Petr Hladík a Jakub Hruška: Dárcovská výzva pro projekt Pomozte zachovat koniklecovou louku - brněnský světový unikát

Halíř za každého Brňáka, koruna za každého Kohoutovičáka. Petr a Kuba chtějí zachovat koniklece na Kamenném vrchu, a co ty?

vybíráme od 28.3.2022
7 024 Kč
vybráno 59 % z 11 912 Kč

přispělo

17 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!

Kvetoucí koniklece na Kamenném vrchu. Světový unikát, který má zaslouženě tolik pozornosti a o to víc si zasluhuje chránit. I proto je tu Rezekvítek. Pojďme ho podpořit a zachovejme koniklece v Brně. To dáme!

Kamenný vrch v Brně už se zase barví do fialova, kvetou vzácné koniklece velkokvěté. Světový unikát, které jezdí obdivovat tisíce lidí. Mají zasloužený obdiv, potřebují ale i ochranu a péči.. Roky se o ně stará nezisková organizace Rezekvítek - vymezují cestičky, dávají sem cedule a lavičky, uklízejí nepořádek, čistí louku, organizují hlídky. Dobrovolníci hradí tuhle pomoc ze svého. Pojďme je podpořit, ať mohou v ochraně konikleců dále pokračovat a zachovat je tady pro další generace. My jdeme do toho.


Já - Kuba. Od první třídy jsem zde trávil volné chvíle s kamarády a společně jsme se starali o “Kameňák”, aby tu měly koniklece pořád skvělé podmínky. V započaté práci pokračuje už roky Rezekvítek a já bych mu tímto rád pomohl a přispěl, tak, jako kdysi. Jsem jako starosta Kohoutovic pyšný, že nám tu za humny roste světový unikát. A věřím, že to tak má každý Kohotovičák. Kdyby každý z nás přispěl jednou korunou, vybrali bychom skoro dvanáct tisíc. To dáme!

Já - Petr. Každé jaro sem jezdíme s dětmi a pozorujeme kvetoucí koniklece, je to nádhera, která nemá ve světě obdoby a my ji máme přímo v Brně. Přál bych si, aby je stejně jako my mohly obdivovat další a další generace. Proto jdu do téhle výzvy a podpořím Rezekvítek za každého Brňana jedním haléřem. Pojďte do toho taky. :-)

Rezekvítek, z. s.
Zapojte se do ochrany vzácných a ohrožených konikleců. V rezervaci Kamenný vrch v Brně jich každoročně vykvétá přes 60 tisíc trsů. Nikde jinde tolik konikleců na jednom místě nenajdeme, proto louka představuje světový unikát. Nyní je péče o území ohrožena nedostatkem financí a potřebuje Vaši pomoc!

Pomůžete podpořit péči o koniklece, na kterou nezbývají peníze z jiných zdrojů? 
Odměnou vám bude dobrý pocit, jarní fialový koberec a drobné překvapení z dílny Rezekvítku.

Na co použijeme 85 000 Kč od vás? 

  • aby lidé nešlapali po koniklecích a nerozšiřovali cestičky - budujeme zábrany, instalujeme informační cedule a organizujeme hlídky v době kvetení konikleců
  • aby do rezervace nevjížděla auta - opravujeme, natíráme a z křovin vysekáváme plot
  • aby se koniklece netopily v záplavách odpadků - sbíráme s dobrovolníky a se žáky odpadky, které odvážíme do sběrného centra
  • a mimo jiné, abyste se v rezervaci cítili dobře a věděli jste, co zajímavého a cenného se v rezervaci nachází - opravujeme naučné cedule a lavičky, řešíme následky po vandalech, píšeme články a děláme rozhovory do médií
Kdo jsme?
Rezekvítek je nezisková organizace z Brna, která se o rezervaci stará přes 30 let. Kromě péče o mnohá chráněná území na Brněnsku se věnujeme i environmentálnímu vzdělávání. Na koniklecové louce jsem poprvé pomáhala jako malá holka s oddílem. Chodili jsme hrabat trávu. Byla to pořádná dřina, ale bavilo nás to. Dnes díky Rezekvítku mohu koniklecům pomáhat dál a profesionálně. Peníze na část péče o koniklece máme zajištěnou z příspěvků od Jihomoravského kraje. Dnes však značně stouply náklady i množství práce a pro organizaci naší velikosti přestala být situace nadále udržitelná. Proto musíme požádat o pomoc veřejnost.” říká Tereza Žižková, ředitelka Rezekvítku.

Přes deset let má péči o území na starosti Vilém Jurek, se kterým jsme pro vás udělali rozhovor:

  • Proč je důležité se o koniklecovou louku starat? Proč se prostě nenechá přírodě?
Kamenný vrch je bezlesý typ lokality se suchými trávníky. Tato stanoviště u nás patří mezi nejvíce ohrožená. Po staletích lidé tuto lokalitu udržovali otevřenou s minimem dřevin. Pokud se o ni nyní přestaneme starat, pohltí rezervaci les a křoviny.
Znamenalo by to zánik koniklecové louky. 

  • Co vše péče o území obnáší?
Aby se koniklecům, ale i dalším druhům rostlin a živočichů dařilo, musíme vynaložit spousty sil a času. Jsou to desítky ba i stovky hodin práce. V zimě provádíme výřezy křovin, aby se vzácné plochy s konikleci nezarostly. Během roku pak uklízíme popadané stromy, které leží přes cestu nebo ohrožují kolemjdoucí. Od června sečeme celou rezervaci. Ovšem není to jen o kosení. Posečenou hmotu musíme shrabat, sklidit a odvézt. Ročně nám rukama projde několik tun sena. Nekonečnou prací je také oprava plotu kolem rezervace, který chrání koniklecovou louku před nadměrným sešlapem a auty. V neposlední řadě se věnujeme osvětě veřejnosti.

  • Co je v současné době největší problém rezervace?
Potýkáme se hlavně s nadměrným sešlapem konikleců, odpadky a psími exkrementy, které prokazatelně těmto květinám škodí. Velkým problémem je také nedostatek financí, které by nám to pomohly řešit. Proto potřebujeme vaši podporu!

  • Co tě na práci nejvíce baví?
Baví mě, že mohu za ta léta vidět změny k lepšímu. Vždycky mám radost, když se na území objeví nový chráněný druh a já si mohu říct, že na tom mám aspoň drobný podíl. 
Více informací o koniklecové louce naleznete na webových stránkách Rezekvítku. Krátký film o odvážných lidech, kteří zachraňovali a zachraňují Kamenný vrch před auty, skládkami, křovinami, invazními rostlinami a nápory lidí, je ke zhlédnutí zde:

Pokud vám není osud koniklecové louky lhostejný, podpořte zachování tohoto unikátu. Děkujeme!

Autoři fotografií: Mirek Mošat, Hanka Michalíková, Jakub Hruška.

Držím palce koniklecům, Brňanům i Kohotovickým :)

Tom Kozel

Díky za péči o tento "náš" unikát. <3 Koniklece chodíme obdivovat každý rok. Tak aspoň malý příspěvek.

Dárce

Díky Rezekvítku za práci, kterou pro naše krásné město dělají!

Jakub Hruška
1 192 Kč
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Rezekvítek, z. s., projekt: Pomozte zachovat koniklecovou louku - brněnský světový unikát