Kateřina Jebavá: Dárcovská výzva pro projekt Včely z blízka v Otevřené zahradě

Do zahrady za včelami

vybíráme od 18.3.2021
450 Kč
vybráno 9 % z 5 000 Kč

přispěli

2 lidé
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Otevřená zahrada byla před lety vizí a a snem. Kdesi vysoko v éteru se tato představa vznášela nad zpustlým a opuštěným severním svahem Špilberku. A nakonec se podařilo sen zhmotnit. V roce 2013 byla založilena zahrada, která během let vykvetla do krásy. A hlavně: slouží lidem, kteří se přicházejí pokochat nádhernými záhony, inspirovat se a přiučit se něčemu novému. Včely mají od roku 2015, ale přístup k nim nebyl pro návštěvníky vzhledem k jejich umístění v zarostlém koutě zahrady možný. A to teď změníme!
Jsem ráda, že máme na cestě ze školky a školky zahradu. Když si potřebuji odpočinout a nechci hnát děti rovnou domů, je zahrada oázou, kde se můžeme kochat. V zahradě můžeme být spolu, objevovat, pozorovat, meditovat, levitovat. Pozorovat včely je zážitek, mají v zahradě už nějaký čas své stanoviště ale po letech je načase stanoviště upravit. Včely měly málo slunce, nevhodně umístěná česna, nestabilní podloží. Celá Otevřená zahradu je ukázková. Tak, aby návštěvníci mohli přijít a podívat se zblízka a přiučit se. A tento rozměr teď získá i včelí stanoviště díky pozorovatelně, ze které se můžeme dívat směrem dolů k úlům a sledovat ruch kolem nich. A mám radost, že se podařilo vymyslet, jak zprostředkovat bezpečně pobyt v co nejtěsnější vzdálenosti úlů: ze zadní strany  bude vyvýšený záhon s lavicí na sezení. My se tam můžete pohodlně posadit, kochat se pohledem do zahrady s včelími úly v zádech. A to je bzukot.
Díky dlouhému pozorování včel a přírody vznikly na každý měsíc pranostiky, kterými bylo možné se řídit. 
S úpravami už začali. Pojďme se složit, ať projekt dokončí a můžeme se na včely podívat pěkně zblízka. Stačí i částka za jedno kapučíno. A můžeme vyzkoušet, jestli pobyt u včel opravdu nabíjí i bez kafe :) Pojďme doufat v léto v Otevřené zahardě se včelami zblízka!

p.s. zahradní bistro bude otevřené, kafe tam bude
p.p.s. Tomu, kdo je poznal, tomu, kdo je miloval, zdá se léto bez včel tak ubohé a tak nedokonalé jakoby bylo bez ptáků a bez keřů a stromů. (Maurice Maeterlinck prý, odpusťe neozdrojovaný citát) 
Nadace Partnerství
“Když včely zmizí ze Země, pak člověku zbývají jen čtyři roky života. Už nebude žádných včel, žádného opylení, žádných rostlin a žádných lidí.” Řekl kdysi Albert Einstein. Tak pojďme pomoct, aby se včelám v Otevřené zahradě žilo líp. Naše zahradní včelstva si zaslouží pohodlný domov, chutnější pastvu i více slunce a klidu. To je naším jarním cílem č. 1.
Včelí dobrodružství v Otevřené zahradě začalo v roce 2015, kdy jsme slavnostně otevřeli přírodní Boromejskou zahradu. Vybudovali jsme kvetoucí záhony a do zadní části umístili první dvě včelstva. Pod vedením odborného garanta jsme začali pomalu, ale jistě včelařit. Pod jeho vedením jsme vytvořili výukové programy pro děti a kurzy pro začínající včelaře. Současně jsme zařídili i ukázkové úly, aby děti viděly život včel pěkně zblízka. Ty už ale dosloužily, proto plánujeme nové. A nejen je. Jsme v půlce projektu, jehož cílem je úprava a rozšíření včelího stanoviště v Otevřené zahradě.



Potřebujeme získat 80 tisíc, abychom dokončili:

  • včelí pozorovatelnu s posezením, kde budou moci děti, návštěvníci zahrady i účastníci kurzu sledovat pohyb včel a sběr pylu na medonosných rostlinách
  • 2 lavičky k posezení
  • 6 nových úlů,  včetně 1 ukázkového proskleného
  • velký vyvýšený záhon
  • výsadbu 40 nových druhů medonosných rostlin a dřevin
  • terénní úpravy a vydláždění prostoru mezi úly pro lepší přístupnost
Děkujeme za vaše dárcovské výzvy. Ta Davidova se slušně rozjela: 

Už v létě by tak mohly mít včelky pohodlnější bydlení a návštěvníci zahrady příjemnější, voňavější a barevnější místo k relaxaci.

Děkujeme, že nám pomůžete tohle všechno uskutečnit.

Bližší informace a zajímavosti čtěte zde.

Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Nadace Partnerství, projekt: Včely z blízka v Otevřené zahradě