Kamila Menšíková: Dárcovská výzva pro projekt Život se má žít až do konce

Žijme život až do konce, aneb nejlepší dárek k 1. dospěláckým kulatinám

vybíráme od 18.5.2019
43 000 Kč
vybráno 143 % z 30 000 Kč

přispělo

48 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Co bych si tak mohla přát ke 30. narozeninám? Byt, auto, kolo, dovolenou v Karibiku? Nic z toho, čtěte:
Drazí,
 
 tak už i mě letos čekají 1. dospělácké kulatiny, které si zaslouží trošku pozornosti. Ano, bude mi 30, a to je naprosto perfektní příležitost pro oslavení života se všemi, se kterými se máme rádi. 
 
 Přesně dnes je to ale 6 měsíců co odešel člověk, se kterým bych ty narozeniny oslavila ze všeho nejraději. Člověk, který měl na můj život největší vliv, díky kterému jsem taková, jaká jsem, a to se všemi klady i zápory, kterému budu navždy vděčná za to, co mě naučil. 
 Babička, vyrůstala jsem v její blízkosti, naučila mě péct nejlepší kynuté koláče, byla mi vždy na blízku i na dálku, viděla jsem jak je ke všem srdečná, však se taky jmenovala Miluška. Měla srdce na pravém místě. V loňském roce nám bylo stejně, mně 29 a jí 92, uvědomovala jsem si, jak vzácné to je.
 
 Nicméně, jak už to v životě bývá, i její život se nachýlil ke svému konci. Babička měla to štěstí, že měla dvě úžasné dcery, které se o ni společnými silami staraly. Ostatní členové rodiny se snažili pomáhat, jak to jen šlo, v mém případě hodně jako psychická podpora a rozptýlení. Přiznám se, že to opravdu nebylo jednoduché, a to pro nikoho. Babička mi říkala, "víš holčičko, ať mi nikdo neříká, že je stáří pěkný", pořád si ale udržovala optimismus a elán do života. Síly jí ale postupně docházely, až jsem se jednoho dne ocitla u její postele, držela ji za ruku, ona už nic neříkala, jen se mi dívala do očí. Na druhý den naposledy vydechla, doma, ve společnosti svých nejbližších. Všem nám moc chybí.  
 
V České republice až 70% lidí nemá to štěstí, že může strávit poslední chvilky doma, v rodinném  kruhu, ale umírá v nemocnicích či domovech důchodů, často o samotě. Pokud se rodina nemůže z jakéhokoli důvodu o umírajícího postarat, existuje i alternativní cesta - hospicová péče, která ale není v ČR příliš rozšířená ani podporovaná. 
 
Jak už jsem na začátku uvedla, k těm kulatinám bych si přála trošku Vaší pozornosti a štědrosti. Ráda bych totiž alespoň trošku přispěla k rozvoji péče o umírající v ČR, proto bych Vás chtěla poprosit, nedávejte mi žádné materiální dary, pojďme spolu raději vybrat alespoň 30 tisíc Kč pro CESTU DOMŮ, což je právě organizace, která poskytuje odbornou péči umírajícím tak, aby mohli až do konce života zůstat doma mezi svými blízkými, a zároveň se snaží ukázat na to, že umírání je nedílnou a velmi důležitou součástí našich životů.
 
Říkáte si, co by se za těch 30tisíc asi tak mohlo pořídit? Tak třeba matraci, která pomáhá předcházet proleženinám (26 tisíc Kč), pokud bychom např. vybrali více, tak i polohovací lůžko (35tisíc Kč.) – obojí jsme doma používali, a opravdu moc nám to pomohlo. 
 
Děkuji moc Vám všem, kteří jste to dočetli až sem, a děkuji ještě mnohem víc těm, kteří se rozhodnou přispět.
 
Kam
 
PS: pozornost věnujte prosím ne jenom této narozeninové sbírce, věnujte ji hlavně těm, kteří Vás mají rádi - dokud tady ještě jsou.

Cesta domů, z.ú.
Snažíme se, aby byl život snesitelný a smysluplný i v posledních chvílích. Bez vás bychom to nedokázali. Splňte spolu s námi přání těžce nemocným lidem zemřít v klidu, důstojně a v blízkosti své rodiny. Vážíme si každého daru a projevené důvěry.
Zajišťujeme, aby děti a dospělí umírající v domácím prostředí měli dostupnou zdravotní péči a další potřebné služby. Každému, kdo se na nás obrátí, poskytneme informace potřebné k péči o nevyléčitelně nemocného. Na území hl. m. Prahy provozujeme už 20 let domácí hospic. Našim pacientům poskytujeme zdravotní služby 24 hodin denně 7 dní v týdnu a jejich blízkým podporu v každodenní péči.

Umožňujeme, aby člověk v posledních dnech a týdnech života mohl dožít důstojně, mít čas na své nejbližší, na rozloučení a mohl být doma, v prostředí, které má rád.

Můžete nám v tom pomoci. Bez individuálních i firemních dárců bychom se neobešli. Děkujeme!

Skvělý nápad a moc hezky napsaný, Kamčo! :)

Mikuláš Josek
1 000 Kč

Kami, vsetko najlepsie! A robis uzasnu vec, mozes nam byt prikladom :)
Team PwC Academy

PwC Academy team Vaskova

Kamčo, vše nejlepší.

Libor Tomeš

❤️

Martina Haddad
1 000 Kč

Přejeme krásné narozeniny :-) Přispíváme alespoň maličko, protože dárek už máme jiný :-)

Jarča + Romča Menšíková + Trmalová
1 000 Kč

♥️♥️♥️ to aby se lasky dostalo každému a v každém věku!

Anna Mozíková
3 000 Kč

<3 <3 <3

Petra Receado
3 000 Kč

Všetko najlepšie Kam

Tomas Mikula
300 Kč
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Cesta domů, z.ú., projekt: Život se má žít až do konce