta. A třeba vám to přijde sympatické a budete v tom chtít pokračovat se mnou. Máte šanci celých 40 dní.

Do některých z vás hrnu ekologická témata už několik desítek let. Pamatuji si, když jste kvůli mně na chatě v Záhoříně vytvářeli speciální krabičku na hliník…mno…to bylo období odpadové. Poté přišlo environmentálně vzdělávací, kompostovací a poslední desítku let se pohybuji v ekologickém zemědělství a potkávám se s těmi zemědělci, kterým není lhostejné, jak aktuálně hospodáří a zároveň, jak naše krajina vypadá za našeho života, a jak bude vypadat po nás.


V našem ženskem triu já + Šárka Krčílková + Alenka Wranová jsme se rozhodly, že už je zapotřebí netáhnout to samy ale SPOLU. Po vzoru zahraničí, ze kterého stále čerpáme, a se kterým spolupracujeme, jsme se rozhodly založit i u nás Národní síť KPZ KPZkoALICE - spolupráce mezi zemědělci a spotřebiteli, která propojuje, vzdělává a podporuje jedlíky a šetrně hospodařící zemědělce.
Spolu nyní v AMPI tvoříme srdce KPZkoALICE, sítě místních potravinových komunit KPZ, kterých je u nás skoro stovka a do 35 zapojených zemědělců. Víříme dění s cílem vytvořit prostor pro sdílení zkušeností, inspirace a vzájemnou podporu hybatelů místních komunit i zemědělců. Dává nám totiž smysl propojovat síly, mapovat dění, podělit se o know-how a mít kde hledat parťáky i nový vítr do plachet, pokud to je potřeba. 
Ale je nás pořád málo, a přitom všichni jíme…jak to tedy je? 




Mně není jedno, od koho jídlo koupím a komu za něj zaplatím. Mám ráda jídlo s tváří farmáře, kterého osobně znám. Když si uvařím a podívám se na talíř, nevidím tam jen brambory, mrkev, maso, salátek…Vidím tam Jardu, Katku, Jindřišku a Alenku, kteří to vypěstovali právě na tomhle záhonu, poli, fóliáku…vidím jejich tvář a místo, cítím emoce, přátelství. Vím, že tohle nemůže a ani nemusí zažívat každý. Jen chci říct, že my z KPZkoALICE jsme tu proto, abychom zprostředkovali tohle "speciální jídlo" i mezi vás. Propojujeme s vámi Ty, kteří se rozhodli jít na dobrodružnou cestu a pěstovat zeleninu, chovat zvířata. Tím podporujeme je i nás, abysme žili i hospodařili ve zdravé krajině, důstojných podmínkách s férovou cenou.

A kde se ty poslední léta pohybuji? Na poli při pěstování, v kanceláři při přípravách seminářů a dílen pro zemědělce a koordinátory KPZ, na konferencích, debatách a festivalech, při propagaci ekologického zemědělství a krátkých potravinových řetězců, na školách při vzdělávání o skutečné ceně potravin a dostupnosti šetrně vypěstovaných dobrot od farmářů….a minulý rok jsem se dala na studia, chodím do Farmářské školy a letošní rok trávím většinu času ve vinici.

Mám tady tedy výzvu k finanční podpoře našeho týmu, ale i nás všech, kterým není lhostejný přístup k půdě, vodě, krajině a tomu, co do sebe házíme, myslím tím jíme a pijeme. Změňme to odspodu, jen my určujeme svou poptávkou nabídku.

Připojte se k výzvě, přispějte, sdílejte a radujte se se mnou! 



Léto v Ekozahrada Raková                                                                                                                                                                                 

 

Podzim v Ekozahrada Raková 



Asociace místních potravinových iniciativ, o.p.s.
KPZkoALICE je síť komunitou podporovaného zemědělství (KPZ), která propojuje v České republice spotřebitele, zemědělce, místní potravinové komunity a další aktéry ke vzájemné spolupráci a sdílení know-how.
KPZkoALICE je oporou zemědělcům a tvůrcům potravinových komunit, kteří potřebují parťáky a chtějí sdílet zkušenosti.  

"Vaše setkání mě vždy hodně nakopnou, dolijí novou pozitivní energii a tím i energii dál se o to celé snažit. Musím říct, že takovou podporu a sounáležitost jsem nikdy necítila. Jsem za to hrozně moc vděčná. Tak moc se těším na další... Ještě jednou moc děkuji za celou tu podporu a že tu jste." (farmářka a účastnice mentoringového programu pro  KPZ nováčky)

Díky darům KPZkoALICE může:
  • Propojovat existující potravinové komunity a zemědělce ke vzájemné spolupráci a aktivně podporovat vznik nových.
  • Poskytovat osobní poradenství a mentoring pro ty, kteří koordinují potravinovou komunitu nebo jí chtějí teprve založit.  
  • Organizovat pravidelná měsíční setkání, webináře, semináře i přednášky.
  • Pořádat jednou za rok celonárodní setkání příznivců živého zemědělství.
  • Vytvářet vzdělávací programy i materiály.
  • Budovat online platformu kpzinfo.cz jako rozcestník k informačním zdrojům i lidem.
  • Spravovat mapu a databázi Adresář farmářů, kde se mohou propojit zemědělci a spotřebitelé. 
  • Být aktivní v mezinárodní síti URGENCI a přinášet inovace ze zahraničí. 
  • Tvořit elektronický zpravodaj a informovat o tom, co klíčí v KPZkoALICI.

Kdo je již parťákem KPZkoALICE 


Jana Rosenbaumová - hrdá farmářka a koordinátorka zeleninové KPZ, spoluzakladatelka rodinné Farmy Lukava v Jindřichovicích pod Smrkem, kde žije a hospodaří i manželem Martinem a dětmi. Současně se jako ředitelka Centra Konipas snaží vdechnout život a stabilitu inovativnímu konceptu vzdělávacího sociálního podniku, který prvním rokem učí budoucí zemědělce ekologickému hospodaření i s pomocí moderního využití koní.


Tomáš Uhnák - doslova žije pro živé zemědělství, jako student doktorského studia šíří tady a teď povědomí nabyté i ze zahraničí, publikuje zajímavé články a rozhovory pro veřejnost, koordinuje KPZ Smetanka v Praze a jako praktikant 1. ročníku Farmářské školy neváhá přiložit ruku k dílu a učit se řemeslu, kterým životaschopné zemědělství je.


Připojte se do KPZkoALICE i vy!  

❤️

Lucie Kadlečková
322 Kč

At se dari :)

Dárce
1 300 Kč

Podpora KPZ Šáťa

Michael Šatník
4 440 Kč

Všechno nej Jaj, hubana!

Antonín Matějovský

Všechno nejlepší Jaji, ať se daří naplnit výzvu!

Magdaléna Řepová

Držím palce! :)

Dáša

Ať se daří!

David Ježek
200 Kč

Jani, tak ještě víc než půlka před tebou! Ať jsi štastná. Objímám.

Jana Brožová
4 440 Kč

všechno nejlepší a ať to vzkvétá a roste

Kateřina Šimková
440 Kč

Kápézetko kua hej, zemědělcům ukaž rej ! :)

Vít Thorio
333 Kč