Markéta Stránská: Dárcovská výzva pro projekt Taneční projekt ... Or to Be

TANČÍME DÁL

vybíráme od 15.8.2022
29 000 Kč
vybráno 36 % z 80 000 Kč

přispělo

20 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Vícegenerační mezinárodní projekt ... Or to Be je tvořen taneční inscenací, videoinstalací a tanečním filmem.
Taneční inscenace (duet) vznikla pod tvůrčím vedením choreografů a tanečníků Markéty Stránské (CZ) a Jeana Gaudina (FR) v roce 2020. Od té doby je pravidelně uváděna na české nezávislé kulturní scéně. Taneční videoinstalace (2021) je přirozeným pokračováním a transformací původního duetu. Její režie se chopila Stéphanie N´Duhirahe (CH/CZ), která se již mnoho let věnuje video artu a novému cirkusu.
Náš projekt …Or to Be žije úspěšně dál, ale kvalitní podpory na poli nezávislé kultury není nikdy dost :-)

Videoinstalace ... Or to Be byla po několik dní k vidění na Mezinárodním dni tance v Praze - Karlíně ve Studiu ALTA letos v dubnu. Její další uvedení v Čechách i v zahraničí je nyní v jednání, konkrétně ve spolupráci s Českými centry v Paříži a v Londýně.
Taneční film …Or to Be jsme pro příští rok přihlásili již na několik zahraničních filmových festivalů a netrpělivě očekáváme výsedky rozhodnutí uměleckých jury. Inscenaci …Or to Be jsme letos velmi úspěšně uvedli i na renomovaném mezinárodním tanečním festivalu KoresponDance 22 na zámku ve Žďáru and Sázavou.

Vybrané finanční prostředky budou využity na spolufinancování dalšího uvádění jednotlivých částí naše projektu jak v rámci ČR, tak i v zahraničí. Do nákladů na projekt spadají např. provozní náklady na technické zajištění uvedení videoinstalace/inscenace, registrační poplatky pro uvedení filmu na zahraničních festivalech, umělecké honoráře členů tvůrčího týmu, produkční podpora.

Upřímně děkujeme za Váš dar a těšíme se na viděnou na některé z našich akcí !

Srdcem zapsaný spolek, z. s.
Vícegenerační mezinárodní projekt ... Or to Be je tvořen taneční inscenací a videoinstalací. Taneční inscenace (duet) vznikla pod tvůrčím vedením choreografů a tanečníků Markéty Stránské (CZ) a Jeana Gaudina (FR) v roce 2020. Od té doby je pravidelně uváděna na české nezávislé kulturní scéně. Taneční videoinstalace (2021) je přirozeným pokračováním a transformací původního duetu. Její režie se chopila Stéphanie N´Duhirahe (CH/CZ), která se již mnoho let věnuje video artu a novému cirkusu.
Jedinečný vícegenerační projekt …Or to Be je tvořen tanečním duetem, videoinstalací a tanečním filmem.
Přivádí na scénu dva lidi chycené v trojúhelníku prázdnoty, strachu a opuštěnosti. Je karikaturou míjení, naléhavou výpovědí o neschopnosti vystoupit ze zažitého stereotypu, o neschopnosti polevit v hysterii a aspoň trochu se k sobě přiblížit.

Taneční duet
performerky a tanečnice s fyzickou odlišností Markéty Stránské (CZ) a velmi zkušeného tanečníka, choreografa a uměleckého kouče Jeana Gaudina (FR) tvoří v důsledku dvě „sóla“, dvě postavy, které o sobě nevědí a které spojuje dohromady až divák, který je vidí společně. Publikum se stává svědkem tohoto ne-setkání a může si představovat, co by se odehrálo, kdyby se postavy uviděly. Inscenace je svébytným pojetím tísnivé prázdnoty, kterou současný svět zažívá za hutného doprovodu neustálé komunikace a nekonečného vršení zážitků.

Režijní pojetí videoinstalace zachovává, dále rozvíjí a tvaruje hlavní téma inscenace, kterým je prostor. Ten je při tvorbě vnímán jako rovnocenný partner. Stejným tvůrčím způsobem jsou ve videoinstalaci použity i hudba, zvuk a světlený design. Všechny tyto složky podporují hlavní myšlenku inscenace. Díky nim pak divák zažívá nové a nečekané perspektivy prostoru, ve kterém všechno dění pozoruje. 
Jedním z tvůrčích záměrů videoinstalace … Or to Be je také její přenositelnost do různých typů prostor, např. galerií či historických objektů. Ke každé takové adaptaci přistupují tvůrci jako k nové výzvě a díku tomu je každé uvedení svým způsobem vernisáží, originálním počinem.
Jádrem samotné videoinstalace jsou dvě videa, dva příběhy hlavních postav M a J. Obraz je promítán najednou a na protější stěny v menším prostoru tak, aby divák mohl sledovat oba odvíjející se osobní příběhy postav současně a přitom odděleně.




Ať se daří plnit výzvy a sny!

Adam Řezáč
2 000 Kč

Ať to vyjde!!! 🍀

Alexandra Hvězdová
1 000 Kč
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Srdcem zapsaný spolek, z. s., projekt: Taneční projekt ... Or to Be