Milan Konečný: Dárcovská výzva pro projekt Podpora projektu Klokánek

Nebuďte lhostejní

vybíráme od 23.1.2023
0 Kč
vybráno 0 % z 150 000 Kč
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!

Klokánek je projekt Fondu ohrožených dětí, jehož cílem je nabídnout dětem namísto ústavní výchovy přechodnou rodinnou péči na dobu, dokud se nemohou vrátit zpět do své rodiny, nebo dokud pro ně není nalezena trvalá náhradní rodinná péče (osvojení, pěstounská péče, svěření do výchovy třetí osoby).



Klokánek – rodinná alternativa ústavní péče

Klokánky mají pověření MPSV jako zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, proto mohou přijímat děti na základě žádosti rodičů, soudního rozhodnutí (předběžné opatření nebo rozsudek), žádosti orgánu sociálně-právní ochrany dětí i na základě žádosti samotného dítěte či osoby, která malé dítě nalezne opuštěné nebo v jiné krizové situaci. V těchto případech mohou děti v Klokánku zůstat i proti vůli rodičů až do té doby, než soud rozhodne o předběžném opatření. Většina přijatých dětí má stejnou anamnézu jako děti přijímané do ústavní výchovy – zanedbávání, domácí násilí, neschopnost zajistit řádnou péči, týrání, zneužívání, bytové důvody, a někdy i hospitalizace osamělého rodiče či svěření dítěte za účelem zajištění náhradní rodinné péče.

Klokánky mají nepřetržitý provoz, proto mohou kdykoli přijmout i novorozence, jejichž matky tají těhotenství a porodí mimo zdravotnické zařízení.

První Klokánek byl otevřen v Žatci v září 2000. Klokánky provozujeme jednak jako klasickou rodinnou péči v bytech našich „klokaních“ tet a strýců, kteří jsou našimi zaměstnanci, anebo v našich objektech se služebními byty, kde o děti nepřetržitě střídavě po týdnu pečují po všech stránkách tak jako v rodině dvě stabilní tety. Snažíme se, aby se děti mohly co nejdříve vrátit po zlepšení situace domů nebo není-li to možné, aby byly svěřeny do trvalé náhradní rodinné péče příbuzných či cizích osob.

Průměrná doba pobytu dětí v Klokánku je půl roku. Kolem šedesáti procent dětí se vrací k rodičům, asi třicet procent přechází do trvalé náhradní rodinné péče. Zbývajících deset procent zahrnuje ukončení pobytu v Klokánku zletilostí či umístěním do jiného zařízení (nemocnice, psychiatrie nebo ústavní výchova).

Od otevření prvního Klokánku jsme přijali již přes tři tisíce dětí různého věku, včetně novorozenců, kojenců a batolat. Velkou výhodou oproti ústavní výchově je, že Klokánky mohou přijímat sourozence bez ohledu na věk, takže nedochází k jejich další traumatizaci jejich rozdělením do různých zařízení podle věku (do tří let kojenecké ústavy a zdravotnické dětské domovy, od tří let diagnostické ústavy a školské dětské domovy a výchovné ústavy).

Protože přechodná rodinná péče s častých střídáním dětí je značně náročná, vycházíme z principu, že jedna osoba pečuje v samostatných bytech I. kat. maximálně o tři až čtyři děti. Je to proto, že děti přicházejí velmi často zanedbané, opožděné v celkovém vývoji, deprivované, s nočními děsy a nevhodnými návyky a projevy, a proto vyžadují velmi intenzivní péči.

Vysoké nároky máme na osobnost „klokaních“ tet a strýců, všichni samozřejmě musí podstoupit psychologické vyšetření. Pro péči ve vlastních bytech požadujeme dále kromě vhodných bytových podmínek i zkušenosti s výchovou vlastních či přijatých dětí. Důležitá je také osobní znalost zájemců, o jejichž schopnostech jsme se mohli přesvědčit buď na našich poradensko relaxačních pobytech pro náhradní rodiny, nebo při péči o děti v týdenním střídavém cyklu v našich domech, kde je zajištěna přítomnost sociálních pracovníků a psychologa, příp. i pediatra.


Principy péče v Klokánku

  • O tři až čtyři děti pečují po všech stránkách obdobně jako v rodině zaměstnanci FOD – manželský pár, „teta“ nebo střídavě po týdnu dvě „tety“ (kromě péče o děti vaří, nakupují, pečují domácnost, mají čas si s dětmi hrát, mazlit se s nimi, chodit s nimi na vycházky).
  • Klokánky přijímají děti bez ohledu na věk, proto sourozence není třeba rozdělovat.
  • Děti se přijímají přímo „z terénu“, bez pobytu v diagnostickém ústavu, kde jsou společně diagnostikovány děti bez poruch chování s dětmi výrazně narušenými.
  • Děti přijímáme nejen na základě soudního rozhodnutí a na žádost orgánu sociálně-právní ochrany dětí, ale i na žádost rodičů nebo samotného dítěte.
  • V Klokánku je „teta“ (příp. i „strýc“) s dětmi v bytě i v noci a svou přítomností jim dodává pocit jistoty a bezpečí. V dětských domovech je často jeden noční vychovatel na patro.
  • Při návštěvě cizích osob se děti v Klokánku chovají tak jako děti v rodině – jsou zprvu nedůvěřivé a vyhledávají blízkost „tety“ nebo „strýce“. Batolata a předškolní děti z dětských domovů se většinou na cizí lidi „pověsí“ a jsou ochotny s nimi odejít. Samy tím dávají nejlépe najevo, kde je jim lépe, kde cítí bezpečí a jistotu.
  • Průměrná doba pobytu dítěte v Klokánku je šest měsíců.
  • Kolem 60 % dětí se z Klokánků vrací domů a 30 % odchází do náhradní rodinné péče.
Fond ohrožených dětí
"Domov je to, co nedokážete popsat ani tisíci slovy, ale srdce jej pozná v jediné vteřině..." Takový je i Klokánek. DĚKUJEME, ŽE POMÁHÁTE! Klokánky jsou zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, jež poskytují neodkladnou rodinnou péči týraným, zanedbávaným či jinak ohroženým dětem.
Fond ohrožených dětí je nevládní nezisková organizace, s pověřením k výkonu sociálně-právní ochrany dětí, která v letošním roce oslaví 30 let od svého vzniku. Jedním z jeho projektů je Klokánek, zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, jakožto rodinnou alternativu péče pro týrané, zanedbávané, zneužívané, opuštěné či jinak sociálně ohrožené děti. Projekt Klokánek v letošním roce oslaví 20 let od svého vzniku. 
V současné době Fond ohrožených dětí provozuje na území Čech a Moravy 15 těchto zařízení s celkovou kapacitou 322 míst. V útulně zařízených klasických bytech se o děti, a to maximálně o skupinku čtyř, starají vždy střídavě po týdnu jen dvě stálé "tety". Kromě péče o děti taktéž vaří, nakupují, starají se o domácnost, vodí děti na kroužky a k lékaři a prožívají s dětmi celé dny i noci jako v běžné rodině. Jelikož děti přichází do Klokánků s různými traumaty a potřebují nejen individuální péči blízké osoby (tety), ale také odbornou pomoc sociálních praconíků, psychologů či psychoterapeutů, kteří mohou dítě provázet hojivým procesem a zmírnit tak důsledky jejich negativních prožitků, je v Klokánkách i tato kompletní péče zajištěna. 
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Fond ohrožených dětí, projekt: Podpora projektu Klokánek