David Varga: Dárcovská výzva pro projekt Rebelujte proti vyhynutí!

Proč jsem 7 dní držel solidární hladovku?

vybíráme od 20.12.2019
500 Kč
vybráno 167 % z 300 Kč

přispěl

1 člověk
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
 Od 13. do 20. prosince jsem spolukoordinoval hladovku za klima čítající přes 20 hladovkářů z mnoha míst v zemi. Navázali jsme na globální hladovku Extinction Rebellion, která začala 18. listopadu v 28 zemích a zůčastnilo se jí přes 500 lidí. 
U nás v doma v ČR jsme apelovali na selhávající českou Vládu ve věci klimatické a ekologické. 

Sám již od srpna dobrovolničím na plný úvazek v Extinction Rebellion Česká Republika. Zůčastnil jsem se a pomohl s mnoha jinými událostmi, za kterými vždy stálo spousta neviditelného úsilí a času. Proto všechny podporovatele tímto žádám o peněžní pomoc hnutí XR ČR, aby větší a větší akce měnící povědomí společnosti mohli následovat!

CO SE NÁM ZA 7 DNÍ PODAŘILO?

 - vyvolat zájem médií (např. článek v Lidovkách zde)

 - díky delšímu trvání se nám podařilo oslovit množství běžných lidí, kteří s námi sdíleli své pohledy na klimatickou krizi, často z velmi překvapivých úhlů

 - domluvit na setkáních se zastupiteli města Brna - s primátorkou Markéta Vaňková a Petr Hladík - proběhla dnes krátká seznamovací schůzka, kde jsme se domluvili, že dodáme informace/zpracujeme dokument jak to pojala města, která již vyhlásila stav klimatické nouze. 

Pan náměstek Hladík již dříve projevil zájem o občanské shromáždění/sněm, formu participativní demokracie - o tomto tématu budeme společně jednat v lednu 2020. (Více se občanském shromáždění můžete dočíst zde.)

 - Inspiruje se Úřad vlády ČR a odpoví ministři na otevřený dopis, který jsme po týdnu na ulicích předali? Vláda si zajisté uvědomuje míru závažnosti problému, kterému čelíme - proč ještě nevyhlásila stav klimatické nouze?

👉JAKÁ JSOU ČÍSLA?

 Průzkum brněnské Masarykovy univerzity v roce 2018 ukázal, že:

⏳  68% respondentů dopady kliamtické změny znepokojují
⏳  65% respondentů očekává brzy ekologickou katastrofu
⏳  necelých 20% je ochotno s tím něco aktivně dělat nebo pro to něco obětovat
⏳  přes 80% lidí očekává, že s tím něco udělá někdo jiný, že s řešením přijde stát a udělá to ideálně tak, aby se to nikoho žádným způsobem nijak nedotklo

Z TĚCHTO ČÍSEL VYPLÝVÁ, ŽE OBČANÉ SPOLÉHAJÍ NA TO, ŽE STÁT PROBLÉM BUDE ŘEŠIT. 

⏳ PRVNÍ KROK JE VYHLÁŠENÍ STAVU KLIMATICKÉ NOUZE a masivní informační kampaň - > občané potřebují dostatek informací, aby pochopili i nutnost například ne úplně populárních kroků, které jsou ovšem nevyhnutelné!

 Apelujeme znovu na vládu - vyhlaste stav klimatické nouze.
Otevřený dopis vládě České republiky (předaný osobně šesti hladovkáři osobně)


Praha, 20. 12. 2019


Vážený pane premiére,

vážený pane ministře průmyslu a obchodu,

vážený pane ministře životního prostředí,

vážený pane ministře zemědělství,

vážená vládo,

již sedmým dnem se bezmála dvě desítky občanů z české větve mezinárodního hnutí Extinction Rebellion účastní hladovky za vyhlášení stavu klimatické nouze na celém území České republiky. Před několika týdny tento stav klimatické nouze (climate emergency) vyhlásil Evropský parlament a před několika dny lídři Evropské unie schválili tzv. Evropskou zelenou dohodu, v níž se zúčastněné země, včetně České republiky, zavázaly k dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050. 

Tuto dohodu ale mnoho vědců považuje za žalostně nedostačující pro odvrácení nejzávažnějších hrozeb, které s sebou přináší klimatická krize. Chápeme ji nicméně jako první symbolický krok, kterým evropské vlády dávají na vědomí, že si reálnost těchto hrozeb začínají uvědomovat. 

Poslední tři desetiletí jsme byli zvyklí slýchat, že změna klimatu je věcí daleké budoucnosti a příštích generací. Tato budoucnost už je ale tady. Českou republiku sužují především vlny veder a následného sucha, které decimují jak naše lesy, tak zemědělskou úrodu. Naše krajina, zničená mimo jiné průmyslovým zemědělstvím, v takové situaci nedokáže zadržovat vodu a na mnoha místech země dochází k markantnímu úbytku pitné a užitkové vody. Sucho, kterému teď čelíme, není jen přechodným jevem, ale dlouhodobou tendencí, která se bude dále zhoršovat.

Po celém světě už stav klimatické nouze vyhlásilo 1252 jurisdikcí ve 26 zemích, mezi nimi i Velká Británie, Irsko, Francie, Španělsko nebo sousední Rakousko. V nedávné výzvě 11 tisíc vědců ze 153 zemí varují před „nevýslovným utrpením“, jednoznačně prohlašují, že „planeta Země čelí klimatické krizi“ a vyzývají k hluboké přeměně společnosti. Oxfordský slovník vyhlásil „stav klimatické nouze“ slovem roku 2019, mimo jiné také proto, že se jeho používání zvýšilo o 10 tisíc procent. 

Stav klimatické nouze vyhlašují zastupitelstva, magistráty a vlády. Dávají tak najevo, že si uvědomují, jak jsou naše dosavadní snahy zpomalit oteplování a rozpad ekosystémů nedostatečné. A že je nezbytné použít účinnější a radikálnější nástroje. Instituce, která stav klimatické nouze vyhlásí, tímto sděluje občanům, že hrozbu bere vážně a pracuje na strategiích, jak ve svém regionu účinně snížit emise skleníkových plynů, spotřebu energie i degeneraci krajiny.

Zatímco probíhá naše hladovka, přibývají další důkazy, že situace je skutečně kritická: týden prestižní vědecký magazín Nature publikoval studii, v níž se uvádí, že se v důsledku vln veder a mrazů násobně zvýšilo riziko simultánní neúrody v mnoha regionech. Už tedy skutečně není na co čekat.

Vyzýváme vás tímto, abyste se přidali k vládám mnoha zemí po celém světě, vyhlásili stav klimatické nouze a začali podle toho neprodleně jednat a předložili ambiciózní plán snižování emisí, zadržování vody v krajině, plán boje se suchem, degradací české krajiny, a také strategii, jak zvládnout ztráty v zemědělství, které mohou vést k potravinové krizi.



Hladovkáři za Extinction Rebellion Česká republika:


Josef Vaníček

Zuzana Žežulková Maličká

Václav Opatřil

Jana Machová

Markéta Meluzínová

František Kotas

Kateřina Gálová

Markéta Kučerová

Lucie Grodecká

Zdenka Doubravka

Terezia Klasová

Luboš Andrlík

Adéla Durčáková

Ivana Rosická

Loan Thanh Bui

Arne Springorum

Kate Wiseman

Gabriela Kleinová

David Varga

Pavla Setničková



Extinction Rebellion Czech Republic - Rebelie proti vyhynutí, z.s.
Svět se řítí na pokraj klimatického a ekologického kolapsu. Po celém světě proto povstávají lidé, aby rebelovali proti vyhynutí a proti vládám, které nás k němu vedou. Je na čase rebelovat i u nás v České republice. Závisí na tom naše budoucnost.
Náš společný domov je v ohrožení. Prudce eskalující globální teploty přinášejí sucho a neúrodu, silné záplavy a hurikány, tající ledovce, požáry v Arktidě, na Sibiři, v Amazonii. Přichází smrt korálových útesů a kolaps života v oceánech. To všechno má dopady na životy lidí po celém světě. Na jejich živobytí. Tyto krize do mnoha míst přinášejí hlad. A již dnes se celé země hroutí pod tlakem klimatické krize.

Vidíme to drásavě jasně i v Čechách. S bolestí v srdcích pozorujeme naše umírající lesy. Před pouhými třemi lety nám přitom tvrdili, že jsou v nejlepší kondici, v jaké kdy byly. S úzkostí si všímáme našich vysychajících studen, ve kterých ubývá životodárná voda. A se vztekem si všímáme naší umírající půdy. Našich vysychajících řek. A něco se v nás láme.

Politické řešení ale nepřichází. Čelní představitelé tohoto státu tento existenční problém bagatelizují. Snaží se nám namluvit, že vše je v pořádku. I když vidíme umírající lesy všude kolem nás. Říkají nám, že se nemáme starat o to, jak bude žít další generace. Naše děti. Tak, jak to právě udělal premiér Andrej Babiš. Dělají, jako že naše umírající země není náš problém. Že před ní můžeme zavřít oči a nijak se nás nedotkne. Že je to věc lachtanů kdesi za polárním kruhem. Někteří se neštítí laciných lží a manipulací, aby tvrdili, že problém vůbec neexistuje. Naše elity tak připomínají politruky v Černobylu. Problémy ignorují, zametají pod koberec nebo otevřeně lžou, aby problém nemusely řešit.

Věda ale přitom desítky let mluví jasnou řečí. Vlivem lidské činnosti se planeta otepluje. A otepluje se tak rychle, že je to pro nás extrémně nebezpečné. Vědci nás se stoupající intenzitou varují desítky let. Měli jsme dost času na to je poslechnout. Měli jsme dost času jednat. Neudělali jsme to a klimatickou krizi jsme nechali zajít příliš daleko. Děsivé následky dnes vidíme na vlastní oči.

Situace je vážná. A podle sociologických průzkumů si to většina Čechů a Češek uvědomuje. Politici nás ale hází přes palubu. A my se s tím nehodláme smířit. Jde o nás. O naše děti. A my dnes nahlas říkáme, že o svoje životy hodláme bojovat. Povstáváme. Nehodláme přihlížet tomu, jak se naše budoucnost hroutí pod tíhou ignorance, hlouposti a nezodpovědnosti.

Začínáme rebelii. Podpoř nás. Povstaň pro život!

Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Extinction Rebellion Czech Republic - Rebelie proti vyhynutí, z.s., projekt: Rebelujte proti vyhynutí!