Tomáš Vejmola: Dárcovská výzva pro projekt Pomoz Ugandě

Sbírka na jeden lékařský výjezd do Ugandy

vybíráme od 23.1.2023
3 450 Kč
vybráno 7 % z 50 000 Kč

přispěli

4 lidé
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Tuto sbírku jsem se rozhodl založit ve spolupráci s českou neziskovou organizací EMOTER, která pořádá lékařské výjezdy do Ugandy. Sbírka pokryje náklady na jeden výjezd. 
Kdo jsem?
Moje jméno je Tomáš Vejmola. Jsem mladý cestovatel, který se rozhodl opustit vše, co měl, i když toho moc neměl, a vyrazil do světa. Můj poslední cestovatelský zážitek byla 111 dní a 9000 km dlouhá cesta tuktukem Májou po Jihovýchodní Africe, kdy jsem projel 7 států: JAR, Botswana, Zambia, Zimbabwe, Malawi, Tanzania, Uganda, Sranda. Tuktuk Máju jsem nechal zaparkovanou v Ugandě na místní pobočce české neziskové organizace EMOTER, které jsem se rozhodl věnovat tuhle sbírku.


Kdo je EMOTER?
EMOTER je nezisková organizace, která přináší lékařskou péči do Ugandy. Pořádají každoměsíčně lékařské výjezdy, během kterých ošetřují, očkují, odčervují a provádí základní laboratorní testy a diagnostiky. Pro svoje působení si vybrali okres Nebbi, kde bude za 10 let žít půl milionu obyvatel na které připadají pouze 2 nemocnice, kde musí místní navíc za služby platit.


Jaký cíl má EMOTERu?
Jejich hlavním cílem je působit dlouhodobě a udržitelně. Základním pilířem tohoto projektu jsou již zmíněné výjezdy, které by ale nemohly fungovat bez podpory preventivního a edukačního programu. Díky tomu a také zapojení místních zdravotníků do programu věří, že jednoho dne už nebudou v Nebbi potřeba a tamní lidé si dovedou pomoci sami.


Jak probíhá takový lékařský výjezd?
S ugandsko-českým týmem zdravotníků vyjíždí pravidelně - každý měsíc. Komunita je o výjezdu informovaná pomocí rozhlasu a lokálních leaderů s dostatečným předstihem. Pacienty pak ošetřují přímo v jejich komunitě tam, kde bydlí. V rámci “mobilní terénní nemocnice” poskytují konzultace a ošetření lékařem, očkování a preventivní služby, základní laboratorní testy a vydávají léky. A i když jde o “medicínu v džungli”, tak organizace funguje jako běžná nemocnice - má registraci, prevenci, laboratorní testování, lékařské ambulance a lékárnu.


Na co peníze použijeme?
Rozpočet této sbírky pomůže EMOTERu pokrýt potřebné výdaje na 1 lékařský výjezd. 
Pokud se na jednotlivé položky podíváme konkrétněji, bývají náklady přibližně takovéto:
15 000 Kč se použije na nákup antibiotik, antiparazitik, antimalarik a všech ostatních základních léků
6 800 Kč dají na nákup dalšího lékařského materiálu – sem spadají položky jako rukavice, obvazy, dezinfekce, roušky, obinadla, krémy a další
12 000 Kč půjde na nákup základních laboratorních testů, které usnadní diagnostiku některých nemocí
10 000 Kč půjde na zaplacení místních lidí a jídla a pití pro ně, aby mohli alespoň částečně odměnit práci, kterou výjezdu věnují
5 000 Kč dají na pronájem auta pro převoz materiálu a účastníků výjezdu
1 200 Kč zaplatí za tiskové služby – to znamená za tisk lékařské dokumentace nebo třeba očkovacích průkazů pro děti
Celkem tak jeden výjezd za který EMOTER ošetří až 2000 lidí vyjde přibližně na 50 000 Kč.
Já však věřím, že hodnota životů, kterým mohou pomoci, je nevyčíslitelná :)


EMOTER - Essential Medical Outreach & Treatment Rescue, z.s.
EMOTER přináší lékařskou péči do Ugandy. #pomozUgandě Jsme nezisková organizace, která působí převážně v ugandském okrese Nebbi. Pořádáme lékařské výjezdy, během kterých ošetřujeme, poskytujeme léky, očkujeme a odčervujeme. Jeden lékařský výjezd nás vyjde na 50.000 Kč a zvládneme během něj ošetřit až 1000 lidí. Pojď s námi investovat do zdraví a zachraň i Ty lidský život. #pomozUgandě #helpUganda

Přinášíme lékařskou péči do Ugandy

 
EMOTER je nezisková organizace, která působí na území Ugandy, konkrétně v okrese Nebbi. Pořádáme lékařské výjezdy, na kterých ošetřujeme, poskytujeme léky, očkujeme a odčervujeme. 

Jeden lékařský výjezd nás vyjde na 50.000 Kč a zvládneme během něj ošetřit až 1000 lidí.

Věděli jste, že v Ugandě budou za deset let pro půl milionu lidí pouhé dvě nemocnice?
V okrese Nebbi, kde působíme, žije nyní 350 000 obyvatel. Za deset let bude tamní populace půlmilionová. Pro takový počet lidí slouží pouze dvě nemocnice s placenou péčí. Mnoho lidí tak často umírá na banální a snadno léčitelná onemocnění.

Tento devítiletý chlapec Hanington z vesnice Kangave v Ugandě nás vyhledal při jednom z našich lékařských výjezdů, kde jsme zjistili, že trpí malárií. Dostal od nás adekvátní léčbu a jeho stav se postupně zlepšil. I když jde o snadno léčitelné onemocnění, celosvětově na něj umírá každou minutu jeden člověk. 
Celosvětově umírá na malárii každou minutu jeden člověk.
Věříme, že jen zdravá komunita je tou prosperující. Podpoř EMOTER i Ty a pojď s námi investovat do zdraví. #pomozUgandě

Více o EMOTERU najdeš na našich webových stránkách nebo na sociálních sítích. Sledovat nás můžeš na Facebooku, na Instagramu i přes LinkedIn

Tento projekt je super. Moc se mi líbí, že k těm lidem jezdí. Spousta lidí musí do nemocnic pěšky několik kilometrů.

Anna Leštinská
300 Kč
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
EMOTER - Essential Medical Outreach & Treatment Rescue, z.s., projekt: Pomoz Ugandě