Jaroslav Lorman: Dárcovská výzva pro projekt Duhový ŽIVOT 90

Dobrý skutek jako dárek

vybíráme od 8.1.2021
8 633 Kč
vybráno 29 % z 30 000 Kč

přispělo

6 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Už loni jsem vás při příležitosti svých narozenin poprosil o trochu netradiční dárek – o podporu ŽIVOTa 90. I letos bych se rád obrátil na ty z vás, kteří by mi chtěli udělat radost a zároveň měli chuť podpořit dobrou věc, zda byste nepřispěli do naší sbírky na podporu LGBTI+ starších lidí.  
Jak vaše dary využijeme? 
V ŽIVOTě 90 dobře víme, že potřeba a potřeba blízkosti neuvadá v žádném věku. Ani ta LGBTI+. Mnozí starší a staří neheterosexuální lidé ale svou orientaci či genderovou identitu skrývají. Bojí se reakcí okolí, protože si zažili svoje.  

Kromě podpory setkávání LGBTI+ seniorek a seniorů pravidelně pořádáme akce v rámci týdenního festivalu Prague Pride, což zdaleka není jen sobotní průvod Prahou. Ten letošní ročník je věnovaný právě coming outu – kroku, který neheterosexuální lidé musejí dělat, aby upravili očekávání svého většinově heterosexuálního okolí. Tento proces bývá často bolestivý. Člověk, který jím prochází, je velmi zranitelný. A o to víc ve vyšším věku, kdy tak v očích druhých lidí mění rámování velké části svého dosavadního života. Proto je důležitá podpora okolí. 

Bez coming outu není možné celistvě uchopit svůj život, účastnit se celistvě sociálních služeb.

Pokud se rozhodnete nás v ŽIVOTě 90 podpořit, předem Vám velmi děkuji.

Jaroslav Lorman

ŽIVOT 90, z.ú.
V ŽIVOTě 90 podporujeme skupinu starších lidí, ať je jejich stáří či orientace jakákoliv. Pořádáme pravidelné akce na podporu starší generace LGBT+ lidí a snažíme se tuto problematiku šířit v rámci široké veřejnosti. Podpořte tuto skupinu lidí, která stále zůstává neviditelnou.

Láska kvete v každém věku... i ta LGBTI+ 👩‍❤️‍💋‍👩👨‍❤️‍💋‍👨


Přejeme si, aby téma LGBTI+ nebylo spojováno pouze s mladou generací. V ŽIVOTě 90 se snažíme starší generaci LGBTI+ lidí nejen zviditelnit a dostat tuto problematiku do povědomí široké veřejnosti, ale především těmto lidem pomoct. Za tímto účelem organizujeme akce, workshopy, výstavy nebo se účastníme Pride festivalů v různých městech. 

S námi sami sebou 🏳️‍🌈

Abychom dostáli mottu ŽIVOTa 90, děláme vše pro to, aby LGBTI+ starší lidé mohli být nejen v naší organizaci, ale především ve svém každodenním životě sami sebou a nemuseli svoji neheterosexuální orientaci či identitu schovávat.

Pracujeme jak s našimi zaměstnanci/kyněmi, které v této problematice vzděláváme, ale i se samotnou skupinou starších lidí ve speciální duhové skupině, kde s nimi řešíme například problematiku osamění. Ta je velkým problémem. Generace starších LGBTI+ lidí vyrůstala v době totality, kdy se lidé s neheterosexuální orientací ocitali na okraji společnosti, často proto volili život ve lži. Když se ale později rozhodli vyjít s pravdou ven, v reakci na to se od nich někdy odvrátilo i jejich nejbližší okolí.
"Reakce jsou a byly zvláštní. Celou řadu lidí, zvlášť z toho církevního prostředí, jsem ztratil nebo se naučil postrádat. Je spousta lidí, který mě přestali zdravit, dělají že mě neznají..."

Společně to dokážeme změnit!💪

Díky darům od vás budeme moci:
  • organizovat akce za účelem osvěty v rámci široké veřejnosti, 
  • připravovat workshopy pro naše klienty a klientky,  
  • vzdělávat celý tým ŽIVOTa 90 v rámci tématu LGBTI+ stáří, 
  • čerpat inspiraci od zahraničních organizací v rámci stáží. 

Co se nám už podařilo 👏

  • Od roku 2016 se účastníme festivalu Prague Pride a opakovaně se podílíme na tvorbě programu PRIDE LIFE. 
  • Uspořádali jsme vzdělávací workshopy pro odborníky z oblasti sociálních služeb a kulatý stůl se zástupci seniorských organizací v ČR k tématu péče o LGBTI+ starší.  
  • V roce 2020 jsme připravili ve veřejném prostoru výstavu fotografií LGBTI+ starších lidí doprovázenou rozhovory s protagonisty, a díky tomu dostali téma více do médií. Výstava byla v rámci cen bePROUD oceněna jako počin roku. 
  • V roce 2021 jsme uspořádali výstavu Od císaře k soudruhovi, která představila životní příběhy 10 nejen queer osobností české historie, historické milníky LGBTI+ a emancipace v naší zemi.  
  • Naše pečovatelská služba byla vybrána do pilotáže projektu MPSV: LGBTI+ přátelská sociální služba.


Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
ŽIVOT 90, z.ú., projekt: Duhový ŽIVOT 90