Pavel Šmíd: Dárcovská výzva pro projekt FOKUS Vysočina

Modernizace denního stacionáře Bludiště v Chotěboři

vybíráme od 28.7.2020
2 100 Kč
vybráno 4 % z 50 000 Kč

přispělo

6 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Chtěli bychom Vás společně se společností FOKUS Vysočina vyzvat, o finanční pomoc na modernizaci denního stacionáře Bludiště v Chotěboři. Denní stacionář poskytuje služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku nebo zdravotního postižení a osobám s chronickým duševním onemocněním, jejichž situace vyžaduje pravidelnou pomoc jiné fyzické osoby. 

Cílem tohoto projektu je podpořit rekonstrukci denního stacionáře Bludiště v Chotěboři a tím rozšíření terapeutických a stimulačních aktivit s cílem zlepšení zdravotního stavu klientů.

Součástí této výzvy je i dobročinný pochod Mezi Dvěma Světy. Více informací zde: https://mezi-dvema-svety5.webnode.cz/
Denní stacionář poskytuje služby zdravotně postiženým lidem, seniorům a lidem s chronickým duševním onemocněním, kteří se v běžném životě neobejdou bez pravidelné pomoci ostatních. Tito lidé obvykle bydlí doma s rodinou, v chráněných, či podporovaných bytech a do služby docházejí jen na určitou část dne. Jejich situace jim zpravidla nedovoluje, aby pracovali a zároveň nejsou schopni trávit čas sami, bez pomoci další osoby. Blízcí, se kterými bydlí, se o ně chtějí starat, ale aby nemuseli celý svůj soukromý i pracovní život podřídit péči o něj, je zde zřízena tato služba. Umožňuje lidem, kteří jsou závislí na pomoci druhých, žít v jejich přirozeném prostředí a zároveň jejich pečovatelům nadále chodit do práce, či se věnovat jiným aktivitám.

Sociální službu denní stacionář Bludiště v Chotěboři mohou využívat klienti od 15 do 80 let věku každý pracovní den v týdnu. Služba je provozována v několika místnostech budovy bývalých dětských jeslí v Chotěboři. Většina klientů využívá služby po celý den - tedy od 7.00 do 15.30 hodin. Během dne je jejich program zaměřen na různé podpůrné aktivity, nácviky denních činností, zlepšování zdravotního stavu prostřednictvím terapeutických aktivit, společné stravování s různou mírou podpory podle individuálních potřeb a dále společné aktivity rovněž s možností trávit čas venku, když je vhodné počasí.
Fokus Vysočina, z. ú.
Naším posláním je podporovat lidi s duševním onemocněním, případně jiným hendikepem, v posílení jejich samostatnosti a sebedůvěry tak, aby mohli vést plnohodnotný život podle svých představ. Naše služby poskytujeme ve čtyřech městech a přilehlých oblastech - v Havlíčkově Brodě, Hlinsku, Chotěboři a Pelhřimově.
Také věříte, že duševní zdraví je pro spokojený a naplněný život zásadní? Jsme rádi, že to vidíte stejně jako my, a chcete s námi pomáhat. Lidé s duševním onemocněním často potřebují někoho, kdo při nich bude stát na cestě k samostatnosti a sebedůvěře.

A právě to děláme už přes třicet let. 

Podporujeme naše klienty v tom, co je pro ně v danou chvíli nejdůležitější. Ať už potřebují překlenout náročné období, zlepšit některé dovednosti nebo se více začlenit tím, že najdou svou specifickou roli v rodině nebo komunitě. Naši pracovníci klienty vedou, aby si ujasnili, co je jejich cílem a jak se k němu přiblížit.

Osvětou i dalšími projekty přispíváme k tomu, aby péče o duševní zdraví získala přední místo v životě každého z nás, a aby se duševně nemocní nemuseli za svou zkušenost stydět, ale naopak s ní žít naplněný život.

Kromě toho poskystujeme také další služby:
  • jedno z pilotních Center duševního zdraví v rámci Reformy psychiatrické péče ČR, a to v Havlíčkově brodě, kde spojili své síly naši sociální pracovníci se zdravotníky Psychiatrické nemocnice, a společně tak pomáhají lidem s duševní nemocí léčit se v přirozeném prostředí
  • komplex pro lidi s mentálním a kombinovaným postižením Bludiště v Chotěboři
  • čtyři Dobrovolnická centra, která zapojují dobrovolníky v nejrůznějších organizacích do pomoci lidem, kteří to potřebují
Děkujeme vám za podporu, díky které můžeme profesionálně i lidsky pomáhat duševně nemocným i jinak hendikepovaným lidem.

Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Fokus Vysočina, z. ú., projekt: FOKUS Vysočina