Rozina Ribeiro Monteiro: Dárcovská výzva pro projekt Centrum pro sirotky Mahango

Africká kartička zdravotní pojišťovny

vybíráme od 30.11.2022
34 468 Kč
vybráno 172 % z 20 000 Kč

přispělo

29 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
K příležitosti své šesti týdenní mise v Centru pro sirotky Mahango, na kterou jako dobrovolnice vyjíždím v v lednu roku 2023 jsem se rozhodla nepřijet s prázdnou. Ráda bych dětem přivezla smysluplný dárek, na který ale mé finanční prostředky nestačí. Pomůžete mi? :) 
Když je dítě nemocné, jde se k lékaři. To platí u nás v Česku, ale ne v Mahangu v Tanzanii. Za každé ošetření se musí zaplatit, pokud nemáte tu "kouzelnou" kartičku zdravotního pojištění. S návštěvou doktora pak lidé otálejí, protože nechtějí utratit, těžkou prací, vydřené peníze. Léčba se odkládá, a to mívá závažné následky: zbytečně zameškanou školní docházku, přechozené záněty, nekvalitní spánek a únavu. Špatně zvolená pofidérní domácí léčba také přináší svou daň. Tomu chceme učinit konec a všem dětem v Centru pro sirotky Mahango koupit roční zdravotní pojištění. 600 Kč/os/rok zde dokáže hotové zázraky. 
Zdravotnictví v Africe funguje, ale pojištění nemá nikdo automaticky a placené státem. Lidé jsou odkázání sami na sebe, a tak často odkládají zdravotní ošetření. Nejhorší je když je kvalitní zdravotní péče odpírána dětem.
Přitom stačí 600 Kč ročně, aby jedno dítě mělo jistotu, že nebude nemocné bez pomoci. Na kašel dostane sirup na bolest tabletku. V kraji Mahanga bývá občas malárie a tu není dobré podcenit.
Bez mámy, z.s.
Centrum pro sirotky Mahango bylo otevřeno v roce 2013 s prvními 8 chlapci. Nyní v Centru žije celkem 30 dětí, chlapců i dívek různého věku, včetně předškoláčků. Pomáháme jim postavit se na vlastní nohy a stát se pozitivní změnou pro Afriku. Vedeme je k samostatnosti a částečné soběstačnosti, ke spolupráci a odpovědnosti. Děti se však nemohou postarat o všechno samy. Aby byl domov skutečným domovem musíme jej rozvíjet a zvelebovat a to zvládneme jen díky vaší pomoci.
V Centru pro sirotky nacházejí domov děti, které přišly o své rodiče nejčastěji z důvodu onemocnění AIDS či malárie. V chudých oblastech se rovněž stává, že rodič své dítě z prvního vztahu opustí, aby mohl někde jinde začít vztah nový. Dítě pak přežívá u svých starých prarodičů nebo u velmi vzdálených příbuzných, kteří se nezvládnou o něj adekvátně postarat.
Centrum v Mahangu se pro tyto děti stává domovem s rodinnou atmosférou. Starají se zde o ně, jak řeholní sestry, tak civilní vychovatel a vychovatelka a rovněž kuchařka. Bratry a sestrami jsou další sirotci, s nimiž je pojí obdobná životní zkušenost i nově navázané přátelství.



Centrum pro sirotky dává dětem to nejzákladnější
1. domov s rodinnou atmosférou
2. dostatek jídla
3. ošacení, hygienu, případné ošetření
4. vzdělání

Pomáháme jim postavit se na vlastní nohy a stát se pozitivní změnou pro své okolí. Děti vedeme k samostatnosti a částečné soběstačnosti, ke spolupráci a odpovědnosti.

V komunitě Centra má každý svou nezastupitelnou roli, kdy na něj zbytek komunity spoléhá. Každý může přispět svým talentem, dovedností i naplňování svěřeného úkolu. Mezitím, co jedná skupina dětí uklízí jídelnu, druhá pomáhá s vařením, třetí pěstuje v zahrádce čerstvou zeleninu, čtvrtá se stará o domácí zvířata. Po čase se skupiny prostřídají, a tak děti mají nejen představu, ale i zkušenosti, které jim budou k užitku po návratu do "venkovního světa".

Děti se však nemohou postarat o všechno samy, musí chodit do školy a měly by si také hrát.  Organizace Bez mámy díky rodičům na dálku zajišťuje, aby děti měly pravidelnou a kvalitní stravu, vše spojené s hygienou a zdravím, a také vše potřebné pro studium (nejen na základní škole, ale také na střední či ještě dál).

Aby byl domov skutečným domovem je třeba jej rozvíjet a zvelebovat, a to zvládnou děti bez mámy jen díky vám.


Hodně štěstí na misi!

Tomáš Brejla

Děkuju moc!!❤️🤞🏼

Rozina Ribeiro Monteiro

Posíláme pozdravy z ČR do Tanzanie!

Karel Peška

Mockrát děkujeme!!🙏🏼❤️

Rozina Ribeiro Monteiro

Šťastnou cestu! (heart) 

Martina Zítková

Děkuji Marti! ❤️🎁

Rozina Ribeiro Monteiro

A donation that will be put to the best use. Thank you for them ❤️

Paul Andrieu
100 €

❤️ merci

Rozina Ribeiro Monteiro

Ať se daří!!

Lucie Redlová

Děkuju Luci!!!🙏🏼❤️

Rozina Ribeiro Monteiro

💕

Silvie Zahradníková
600 Kč

Děkuji❤️❤️

Rozina Ribeiro Monteiro

👍👍👍

J. Dobsinsky

❤️🙏🏼 děkuji!

Rozina Ribeiro Monteiro

Aspoň něco málo, jak jsem slíbil Rozi

Michal Konečný
600 Kč

❤️dekujuuu!

Rozina Ribeiro Monteiro

Rozi, šťastnou cestu a hodně dětských úsměvů. Eva

Dárce
300 Kč

Děkuji srdíčko!❤️🙏🏼

Rozina Ribeiro Monteiro

❤️

Sara Faltynkova
600 Kč

Děkuji!!❤️🙏🏼

Rozina Ribeiro Monteiro
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Bez mámy, z.s., projekt: Centrum pro sirotky Mahango