Bez mámy, z.s.


Děti, mládež, rodina Rozvojová spolupráce

Voda pro školu Gwili

Gwili je další školou na savaně, která nemá dostatečný zdroj pitné vody. Plytká 4m studna, kterou mají nestačí pro potřeby 720 studentů a navíc krátce po skončení období dešťů úplně vysychá. Studenti by se nikde na světě neměli obávat o to, že při vzdělání padnou žízní, nemyslíte?

vybíráme od 23.5.2024

Voda pro školu Gwili

"Chceme se vzdělávat a nepadnout u toho žízní!" ...Pomůžeme splnit přání studentům z Gwili?
44 873 Kč
vybráno 45 % z 100 000 Kč

zbývá

66 dní

přispělo

14 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Střední škola Gwili leží asi v 1100 m n.m., ale hory to nejsou.  Obdobně jako střední škola Mshikamano, kde jsme po loňské úspěšné sbírce v lednu vrtali studnu, je lokalita školy vyprahlá savana. Škola má  přes 700 studentů ve věku 13-17 let a je částečně internátní. Studenti v ní tráví den co den, 10 měsíců v roce. Bez kvalitního zdroje vody!

Škola nesedí se založenýma rukama 

V minulosti vyhloubili svépomocí malou studnu. Ale 4m hloubka není dostatečná, aby pokryla celoroční potřebu vody pro školu. Taková studna také velmi rychle po skončení období dešťů vysychá.

Co škola potřebuje?

Potřebuje dostatečně hlubokou studnu, která bude zásobovat školu i v období sucha. Taková stavba se nezvládne svépomocí, musí ji přijet zrealizovat vrtací souprava a chladící souprava.

Kolik to bude stát ?

Situace v okolí ukazuje, že voda se najde daleko výš než v hloubce 100 m jako u školy Mshikamano. Naštěstí !
Předpokládané náklady jsou tedy výrazně poloviční než u Mshikamano.

Potřebujeme financovat ze sbírky:
  • Realizaci hloubkového vrtu - 90 000 Kč 
  • Čerpadlo - 10 000 Kč 
Škola se zavázala zajistit sama:
  • Velkokapacitní nádrž (5 m3) - 10 000 Kč
  • Věž na nádrž - 10 000 Kč
I když celková cena studny vychází na "pouhých" 140 Kč na studenta, pro chudé venkovské rodiny jsou to obrovské peníze. Za měsíc práce si mnohdy rodič nevydělá ani 400 Kč.


Foto ze školy Gwili:

Tým učitelů nám představil, jak škola Gwili funguje a co jsou její největší výzvy pro budoucnost. Voda je PRIORITA.


Dominantou školy je tento obrovský fík. Místní věří, že je to posvátný strom a dává jim naději na trvalou přítomnost vody.


Téměř každá střední škola má své políčko. Studenti pěstují potraviny, které jsou pak součástí jejich školního jídelníčku. Neztrácejí kontakt s reálným světem, s jejich přirozeným domácím prostředím.


Plytká 4m studna, kterou v minulosti vybudovala škola sama, ukazuje, že voda tu je!  A tak vyvrtání hluboké celoroční studny nebude takový risk.


Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Heal the world 🙏

Zubenqa