Marta Höferová: Dárcovská výzva pro projekt Střední škola v Kashitu

40 na krku? To se musí oslavit!

vybíráme od 4.11.2021
46 846 Kč
vybráno 117 % z 40 000 Kč

přispělo

66 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!

Milí dárci, děkuji vám! Poděkování formou videa (jeho první část) naleznete v sekci Aktuality. Kdo jste nestihli darovat, můžete tak učinit přímo k projektu SŠ ZDE. Každá koruna navíc nás přibližuje ke změně - splnit dětem v Kashitu sen po dostupném středním vzdělávání. Děkuji a pokojný advent!


--- Znění výzvy --- 

10. listopadu mi bude 40 a říkám si, že to musím pořádně oslavit! 

Jako malá a mladší jsem hrála na klavír a malovala obrazy. A k narozkám si přála různé dárky. 

Dnes je mojí srdcovkou něco jiného: stavba střední školy v Kashitu se spolkem Přátelé New Renato a s týmem studentů z ČVUT. A k narozkám jsem se rozhodla uspořádat pro tuto školu dárcovskou výzvu

Proč? Protože V Kashitu jsou fajn lidi a děti. Protože místní neziskovka New Renato Community Society doslova „jede“ a svými naprosto bomba aktivitami pozvedá životní úroveň 18.000 lidí.  Protože postavili 2 mateřské a 2 základní školy. A protože střední škola splní sny zdejších dětí po vlastním povolání. 

Prosím, pomozte mi získat za každý můj rok narozeninových 40.000 Kč pro střední školu v Kashitu a pošlete narozeninový dárek. 

Všem moc děkuji!

S vaší pomocí podpořím střední školu v Kashitu, kterou si postaví sami místní pod vedení českých stavařů.  Pro 2968 žáků ze sedmi místních základních škol už nebude střední vzdělání nedosažitelná (nejbližší SŠ je 40 km vzdálená a většina lidí nemá na ubytování ve vzdálené škole). V rámci SŠ bude i učiliště s obory kovovýroba, truhlářství a kuchař. Prostě pořádná škola!  

Více informací o SŠ i zambijské neziskovce v záložce O neziskové organizaci nebo zde.

Děkuji vám všem za štědrost a krásný narozeninový dárek!

 
Aktuality k této výzvě a také fotky z mé návštěvy Kashitu a Zambie v roce 2018 můžete sledovat zde v záložce Aktuality nebo na mém facebooku.
Web spolku Přátelé New Renato: http://pratele.newrenato.org/

40.000 Kč překonáno, děkuji! Výzva končí 4.12., pojďme, vytáhněme to výš!  


A protože jsem nestihla napsat víc ze cesty do Zambie a Kashitu, zde aspoň fotoreportáž:

Představování projektu „náměstkyni“ na provinční pobočce ministerstva školství Zambie
Predstavovani projektu vedoucim mistni organizace

Předání darů od českých dárců

Distribuce 180 brýlí

Návštěva škol a školek v Kashitu

Obhlídka středních škol v nejbližším městě Kapiri Mposhi, 40 km vzdáleném

Zjištění stavebních technik místních lidí

Manuál na projekt včelaření - aneb vyrobíme si vše od A do Z

A také jsem učila místní neslyšící a nedoslýchavé znakový jazyk! :-) 

Lidé v Kashitu 

Lidé v Kashitu jsou velmi milí. S dětmi jsme hráli fotbal, domino, které jim vyrobila Monika, ale především tancovaly a bubnovaly ostošest - a jak! K tanci mě i vyzvali. No, já se z toho vykroutila! :-D 







Příjezd do Kashitu 

V hlavním městě Lusace jsme, již spolu s Josephem Kafwembe, navštívili také dva místní velkoobchody se stavebninami (něco jako naše OBI či Hornbach), abychom zjistili, z čeho tu školu můžeme stavět. Joseph nám tam dal lepší nápad: Spíš nakoupíme v Tanzanii, kde je to levnější a je to do Kashitu blíž než do hlavního města Lusaky. To je hlavička!

Pak jsme jeli autobusem 4,5 hodiny do Kapiri Mposhi. Zde jsme nakoupili potraviny v supermarketu a jeli autem 40 km do Kashitu. Auto bylo malé, tak jsme v něm se vším zbožím byli jak sardinky! :-D 

Zde mám v rukách plato vajec. Cesta po silnici byla s dírami a od ní k centru organizace New Renato Community Society již jen vyježděná hlína, plná výmolů!




Přílet do Zambie a návštěva českého velvyslanectví

Zambii jsem navštívila v létě 2018. S předsedkyní spolku Přátelé New Renato a stavebním inženýrem střední školy v Kashitu jsme přijeli představit návrh této budoucí SŠ českému velvyslanectví, pobočce ministerstva školství Zambie a samozřejmě neziskové organizaci New Renato Community Society v Kashitu, která bude SŠ po postavení spravovat. Cílů bylo ale mnohem více (zpráva o této cestě zde).    

Do Zambie jsme přiletěli v polovině července - a byla nám zima! 14 - 16*C, foukal studený vítr. Zambie se probouzela ze zimy (na druhé straně zeměkoule jsou roční období naopak). Nabalili jsme na sebe, co jsme měli, včetně šátku a mikin, takže naplánované sváteční oblečení na návštěvu českého velvyslanectví se nekonalo. Naštěstí se nic nestalo. Zástupce pana velvyslance měl totiž též džíny. Jak říkal, v zimě, než se starý barák zahřeje, to trvá a tak tam úřaduje takto, ve svetru. 

Představení projektu probíhalo v češtině. Byl u toho i pan inženýr, rodilý Zambijec, který nám, pozor,  rozuměl! Pracoval totiž 10 let na Slovensku! 😊 Naslouchali, co vše organizace New Renato v Kashitu realizuje za projekty, jaký má dosah. A byli překvapení. Návrh naší školy se jim líbil. První velká návštěva splněna!  

Takto jsem si připravila základní slovíčka v jazyce Bemba: 

Za týden polovina částky!
Milí přátelé,
za týden vybrána skoro polovina částky! Děkuji!  
Věřím, že cíle do dalšího týdne díky štědrosti vás, dalších dárců, dosáhnu! 
Děkuji vám! 
Marta 

První oslava narozenin ve tmě!

Včera jsem slavila poprvé narozky ve tmě! Může za to parta lidí, se kterými běhám na Praze 8. Mám s sebou baterku, která má svítivost až 1000 lumen (možná 1200), širší a delší rozsah, který ani nezaberu, ale rozhodně mi to udělá světlo takové, abych mohla i běhat ve tmě. 🙂

Milé partičce moc děkuji, že jim to nevadí a co víc, když jsem spolu s nimi jela na běžecké víkendové soustředění, mluvili v restauraci do mikrofonku, klidně to i zopakovali a hráli jsme takto i hry. Prostě fajn lidi! 

Narozky se mnou oslavili po běhání. Dali jsme si panáka a štrůdl. Abych na to viděla, jeden si tu baterku vzal a svítil mi. 🙂 Občas jsem nevěděla, kdo na mě mluví, tak mi to řekli. 🙂 Dali mi dárky, květiny i přispěli na mou výzvu - stavbu SŠ v Kashitu. 

Velmi vám DĚKUJI, milí běžci!!! A autorce fotografií Simoně, jedné z běžkyň! ❤️❤️❤️

Z webu Přátelé New Renato, se kterou SŠ v Kashitu stavíme:
Ředitelé základních škol v Kashitu: děti ze školek NRCS jsou lépe připravené 
Více v článku zde: http://pratele.newrenato.org/?p=4434 , kde se také dozvíte, kolik škol a školek spravuje tamní neziskovka New Renato Community Society, kolik do nich chodí dětí atd. Tyto ZŠ a MŠ komunita sama vybudovala, s pomocí zahraničních partnerů z Itálie, Německa a UK.
 

 3. narozeniny
S tou stavebnicí vzadu si dnes hraje moje neteř. :-D A pozor, jedná se o jednu z prvních barevných fotografií!

Takto jsem slavila své první narozeniny :-)

Založení výzvy

Přátelé New Renato, z.s.
Dvanáct základních škol v Kashitu (Zambie), 3800 žáků a nejbližší střední škola 40 km daleko. Místní neziskovka New Renato přijala na počátku své existence vzdělání jako prioritu pro zvýšení životní úrovně v oblasti. Díky získaným grantům, spoluprací s neziskovými organizacemi z Německa, Velké Británie a Itálie postavili svépomocí 2 mateřské a 2 základní komunitní školy. Nadaní žáci se však na střední školu většinou nedostanou. Jejich rodiče si totiž nemohou dovolit platit dopravu a ubytování na desítky kilometrů vzdálené školy. POJĎTE TO S NÁMI ZMĚNIT!

První budova SŠ postavena!  - klikněte na záložku Aktuality. 

Jaká bude naše střední škola? 

  • SŠ s učilištěm (truhlářství, kovovýroba, vaření) pro 250 studentů 
  • Open Gate, tj. poskytovat kvalitní vzdělání, které motivuje studenty z měst, kteří mohou platit školné a finančně podpořit studenty z venkova
Vybavenost (na základě návštěvy lokality a konzultace s místními úřady): 
  • 6 učeben a 3 laboratoře pro výuku
  • kanceláře, kabinety, zasedací místnost 
  • ubytování pro chlapce a dívky 
  • rodinné domy pro 16 učitelů, vrátného a správce 
  • 2 domy pro dobrovolníky 
  • ordinace lékaře, lékárna, lůžka pro nemocné 
  • jídelna s kuchyní 
  • kaple a knihovna
Stavba od základů po střechu
Zásobování pitnou vodou a čistička odpadních vod

Přirozené provětrání budov

Kvalitní přirozené osvětlení a příjemná akustika budov

Jak školu postavíme? 

  • Maximálním zapojením a svépomocí místních lidí - postaví ji oni pod vedením českých stavařů 
  • Budovy budou postaveny z nepálených hliněných cihel, které mají v Zambii dlouhou tradici

Kdo bude SŠ po postavení spravovat? 

  • Místní zkušená neziskovka New Renato Community, kterou vede Bornface Mamfunda
"Kdybych mohl, udělal bych Bornface prezidentem Zambie. Má vizi, ví, jak na to a za svými cíli si jde. To je Zambii vyjímečné." Ing. Samuel A. Darkwah, Ph.D., Ghaňan žijící 30 let v ČR, bývalý referent zahraničních styků a vedoucí Ústavu teritoriálních studií Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity v Brně 

Fungující místní komunita je základem pro smysluplnost dlouhodobě udržitelného projektu - zajištění existence a správy střední školy po jejím postavení.

Naší vizí je postavit do roku 2030 samostatně fungující SŠ v Kashitu. 

Stavte s námi! Přispějte jednorázovým nebo pravidelným darem a změňte sny dětí po vlastním povolání v realitu! 


Více o projektu na webu ke střední škole zde.

Aktuality můžete sledovat na našem webu
zde.  

Bůh pomáhej a přeji požehnáný advent.

Jan Rybka
200 Kč

Děkuji, nápodobně!

Marta Höferová
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Přátelé New Renato, z.s., projekt: Střední škola v Kashitu