Kateřina Hájková Klíčová: Dárcovská výzva pro projekt Pomáháme zdravotníkům pečujícím o rodiče, kteří přišli o miminko

Linka perinatální ztráta je boží!

vybíráme od 21.12.2021
48 800 Kč
vybráno 108 % z 45 000 Kč

přispělo

76 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Jednou týdně sedím na lince perinatálniztrata.cz. Čekat, až zavolá někdo, kdo přišel o miminko nebo někdo, kdo takové rodině pomáhá, není jen tak. Kolem pěti set rodin přijde ročně o miminko v období kolem porodu a mnoho desítek tisíc rodin v rané fázi těhotenství.
Jsme ale skvělý tým, hodně se navzájem učíme a podporujeme. A teď vás prosím i o vaši podporu. Pokud se mi podaří díky vašim darům získat celou částku 45 000, zajistíme společně provoz linky na jeden měsíc. Pojďme na to!
V čem budeme díky vám moct pokračovat? Je nás 7 poradkyň na lince (porodní asistentky, dula, krizová interventka, terapeutka...), společně s dalšími 40 odbornicemi a odborníky jsme vytvořili web, kde všichni, kdo potřebují podpořit, najdou potřebné informace a vlídné slovo. Věříme, že když budou mít zdravotníci správné informace a budou umět komunikovat, rodiny, které přišly o miminko, dokáží lépe svou ztrátu po odchodu z porodnice překonat. Jsme připraveny mluvit s kýmkoli, kdo to potřebuje. Třeba s kamarádkou, která by chtěla podpořit svoji spolužačku na výšce, ale vůbec neví jak. Nebo s primářem porodního sálu, který by chtěl, aby jeho tým uměl citlivě sdělit rodině, že cesta jejich miminka nebude pokračovat. A velkými poradci jsou nám i rodiče, kteří sami přišli o dítě a chtějí, skrze svoji zkušenost, pomáhat. Takže pokud se chcete k této myšlence připojit, budu moc ráda za váš dar nebo jen myšlenku. Katka
Unie porodních asistentek
Tým 6 poradkyň již rok podporuje porodní asistentky, lékaře, terapeuty, duly a sociální pracovníky při tomto náročném úkolu.
Milí přátelé,
 
již rok je k dispozici internetový portál www.perinatalniztrata.cz a informační linka pro porodní asistentky a všechny další profese zapojené do podpory rodin, které přišly o miminko v těhotenství a v období kolem porodu. V takto náročné situaci je třeba, aby zdravotníci nabízeli odbornou a zároveň respektující péči o rodinu procházející ztrátou. Průběh péče o zasaženou rodinu má významný vliv na míru traumatizace rodičů. Pečující by měli poskytovat aktuální, přesné a vyvážené informace, protože na jejich základě rodina činí mnoho důležitých rozhodnutí.  Zároveň by měli mít pečující pro svou práci takové podmínky, které jim umožní nabízet empatický, vstřícný a profesionální přístup. Měli by mít možnost čerpat různé možnosti profesní podpory, která snižuje riziko vyhoření v emočně náročné práci.
 
Vaše dary umožní:

  • podpořit zdravotníky při práci s tématem perinatální ztráty - podpůrným telefonickým rozhovorem, emailovým poradenstvím nebo odbornými informacemi 
  • poskytovat informace o nástrojích podpory a pomoci pro zasaženou rodinu,
  • propojovat a doporučovat služby návazné péče, relevantní kontakty, odkazy a zdroje,
  • nasměrovat na krizovou pomoc v případě těžké zkušenosti s perinatálním úmrtím, 
  • podpořit v rozhodování, 
  • ukázat cesty k aktivaci vlastních zdrojů.

Pokud se na linku obrátí rodina, je naším cílem pomoci propojit ji s organizacemi přímého kontaktu.

Náklady na provoz Týmu perinatální ztráty UNIPA se pohybují kolem půl milionu ročně. Rozpočet je úsporný a většina financí je určena na mzdy a školení poradkyň a zpracování odborných stanovisek. 
Část činnosti - síťování služeb pro rodiny po ztrátě v Brně - je na rok 2022 podpořena z rozpočtu města Brna. Doufáme, že v březnu 2022 budeme moci začít další rozvoj obsahu webu a nové vzdělávací aktivity s pomocí grantů z MZČR.  
Aktuálně však máme pevně zajištěno financování jen na velmi krátkou dobu, do února 2022. Nadále potřebujeme pokrýt část rozpočtu z vašich darů. 

Děkujeme, že jste s námi!
Děkujeme, že pomáháte.





Finanční prostředky přijaté po ukončení tohoto projektu budou Unií porodních asistentek využity na aktivity směřující k podpoře porodních asistentek/ oboru porodní asistence.


V těch nejhorších životních zkouškách si nikdo nezaslouží necitlivé nebo hrubé zacházení. Tohle je hrozně těžké, ale hrozně důležité. Díky za to, co děláte.

Mária Dusová

Skvělý nápad!

Lucie Štěpánková
300 Kč

Perinatální linka je Boží 💕

Ivana Antalová
1 000 Kč

dekuji za moznost prispet

Ales Vrana
1 000 Kč

Hezké Vánoce!

Dárce
500 Kč

Podporuji a přeji sílu 🙏

Lucie Roháčová
500 Kč

Katy, děkuji za vše, co v této oblasti děláš!

Zdeňka Lechnerová

Ať se daří! :)

Kateřina Brzoňová
500 Kč

Děkuji za vaši iniciativu!

Kateřina Holasová
500 Kč

Držím palce!

Lenka Blažejová