Katarína Strýčková: Dárcovská výzva pro projekt Péče a podpora

Vánoční světlo UNIQA pro Cestu domů

vybíráme od 9.12.2022
11 300 Kč
vybráno 9 % z 120 000 Kč

přispělo

11 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Vítejte, jste tu správně! :-) Našli jste světlo vánoční sbírky UNIQA ve prospěch neziskové organizace Cesta domů, která prostřednictvím služeb mobilního hospice umožňuje pečování o nevyléčitelně nemocné a umírající v jejich přirozeném prostředí a nabízí odbornou podporu jejich blízkým. 

Naše sbírka rozšíří možnosti odborné podpory poskytované psychosociálními pracovníky, psychology a psychoterapeuty. Jejich snahou je provést nemocné, pečující a pozůstalé nejen administrativní, ale taky emocionální zátěží spojenou s nastalou situací. 


Domácí hospic nebo Ambulance Cesty domů nabízí pacientům, jejich rodinám a pečujícím provázení a podporu po sdělení nepříznivé prognózy i v době péče.  Provázení a podporu nabízí taky pečujícím, kteří očekávají úmrtí blízkého člověka nebo se vyrovnávají se ztrátou. Cesta domů pomáhá také prostřednictvím individuálního pozůstalostního provázení zármutkem nebo při dlouhodobém a komplikovaném truchlení. Poskytuje podporu rodičům, dětem, dospívajícím a mladým dospělým v době péče i po ztrátě.

Domníváme se, že odborná podpora a pomoc v době, kdy se člověk psychicky vyrovnává se ztrátou milované osoby, je velkým darem. V UNIQA věříme, že duševní zdraví je stejně důležité jako zdraví fyzické.

Všem, kteří přispějí do naší sbírky na pomoc dětem i dospělým, aby se jejich bolest a zármutek staly snesitelnými v průběhu času a nezaplnily celý jejich život, ze srdce děkujeme.

UNIQA se zavazuje ke každé vami darované koruně přihodit 1 Kč.
Cesta domů, z.ú.
Podpora je v Cestě domů každodenní téma. Je potřeba podporovat pacienty, jejich pečující, širší okruh rodiny a děti, pozůstalé. A někdy také kolegy, kteří jsou v bezprostředním kontaktu s pacienty, klienty a jejich blízkými. Kolegyně z poradny jsou často ty první, se kterými naši pacienti a klienti hovoří. Obracejí se na ně pečující či nemocní z celé ČR, kteří neumějí sami nalézt cestu systémem. Poradna i Podpůrné služby společně nabízejí pomoc těm, kteří se ocitli ve vážné životní situaci a nevědí kam se obrátit, jestli si troufnout na péči o svého blízkého doma, jak se vyrovnat s odchodem blízké osoby. Podpořte je s námi! 🙏
Podpůrné služby nabízejí psychosociální a spirituální pomoc nevyléčitelně nemocným i jejich pečujícím a také pozůstalým. Podpůrný pracovník je vždy součástí týmu, který se stará o pacienta Domácího hospice a Paliativní ambulance. Pomoci může například s těžkými rozhovory o konci života s nemocným či pečujícími, poradit se zprostředkováním dalších služeb či v oblasti státní sociální podpory, v komunikaci s úřady apod. Podpoří rodinu při úmrtí nemocného, jeho blízkým nabízíme pozůstalostní péči v průběhu celého roku poté. Možností je i péče naší duchovní, která podpoří ve spirituálních otázkách a pomůže třeba i s uspořádáním pohřbu či vzpomínkového rituálu.

Nabízíme podporu a provázení rodičů v situaci, kdy jim byla sdělena špatná diagnóza jejich ještě nenarozeného nebo právě narozeného dítěte. Podporujeme je v průběhu prožívání této životní situace, při ztrátě miminka a v hledání způsobů rozloučení s ním. Tzv. Perinatální provázenípomůže rodičům při ztrátě nenarozeného miminka i při rozhodnutí pokračovat v těhotenství a mít někoho po boku od začátku až do konce této cesty, ať už je jakákoliv.

Nabízíme pomoc a podporu lidem, kterým zemřel blízký člověk a kteří nechtějí být se svým smutkem sami, doléhá na ně prázdnota, beznaděj nebo únava. Pořádáme pro ně společná setkávání tzv. Podvečery. Sdílení zkušeností a pocitů je příležitostí vzájemně se obohatit a povzbudit k vykročení do dalšího života. Máme skupiny pro pozůstalé, spec. skupiny pro teenagery a pro muže, pořádáme vzpomínkové zastavení pro pozůstalé po našich pacientech, kterých se účastní i naši zdravotníci a pečovatelé.

Telefonicky, osobně či online se můžete zdarma obrátit na Poradnu Cesty domů. Informujeme o službách Cesty domů.  Radíme s plánováním péče o nevyléčitelně nemocného, pomáháme se sociální problematikou, hledáme jejich potřeby a možnosti podpory v rámci systému zdravotní a sociální péče v ČR. Psychicky podpoříme nemocné pečující či pozůstalé v jakékoli situaci, ve které se ocitnou.  Nabízíme internetovou poradnu a adresář služeb a péče v celé ČR na portálu Umírání.cz.

"Není cílem, aby lidé chodili do Klubu Podvečer, ale aby z něj mohli vykročit dál." 
poslechněte si podcast s Jindřiškou Prokopovou

"Často jsme první, kdo před pečujícími vysloví, že jejich blízký umírá."
rozhovor s Petrou Černou, vedoucí poradny

Můžete nám v tom pomoci. Bez individuálních i firemních dárců se neobejdeme. Děkujeme.





Jakub Riedel
2 000 Kč

Vím, jak je tato služba důležitá.

Markéta Junková
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Cesta domů, z.ú., projekt: Péče a podpora