Dorotea Heczková: Dárcovská výzva pro projekt Dlouhodobá podpora pro Kuchařky bez domova

Podpořte Jídelnu Kuchařek bez domova k mým třicetinám

vybíráme od 29.11.2021
10 050 Kč
vybráno 144 % z 7 000 Kč

přispělo

12 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Ahoj kamarádky a kamarádi,
rok se s rokem sešel a já jsem zase o rok starší a moudřejší. K mým kulatým narozeninám bych si ze srdce přála, abyste jste  finančně podpořili krásný podnik,  ve kterém pracuji už skoro tři roky .
Je to krásná práce s úžasnýma ženama jak za barem, tak v kuchyni, které si zaslouží jen to nejlepší. Proto vás prosím, pokud máte nějakou přebytečnou korunu navíc, budu moc ráda, když ty peníze dáte na tento krásný projekt plný lásky, usilí, trpělivosti, pochopení. Oblečení, vůní a dalších věcí už mám dost, teď mi ke štěstí chybí peníze pro Jídelnu a naše ženy:)
Pokud náhodou tápete a rádi/rády byste znali/znaly více blížších informací o organizace Jako doma a konkrétně Jídelně kuchařek bez domova čtěte dál...

Jídelnu Kuchařek bez domova jsme otevřeli  22. března 2017. Nabízíme veganské obědy a různé sladké i slané dobroty (i s sebou), připravujeme catering, jezdíme se stánkem na nejrůznější akce, zpracováváme přebytky ovoce a zeleniny, které by se jinak vyhodily. Pořádáme tematicky zaměřené gastro akce i komunitní akce. Ze zisku bychom v budoucnu rádi dotovali provoz komunitního centra pro ženy bez domova.

Cíle Jídelny Kuchařek bez domova jsou:

  • upozorňovat na problematiku ženského bezdomovectví
  • zaměstnávání a podpora žen v sociální tísni
  • propojovat lidi bez domova a s domovem (bourat předsudky)
  • vařit dobré, zdravé, veganské a finančně dostupné jídlo pro širokou veřejnost
  • zpracovávat přebytky ovoce a zeleniny, které by se jinak vyhodily

Děkuji všem kdo přispěli a podpořili tak Jídelnu a mě udělal největší radost:) 
Pusa,D.
Jako doma - Homelike, o.p.s.
Projekt Kuchařky bez domova pomáhá ženám bez domova zvednout se z obtížné situace, získat zaměstnání a vrátit se do běžného života. Jak? Vařením a vzájemným respektem! Kuchařky bez domova vaří rostlinné pochoutky, ale také pomáhají jedna druhé, vzdělávají sebe i jiné, hrají divadlo, bourají předsudky, vydávají noviny, pomáhají potřebným a planetě, zkrátka mění svět. Slovo „kuchařka“ s námi dostalo nový rozměr.

V Jako doma se potkáváme se ženami bez domova už přes 11 let. Zásadním tématem je pro ně práce. Při hledání zaměstnání se setkávají s vícenásobnou diskriminací - protože jsou ženy, cizinky, Romky, mají zdravotní potíže, chybí jim peníze... I proto naším prvním projektem byly Kuchařky bez domova. Začali jsme objíždět akce se stánkem a ukazovat, že ženy bez domova jsou platné a prospěšné členky společnosti. Často ty, kdo to potřebují slyšet nejvíce, jsou totiž právě ženy samotné. A protože i Kuchařky bez domova potřebují svoje doma, otevřeli jsme 22.3.2017 sociální bistro v Brožíkově 6, kde jsme dodnes.

V Jídelně pracuje přes deset žen se zkušeností s bezdomovectvím, ať už na smlouvu, nebo formou brigády. Máme také dluhovou poradkyni, která s Kuchařkami řeší jejich dluhy. Ženy získávají zkušenosti v profesionální kuchyni, díky čemuž mohou získat stálou práci v Jídelně či jinde v gastronomii. Spolu se ženami se tak postupně učíme, jak podporovat nejen je, ale i další potřebné a přírodu.

Záleží nám na planetě a proto vaříme chutné, rostlinné a cenově dostupné pokrmy a využíváme potravinové přebytky, které odebíráme od farmářů i řetězců. Se stánkem navštěvujeme nejrůznější akce a máme bohaté zkušenosti s cateringy. Obyvatelé Prahy 5 v nouzi si k nám mohou přijít pro jídlo zdarma.

Nechceme nabízet jídlo jen pro bohaté a tak se neustále potýkáme s finanční udržitelností. Vaše dary nám umožňují udržet rozpočet Jídelny v rovnováze a rozvíjet aktivity na podporu její soběstačnosti. Dlouhodobá finanční stabilita pro nás znamená hlavně možnost zaměstnat další Kuchařky - a tím dál znásobit přínos projektu pro všechny. Děkujeme!

Všechno dobrý!

Karolina Vocelova
300 Kč

Jsem jinak stara drzgresle, ale moje figura muze potvrdit, ze na jidle nesetrim.

Uzijte ve zdravi, a az pojedu zas nekdy do Cech, tak se treba stavim ochutnat ty vase dobroty;)

Petr Silhan

Všechno nejkrásnější k narozeninám přeji :)

Nikola Valtošová
500 Kč
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Jako doma - Homelike, o.p.s., projekt: Dlouhodobá podpora pro Kuchařky bez domova