Olda Bažant: Dárcovská výzva pro projekt OSOBNÍ ASISTENCE USNADŇUJE ŽIVOT DĚTEM I SENIORŮM

HK na HK - HIMÁLAJSKÁ KORUNA na HOŘE KLEŤ - 2023

vybíráme od 28.2.2023
18 603 Kč
vybráno 36 % z 52 000 Kč

přispělo

20 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Jsem Olda Bažant. Kluk z ulice, pasťáku, z vězení, který se rozhodl změnit svůj život a chce měnit i svět kolem sebe. A vy se můžete přidat.

Podpořte jedinečnou výzvu, kde se budu prát s bolestí a odvahou! 120 km, 8027 výškových metrů na jedné trase, na jednom kopci. Himálajská koruna na hoře Kleť. Sobota a neděle: 22. a 23. dubna 2023. CHODÍME PRO TY, CO CHODIT NEMOHOU! PŘIDEJTE SE!

Od března 2024 jsou aktuální informace na darujme/himalajska-koruna 



CÍL: Překonat převýšení 8027 m n. m., což je cca 120 km. Vy ale můžete i méně, je to jen na vás. 8027 metrů je výška nejnižší osmitisícovky: SHISHA PANGMA 

JAK?

  • Můžete běžet, chodit, jet na kole,... jakkoli vlastními silami. Zúčastnit se mohou jednotlivci, štafety, rodiny s dětmi, firmy, ...
  • REGISTRACE přes formulář ZDE. Zároveň je potřeba uhradit přes tuto dárcovskou výzvu REGISTRAČNÍ POPLATEK = DAR na Osobní asistenci pro seniory a děti s postižením. Doporučená částka k registraci je dar ve výši prvních tří čísel z vašich z odhadovaných nastoupaných metrů. Tedy například 802 Kč při zdolání Shisha Pangma (V dárcovském formuláři jsou nastaveny další možné vrcholy ke zdolání, zvolit se ale dá jakákoliv jiná částka. Minimální dar je 200 Kč).
    Po registraci vás budeme kontaktovat s dalšími podrobnostmi . Pokud se nestihnete zaregistrovat do 21. 4. 2023, můžete přijít i přímo na místo startu v době konání Himálajské koruny a zaregistrovat se přímo tam (registrace na místě je však min. 300 Kč).
  • Spuštění registrace: 1. 3. 2023, uzavření registrace: 21. 4. 2023

MOŽNOSTI:

  • Jednotlivec (zdolá během 2 dnů celou trasu 10x. Je na něm, zda na kole/pěšky/kombinovaně, přerušeně/v kuse).
  • Tým (1 společné zdolání trasy, tedy max. 10 osob jde najednou - nastoupané km se sčítají)
  • Cílem celé akce je zdolat 14 osmitisícových hor na KLETI za 14 (15) let. První zkušební ročník již úspěšně proběhl v roce 2022 (více zde).
  • Vítáni jsou i všichni ti, kdo akci podpoří jen například jedním výstupem. Není důležité vystoupat na Shishapangmu, svým výstupem můžete zdolat i menší hory.
  • Vítáni jsou všechny spolky, kluby, rodiny a všichni, kdo rádi udělají něco pro zdraví, pro ostatní, pro přírodu.
  • START: SOBOTA: 6 HODIN, KONEC: NEDĚLE 18 HODIN (přijít je možné kdykoli - viz níže mapa - začátek trasy). 

CO Z TOHO BUDU MÍT?

  1. Pomůžu lidem v našem okolí k lepšímu životu skrze pohyb a odvahu…
  2. Ještě nikdo před námi se o něco takového nepokusil... 
  3. Zážitek mimo komfortní zónu a společenství odhodlaných lidí měnit svět k lepšímu skrze překonání a pokoru.
  4. Na startu/v cíli si mohu dát výborný gulášek
  5. Dřevěnou Himálajskou Korunu …. kterou si za 14 let sám zkompletuji. Pro zájemce bude k dispozici i tričko HK. Více informací na startu. 

KDE? 

Trasa vede od Červeného Dvora přes Kleť na parkoviště v Krásetíně (dolní stanice lanovky) a zpět. 
Trasa má 6 km, tudíž pro zdolání SHISHA PANGMA je nutné ji absolvovat 20x (10 x tam a zpátky). Jedna trasa tam a zpět je přibližně 810 výškových metrů. 

Nemůžete se zúčastnit? Podpořte darem tuto výzvu! Dárcovská výzva 1. ročníku HK na HK je otevřena od 1. 3. 2023 a končí 30.4.2023. Každý dar pomůže těm, kteří běhat či chodit nemohou!

Více informací: Olda Bažant, tel.: 736 746 698, e-mail: oldrichbazant@seznam.cz


FB:
HIMÁLAJSKÁ KORUNA

Pro ty z vás, kdo chcete vědět víc:

Jmenuji se OLDA BAŽANT. Jsem obyčejný kluk, co se rozhodl změnit svůj život, ne tím, co říkám, ale tím co dělám. Jeden ze způsobů, jak zvládat všechno to divné, těžké, nestandartní, mimózní, alternativní, dramatické, je pro mě chůze a běh. 
 
Dlouho jsem přemýšlel, jak udělat něco dobrého pro někoho dalšího, kdo to potřebuje, jako jsem to potřeboval já. Jsem Abstinující GTA (gembler, toxikoman, alkoholik). 17 let jsem se topil ve světě, kde jsem neuměl plavat ani hledat břeh, na kterém bych vylezl. 
 
Od svých 13 let jsem prožíval jen samá negativa typu zneužití, šikana, pasťák, kriminál, ulice, psychiatrie, znova ulice a několik pokusů o smrt.  
 
Ale nevzdal jsem to a rozhodl se vzít svůj život do svých rukou - spíš nohou. Rozhodl jsem se už nebojovat, ale žít. A po několika letech terapeutické práce se mi podařilo postavit se na vlastní nohy. Jsem 9 let čistý. Závislost jsem vyměnil za vášeň. 
 
Ted chci podpořit a motivovat další běžce, chodce či cyklisty ke společné akci, na které se sejdeme pod Kletí. Cílem bude „nastoupat“ co nejvíce výškových metrů na jedné trase. 
 
Navíc po celou dobu výzvy mohou lidi posílat korunky na dárcovský účet. Cílem je vybrat co nejvíce financí na pomoc lidem, kteří to opravdu potřebují.  Proto jsem se spojil s ICOS Český Krumlov, o. p. s. , který zajišťuje Osobní asistenci. Oni jsou ti, kdo opravdu pomáhají.
 
Toto je opravdová výzva, která nekončí. Ale začíná něco nového.
 
HK na HK - HIMÁLAJSKÁ KORUNA na HOŘE KLEŤ. A bude to hodně kruté. Čeká mne/nás 14-15 let za sebou jdoucích zdolání všech 14 osmitisícovek. Zde na Kleti. A nakonec dostaneme KORUNU HIMÁLAJÍ. Symbolicky. Každý rok jednu osmitisícovku, většinou na přelomu září-října. 

První zkušební ročník ročník již úspěšně proběhl v roce 2022. A navíc se vybralo se 32 tisíc korun. 
 
Tak co, jdete do toho se mnou? 
 
Váš Olda 
Partneři akce: 
  • ICOS Český Krumlov, o.p.s., Psychiatrická léčebna Červený Dvůr, město Český Krumlov - záštita akce, PROSPORT, o.p.s. 
  • CHKO Blanský les, Lesy ČR, obec Krásetín, obec Kájov - záštita. 



Od března 2024 je aktuální info na:

darujme/himalajska-koruna 


Na tomto webu najdete i vždy odkaz na podrobné info a přihlašování na daný ročník. 

PRVNÍ OFICIÁLNÍ ROČNÍK HIMALÁJSKÉ KORUNY NA HOŘE KLEŤ BYL SKVĚLÝ. 

Po loňském nultém - pilotním - ročníku se o víkendu 22. a 23. 4. 2023 uskutečnil oficiálně 1. ročník Himálajské koruny na hoře kleť. 
  • O víkendu se Himálajské koruny zúčastnilo přes 120 lidí a 9 psů:). V zázemí připravil kromě toho svůj úžasný stánek i jeden z partnerů akce - Lesy ČR.   
  • Výzva s heslem: "Chodíme pro ty, co chodit nemohou" přinesla výtěžek 27.553 Kč pro Osobní asistenci, která pomáhá seniorům a lidem s postižením. 
  • Celou výzvu, tj. zdolat 8.027 výškových metrů na Kleti (výška SHISHA PANGMA) , což je přes 120 km, zvládli v daný víkend:
  • 2 jednotlivci: Oldřich Bažant a Michal Pešadík a 5 týmů: žáci 4.B českokrumlovské ZŠ Za Nádražím, tým Městského 
    úřadu Český Krumlov, Přátelé hory Kleť, dvojice Lucie Kučerová 
    a Miroslava Machová a tým pacientů z Psychiatrické léčebny Červený 
    Dvůr. 
  • Ostatní účastníci mohou výzvu dokončit do konce května, do poloviny měsíce k nim přibyl ještě Miloš Maršík, který splnil výzvu 7. května.
  • Spolu s pilotním ročníkem tak tato dobročinná akce přinesla již přes 53 tisíc Kč, což umožnilo či umožní zajistit stovku hodin asistence navíc! 
S díky a úctou všem účastníkům! A díky také všem partnerům akce!

Olda Bažant a ICOS Český Krumlov, o.p.s.

P.S. Další ročník začneme chystat až se Olda vrátí ze své pouti do Říma. Jeho cestu můžete sledovat na
https://www.facebook.com/olivernacestach/

Pár fotek z víkendu:













Založení výzvy

ICOS Český Krumlov, o.p.s.
Seniorům, dětem (od 1 roku věku) i dospělým se zdravotním postižením pomáháme žít co možná nejběžnějším způsobem života. V domácnosti, ve školách - všude, kde je potřeba. OSOBNÍ ASISTENCE umožňuje mnoha starším lidem i dětem zůstávat doma, aniž by museli využívat ústavního zařízení, dětem s postižením usnadňuje pobyt ve školách, školkách, …
Tým osobních asistentek pravidelně pomáhá téměř šesti desítkám seniorů se sníženou soběstačností, dětem i dospělým se zdravotním postižením. Každý rok zajistíme více než 10 000 hodin přímé péče v příhraničních regionech jižních Čech. Někomu každý den, jinému třeba jen hodinu týdně.  Počet zájemců o službu však permanentně roste.

Staráme se o klienty například s dětskou mozkovou obrnou, Alzheimerovou, Parkinsonovou chorobou, autismem či roztroušenou sklerózou. Našim nejmladším svěřencům je pár let, těm starším přes stovku let.          
 
Díky služebním automobilům se dostáváme za klienty i v odlehlých částech regionů, díky speciálním úpravám můžeme zajišťovat i převoz imobilních klientů.
Ročně co do počtu kilometrů objedou naše vozy za klienty a s klienty několikrát zeměkouli, přestože se většinou pohybují jen ve dvou regionech.

Vzhledem ke stárnutí populace poptávka po Osobní asistenci stále roste.

Kolik to stojí?  Téměř 9 milionů korun ročně. Ze zákona jde o sociální službu částečně hrazenou, klienti tak část nákladů hradí ze státního příspěvku na péči. Díky tomu máme každoroční příjem něco přes 1,5 mil. Kč. Zbytek pak stačí:) zajistit a složit za podpory státu (ta činí ale pouze cca 2/3 nezbytných nákladů), kraje, měst a darů nadací, firem a ochotných lidí.

Za každý dar děkujeme. Pomůže druhým.

 
Z reakcí na naši Osobní asistenci: 
„Jsem tělesně postižený od 1 roku života, snažil jsem se s tím poprat a zvládnout vše sám. Bohužel s přibývajícím věkem [ …] se můj zdravotní stav zhoršil. [ …] Po propuštění z nemocnice využívám vaše služby – koupání, oblékání a další pomoc. Děkuji vám za vaši péči, připadám si jako v nebi. Díky vaší asistenci se problém vyřešil, už nejsem ve stresu a vždy se těším na popovídání!“ Josef, 62 let

"Se službou Osobní asistence jsme velmi spokojeni. Asistentky učí Matěje základním potřebám a zároveň si s ním hrají a malují. Mají příznivý vliv na mého syna. Z každé návštěvy je nadšen. A zároveň i já můžu využít čas pro sebe,“ maminka Matěje, za nímž dojíždíme od roku 2017 (Matěj má specifické kombinované postižení: Syndrom Dravetové, ADHD a autistické rysy. S nemocí se pojí epileptické záchvaty, Matěj tedy musí být neustále pod dohledem). 

Osobní asistenci provozuje obecně prospěšná společnost ICOS Český Krumlov od roku 2008. ICOS je mj. držitelem prestižního ocenění Neziskovka roku 2016 - 2. místo v kategorii střední neziskovka. V roce 2020 pak ICOS získal (také 2. místo) v ceně hejtmanky Jihoč. kraje za společenskou odpovědnost. Na sklonku roku 2021 obdržel ICOS prestižní ocenění Značka spolehlivosti a může se tak pyšnit titulem Prověřená veřejně prospěšná organizace. V roce 2022 si pak ICOS převzal Cenu města Český Krumlov za rok 2021. Více třeba zde.


icos.krumlov.cz



P.S. Podpořit Osobní asistenci, respektive nákup potřebného automobilu pro Osobní asistenci se rozhodlo devět kolegyň, které v měsíci listopad 2017 až březen 2018 slavily narozeniny. Nechtěly dárky, chtěly koupit Osobní asistenci auto. Narozeninovou výzvu včetně neodolatelného videa najdete ZDE.  Díky vám, dárcům jsme mohli pořídit další nezbytné automobily i v následujících letech. Děkujeme! 
Další dárcovské výzvy na osobní asistenci jsou uvedeny níže.



Ať to všem na HK pro vás šlape. :-)

Milan Čížek
400 Kč

Ahoj Oldo, díky za super akci s dobrým úmyslem!
Časově mi to moc nevychází, ale rád přispěju a aspoň 1-2x půjdu.

Špachy
500 Kč

ahoj, na Kleť o víkendu nemohu, angína je proti, zasílám tedy alespoň startovné 300 a na trať vyběhnu příští týden, ať se akce vydaří, zdravím Oldu a všechny dobré duše okolo:-)

Martin Hák
300 Kč

Spolek přátel hory Kleť 🌄

Libalika Dvorka
2 000 Kč

Těším se na startu😄

Michal Pešadik
802 Kč

Těším se na báječnou a zároveň prospěšnou akci na nej hoře :-)

Alexandr Nogrady

Na více než Mont Blanc se letos necítím, ale uvidíme:). Tobě, Oldo, věřím!

David H.
481 Kč
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
ICOS Český Krumlov, o.p.s., projekt: OSOBNÍ ASISTENCE USNADŇUJE ŽIVOT DĚTEM I SENIORŮM