Ondřej Suk: Dárcovská výzva pro projekt Zažít město jinak

Playstreet Ideál - udělejme z ulice hřiště

vybíráme od 27.8.2020
1 400 Kč
vybráno 20 % z 7 000 Kč

přispěli

3 lidé
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
  Jedna z výrazných aktivit spolku Probuďme Nusle je snaha oživit park Jezerka v Praze 4 Nuslích. Ať už osazováním opuštěných záhonků nebo kulturními akcemi v nedávno zrekonstruovaném altánku. Rádi bychom zvelebili místo, kde žijeme, kde máme domov. A nechceme zůstat pouze v parku.
  V rámci akce Zažít město jinak bychom rádi v sobotu 26. září alespoň na jedno odpoledne proměnili ulici U Družstva Ideál a přilehlý neopečovávaný pruh zeleně na místo přátelské nejen dětem. Inspiraci jsme našli v Londýně, New Yorku, Berlíně a dalších světových městech, kde je tradice playstreets („ulic na hraní“) běžnou součástí života.
 
Chceme ulici vrátit zpět dětem a hrám. Vedle staré dobré klasiky jako je skákání přes gumu, malování křídou či jízdy na kolech a koloběžkách připravujeme i organizovaný program. Na nejmenší děti se těší paní učitelky z nové místní rodinné školky Sedmikvět. Ve spolupráci s horolezeckým kroužkem Hobby centra 4 (DDM Praha 4) chystáme workshop “stromolezení“. Knihovnice a knihovníci z pobočky přilehlé Městské knihovny Jezerka připravují scénické čtení a výtvarný workshop. V zeleném pásu mezi stromy bude na děti čekat dočasné hřiště – přenosná dřevěná prolézačka, pískoviště a dřevěné venkovní stavebnice. Děti si budou provozovat vlastní kavárničku a samy si zorganizují bazárek hraček. Rodiče, děti i prarodiče se mohou těšit na kutilský workshop LAŤOVÁNÍ.  Čeká nás výroba dřevěného zahradního nábytku. Lehátka, stůl a lavice, které společně vyrobíme,  pak plánujeme umístit do parku Jezerka do blízkosti altánku, kde budou sloužit účastníkům kulturních akcí i každodenním návštěvníkům.
 
 Finanční podporu bychom rádi využili na nákup cibulovin (ladoňky, modřence, krokusy, narcisy), které bychom v rámci akce Playstreet Ideál společně s dětmi zasadili na zanedbaný zelený pruh uprostřed ulice. Těšíme se na to, že na jaře se zelený pruh oživí rozkvetlými květinami a děti budou mít možnost aktivně něco ve svém okolí změnit k lepšímu. Byli bychom vděční, kdyby se to s Vaší pomocí podařilo.

Chceme také podpořit místní školky a přenechat jim námi vyrobenou dřevěnou venkovní stavebnici. Byli bychom moc rádi, kdyby se podařilo získat finanční podporu na materiál a výrobu této stavebnice.

Za podporu vám děkuje,
Spolek Probuďme Nusle , Radka Kmochová a Tereza Kučerová
Auto*Mat
Spolu s dobrovolnými místními organizátory na desítkách míst v Praze a v dalších městech každoročně pořádáme sousedské pouliční slavnosti Zažít město jinak. Ač je program slavností – tvořený místními organizátory – vždy jiný, jejich myšlenka zůstává stejná: ulice, v nichž žijeme, nemusí sloužit jen autům. Mohou být i živými oázami plnými divadla, workshopů, soutěží, her, skotačících dětí i místy pro setkávání přátel, sousedů a spolků.
Organizace Zažít město jinak zabere Auto*Matu období od března do října. Pomáháme místním organizátorům především s administrativními úkony, staráme se o propagaci a finanční zajištění.

Přestože Zažít město jinak stojí na principu dobrovolnosti a DIY, jeho rozpočet je v celorepublikovém součtu kolem 1,5 milionu korun, které dosud získáváme zejména z grantů a nadací. Právě sehnání této sumy je každoročně nejnapínavějším dobrodružstvím Auto*Matu. Proto si velice vážíme všech darů, které nám dávají nezávislost a Vám jistotu, že Zažít město jinak bude pokračovat i v budoucnu.

Máte vztah ke konkrétní lokalitě? Napište nám, že se chcete stát jejím patronem!

I malá částka je pro nás velká podpora.

Děkujeme vám za příspěvek na přípravu sousedských slavností.

Přidejte se k nám, darujte pravidelně a staňte se tak členy Klubu přátel Auto*Matu!



Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Auto*Mat, projekt: Zažít město jinak