Šárka Krčílková: Dárcovská výzva pro projekt KPZkoALICE - prostor pro rozkvět potravinových komunit v ČR

Malé radosti pro KPZkoALICI

vybíráme od 8.6.2022
71 326 Kč
vybráno 71 % z 100 000 Kč

přispělo

70 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Vydali jsme se na cestu Evropou, abychom si rozšířili obzory a ukázali naší pětileté dceři, že domovem není jen náš byt, ale nádherná planeta Země. Touláme se krajinami, které trpí vedrem, požáry a suchem. Teď už hoří i u nás a nám to není lhostejné. Příčinou je bezohledné hospodaření v krajině a drancování přírodních zdrojů. O to víc vnímáme smysluplnost KPZkoALICE, která posiluje místní komunity a ekologické zemědělce. Ovšem i KPZkoALICI letos vyschly zdroje. Aby mohla pokračovat dál ve své misi, potřebuje energii. Proto my vkládáme svou tvůrčí energii do téhle výzvy a během srpna pošleme do světa 21 Malých radostí. Přidej se k nám a pošli dar pro KPZkoALICI, aby mohla dál žít. 

KPZkoALICE Tě potřebuje!


Před 13 lety u nás nastartovala první komunita s hrstkou odběratelů a jedním zemědělcem hnutí komunitou podporovaného zemědělství (KPZ), které propojuje jedlíky přímo s ekologickými zemědělci. I nás nadchla tahle myšlenka, stali jsme se skalními KPZ fanoušky a Šárka spolutvůrkyní sítě potravinových komunit - KPZkoALICE.
“Myslela jsem si, že pustím na naší cestě komunitou podporované zemědělství z hlavy. Stále ale věřím, že jídlo má moc obnovit náš vztah k půdě, krajině a lidem. Utváří svět i nás samotné. Proto mi dává smysl přivádět k jídlu pozornost lidí, aby znovu začali vnímat jeho hodnotu. A právě to KPZkoALICE dělá.” Šárka

KPZkoALICE má za sebou spoustu práce a ještě víc jí čeká. Ovšem i KPZkoALICI letos vyschly zdroje. Nepodařilo se získat dostatečnou podporu z mezinárodních ani národních institucí a tak hrozí rozpad zkušeného týmu, srdce KPZkoALICE. Srdce to ale nevzdává a chce i nadále propojovat existující komunity, jejich lídry, zemědělce i KPZ nováčky. Chce obnovit od září pravidelné webináře, uspořádat setkání komunit a semináře, věnovat se poradenství a pustit se do vytvoření nového webu.

“I když se cítím velice dobře a bezpečně v naší komunitě KomPot, vnímám důležitost setkávání se s ostatními KPZ zemědělci, členy a koordinátory. Je to přátelství s lidmi, kteří vnímají hodnoty a svět podobně jako já. Je to podpora. Vím, že v tom nejsem sama a mám možnost čerpat i sdílet zkušenosti.” Tereza Jursová, koordinátorka a zahradnice v KPZ KomPot

I díky KPZkoALICI u nás vzniklo dalších 80 komunit, které propojují 5000 jedlíků, nadšenců jako jsme my, se třemi desítkami ekologických zemědělců v Praze, Ostravě, Liberci, Olomouci, Brně a dalších regionech. KPZkoALICE si vzala za svůj cíl komunity aktivně propojovat, mapovat jejich příběhy a zkušenosti, vzdělávat, uchovávat a otevřeně sdílet know-how. Aby se do komunitou podporovaného zemědělství mohli zapojit další lidé, kteří budou s větším citem nakládat s přírodními i lidskými zdroji. Vizí KPZkoALICE je, aby svou komunitu a zemědělce jednou měli v “každé vsi”.
"V KPZkoALICI vnímáme hluboký smysl a chceme přispět, aby její srdce mohlo dál bít. Chceme získat v kampani aspoň 100 tis. korun, aby tým KPZkoALICE mohl pokračovat na podzim v práci. Pokud se to totiž nepodaří, bude muset KPZkoALICE čekat, až se rozbuší nové srdce, které KPZkoALICI znovu oživí." Šárka a Radim

21 Malých radostí pro KPZkoALICI


Každá fundraisingová výzva si žádá výzvu i pro iniciátora. Tou naší je během tří týdnů poslat do světa 21 malých radostí. Odvyprávět slovem a obrazem 21 cestovatelských příběhů. Každý den jeden příběh, který potěší, pohladí, pobaví, dojme nebo inspiruje. Snad i motivuje k vykročení na vlastní cestu za (sebe)poznáním. 

A proč zrovna 21? Výzvu završí poslední příběh 21. srpna. Právě ten den na svět přišla naše dcera. Naše největší radost. Každý den přemýšlíme, v jakém světě asi bude žít? A jak jí na to připravit? Věříme, že právě v místních komunitách, ve spolupráci, v laskavosti a vzájemné péči je schovaný klíč k výzvám 21. století. 

Startujeme 1. srpna. Příběhy můžeš sledovat na https://maleradosti.art, Facebooku a Instagramu @maleradosti.art.

Přidej se a obdaruj KPZkoALICI. Udělej (si) radost.  

Ilustrace: Radim Seydl
Asociace místních potravinových iniciativ, o.p.s.
KPZkoALICE je síť komunitou podporovaného zemědělství (KPZ), která propojuje v České republice spotřebitele, zemědělce, místní potravinové komunity a další aktéry ke vzájemné spolupráci a sdílení know-how.
KPZkoALICE je oporou zemědělcům a tvůrcům potravinových komunit, kteří potřebují parťáky a chtějí sdílet zkušenosti.  

"Vaše setkání mě vždy hodně nakopnou, dolijí novou pozitivní energii a tím i energii dál se o to celé snažit. Musím říct, že takovou podporu a sounáležitost jsem nikdy necítila. Jsem za to hrozně moc vděčná. Tak moc se těším na další... Ještě jednou moc děkuji za celou tu podporu a že tu jste." (farmářka a účastnice mentoringového programu pro  KPZ nováčky)

Díky darům KPZkoALICE může:
  • Propojovat existující potravinové komunity a zemědělce ke vzájemné spolupráci a aktivně podporovat vznik nových.
  • Poskytovat osobní poradenství a mentoring pro ty, kteří koordinují potravinovou komunitu nebo jí chtějí teprve založit.  
  • Organizovat pravidelná měsíční setkání, webináře, semináře i přednášky.
  • Pořádat jednou za rok celonárodní setkání příznivců živého zemědělství.
  • Vytvářet vzdělávací programy i materiály.
  • Budovat online platformu kpzinfo.cz jako rozcestník k informačním zdrojům i lidem.
  • Spravovat mapu a databázi Adresář farmářů, kde se mohou propojit zemědělci a spotřebitelé. 
  • Být aktivní v mezinárodní síti URGENCI a přinášet inovace ze zahraničí. 
  • Tvořit elektronický zpravodaj a informovat o tom, co klíčí v KPZkoALICI.

Kdo je již parťákem KPZkoALICE 


Jana Rosenbaumová - hrdá farmářka a koordinátorka zeleninové KPZ, spoluzakladatelka rodinné Farmy Lukava v Jindřichovicích pod Smrkem, kde žije a hospodaří i manželem Martinem a dětmi. Současně se jako ředitelka Centra Konipas snaží vdechnout život a stabilitu inovativnímu konceptu vzdělávacího sociálního podniku, který prvním rokem učí budoucí zemědělce ekologickému hospodaření i s pomocí moderního využití koní.


Tomáš Uhnák - doslova žije pro živé zemědělství, jako student doktorského studia šíří tady a teď povědomí nabyté i ze zahraničí, publikuje zajímavé články a rozhovory pro veřejnost, koordinuje KPZ Smetanka v Praze a jako praktikant 1. ročníku Farmářské školy neváhá přiložit ruku k dílu a učit se řemeslu, kterým životaschopné zemědělství je.


Připojte se do KPZkoALICE i vy!  

:-)

Jarmila Poláková
521 Kč

Energie! )

Vojtěch Rybář

držím palce!

Anna Černá

Pro rozvíjení komunit i malých radostí :-)

Alžběta Matochová
521 Kč

Držím palce Vám i všem dalším KPZ skupinám! Michal

Michal Zavadil
1 021 Kč

NIKDY se NEnechte odradit!

Kateřina Palasová
121 Kč

Přejeme naší milé kamarádce Mišce všechno nejlepší k narozeninám. Už se na ni moc těšíme! Klára, Miloš, Denis a Emil

Klára Vacková

Ať to kvete...

Tomáš Zecha
2 121 Kč

Díky KPZko holky!

Jan Valeška
521 Kč

Díky za to co děláte :-)

Martin Matěj