Andrea Semancova: Dárcovská výzva pro projekt Romská vysokoškolská stipendia

Vzdělání pro všechny - startovní čáru máme každý jinde

vybíráme od 24.9.2019
29 700 Kč
vybráno 149 % z 20 000 Kč

přispělo

33 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Vážně si myslím, že je důležité podporovat mladé lidi ve studiu a vyplatí se to nám všem. 
Většina z nás žádná omezení v přístupu ke vzdělání, ve volbě zaměstnání nebo místa, kde chceme žít, nezažila, ale někteří ano. 
(Nejen) v práci se setkávám se spoustou mladých šikovných lidí, ale Romů je mezi nimi poskrovnu – a rozhodně to není tím, že se takoví nenajdou.
Jejich cesta za vzděláním je často mnohem náročnější. Mají ji plnou předsudků i překážek, obvykle mají tu pomyslnou startovací čáru někde daleko za námi. Důvodem může být i chybějící podpora ze strany rodiny, která si potřebu kvalitního vyššího vzdělání nemusí vždy uvědomovat. Mladí Romové tak svou snahu o studium často vzdávají předčasně. Pojďme to změnit alespoň pro pár z nich!
 
Program Romských vysokoškolských stipendií v Nadaci OSF funguje od roku 2015, každý rok nadace podpoří okolo deseti studentů. Zájemců je ale víc a já bych jim v tom chtěla spolu s Vaším přispěním pomoci. 20 000 Kč vystačí na jeden semestr pro jednoho studenta.
Program vedle vzdělání studenty “donutí” také k jazykovému kurzu, k pracovní stáži nebo k dobrovolničení ve vybrané neziskovce. Postupně tak formuje sebevědomé a aktivní občany, kteří budou moci dělat ve svém životě to, co mají rádi.  Pomozte mi změnit budoucnost mladých Romů 
 
Zkuste najít nějaký obnos a udělat si radost, mně ji určitě uděláte. 
Díky, 
Andrea
Nadace OSF
Romská menšina patří v České republice k jedné z nejvíce znevýhodněných. Romské děti jsou často diskriminovány ve vzdělávání, dospělí pak na trhu práce či v přístupu ke službám a bydlení.

Ukazuje se, že důležitou roli při bourání zažitých stereotypů ve společnosti hrají vzdělaní a aktivní Romové, kteří zároveň slouží jako motivace a pozitivní příklady pro své vrstevníky i mladší generace. Jednou z aktivit Nadace OSF je proto Stipendijní program pro romské vysokoškoláky, který zahrnuje:
  • pokrytí nákladů spojených se studiem (v maximální výši 60 000 Kč za rok)
  • pracovní stáž
  • dobrovolnickou službu v neziskové organizaci
  • povinný kurz cizího jazyka
  • podporu mentora/ky.
V loňském roce se nám v rámci dárcovských výzev podařilo vybrat více než 132 000 Kč, částku nám zdvojnásobila Nadace Albatros.
Ani letos nepolevíme. Aktuálně podporujeme 10 studentů, 3 z nich už úspěšně dokončili bakalářské zkoušky a pokračují v magisterských oborech.
Pomozte nám změnit budoucnost mladých Romů. Děkujeme.

last minute!

katerina skarupova

Ať se dobře daří

Helena Peřinová

Poslano And... Super napad, drzime pesti!! :)

Veronika Bubakova
500 Kč

Hodně štěstí! M.

Martin Žemla
1 000 Kč

držím palce

Klára Horáčková
500 Kč
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Nadace OSF, projekt: Romská vysokoškolská stipendia