Petra Konupková: Dárcovská výzva pro projekt Armáda spásy v ČR

Ne všichni můžou slavit Vánoce

vybíráme od 30.11.2022
6 700 Kč
vybráno 134 % z 5 000 Kč

přispělo

8 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Je mnoho lidí, kteří potřebují pomoct. Proč jsem se rozhodla zrovna pro organizaci, pomáhající lidem bez domova? Věřím, že čas od času každý z nás přispěje na děti, osamocené maminky, onkologicky nemocné pacienty nebo na pejsky. Je to něco, co se dotýká našich srdcí nejvíce - děti a zvířátka jsou roztomilá, za nic nemůžou. A nemocní lidé viditelně trpí. Možná se tak podvědomě snažíme uplatit Dámu v bílém plášti s kosou, aby ušetřila nás samé, anebo aby nám alespoň zajistila, že v případě naší vlastní nemoci, se nám naše solidarita vrátila. Téma "bezdomovci" je ale špinavé, neatraktivní, a hlavně nemáme pocit, že by se nám pomoc pro ně nějak vyplatila. Vždyť si za všechno stejně můžou sami... Opravdu je tomu tak?
Věřím, že každý člověk na Zemi má jedno velké poslání, a tím je pomáhat druhým. Když jsem přemýšlela o tom, komu bych mohla dlouhodobě pomáhat, otevřelo se nespočet dveří: děti, útulky, vážně nemocní lidé ad. K tomu mě napadla otázka: Komu lidé zpravidla moc pomáhat nechtějí? Kým lidé většinou opovrhují, a proto k nim neproudí příliš darů? Jsou to bezdomovci, kteří - pravda - na ulici moc atraktivity nevzbuzují, ba naopak spíše pohoršení a despekt; nevypadají dobře, zdravě a zrovna moc nevoní. "Můžou si za to beztak sami. Pracovat nechtějí, kdyby ano, tak tu přece vůbec nejsou!" V některých případech to tak opravdu bude. Ale nespadají do nich všichni lidé. Na dlažbě se lze ocitnout i kvůli našim nejbližším, kteří místo toho, aby milovali, zradí. Stud říct si o pomoc nebo pocit osamocení pak zapříčiní to, že takoví lidé ztratí nakonec všechno a nevědí, jak dál. Zhroutí se jim svět, v němž najednou neumějí žít.
Pár příběhů od bezdomovců už jsem slyšela. Poslechněte si je někdy také; jsou vděční jen za to, že se jich zeptáte a zajímáte se o ně - prohodíte s nimi pár slov. Ač ošuntěli a nevykoupaní, slovem někdy hrubší, pořád jsou to lidé. A ti chybují. Jako my všichni. Nikdy nevíte, kdy se něco podobného může stát vám nebo vašim blízkým. Nebuďte si tak jistí tím, že se vás to netýká. A když se to stane, je potřeba pomoc. Hodně pomoci. Každý z nás si zaslouží druhou, třetí i čtvrtou šanci, protože bez nich nemůžeme napravovat sebe ani naše chyby.
Armádu spásy jsem si vybrala, protože jim už dlouhá léta přispívám a sleduji jejich práci na sociálních sítích. Samozřejmě s tím souvisí i to, že je tato organizace křesťanská, a tak jednají ve jménu Boha, v něhož hluboce věřím. Děkuji mu den do cen za nespočet věcí, a hlavně za jeho péči a všechny zázraky, které se v mém životě udály.  O své existenci mě tak přesvědčil On sám. Děkuji Jemu i vám, pokud jste se rozhodli otevřít své srdce a přispět na ty hromádky těl na ulicích!
Armáda spásy
Pomáháme lidem, kterým hrozí ztráta bydlení, lidem, kteří už o domov přišli, i lidem, kteří ztratili naději, že bydlení někdy naleznou.

Ve 14 městech ČR Provozujeme:

  • azylové domy
  • noclehárny
  • denní centra
  • nízkoprahová denní centra
  • terénní programy
  • služby prevence bezdomovectví
  • služby následné péče
  • nízkoprahová zařízení pro děti a mládež
  • sociálně aktivizační služby pro rodiny
  • sociálně aktivizační služby pro seniory
  • domovy Přístav pro seniory
  • zdravotní péči pro lidi bez domova
Naším cílem je fyzická, sociální, morální a duchovní podpora lidí všech věkových kategorií. Pomáháme všem těm, kteří se ocitli v obtížné životní situaci. Provozuje sociální zařízení a komunitní centra, ve kterých poskytuje více než 60 registrovaných sociálních služeb. Každý den jejich služeb využívá přes tisíc znevýhodněných osob.

Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Armáda spásy, projekt: Armáda spásy v ČR