Bez mámy, z.s.


Děti, mládež, rodina Rozvojová spolupráce

Voda pro 1500 dětí

Umíte si představit školu s 1550 studenty a nemít tam vodu? To je realita střední školy Mshikamano. Pokusů jak dovést vodu udělali mnoho, ale ani jeden není dostačující. Studna je jediné a nejistější řešení, ale udělat hluboký vrt není v silách školy ani obce. Mshikamano potřebuje pomoc! My všichni vodu potřebujeme, děti z Mshikamano taky!

vybíráme od 30.5.2023

Voda pro 1500 dětí

Vyvrtejme studnu, aby studenti měli kvalitní vodu k pití, vaření i hygieně. Místo donášení vody z řeky bude víc času a energie ke studiu.
210 720 Kč
vybráno 105 % z 200 000 Kč

přispělo

85 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Střední škola Mshikamano leží na tanzánské savaně asi v 1100 m n.m., ale hory to nejsou. Vyprahlá oblast je podobná té, kde se nachází sirotčinec Mahango. Škola má 1550 studentů ve věku 13-17 let a je částečně internátní. Studenti jsou v ní celý den po celý rok kromě dvou měsíců prázdnin. Bez tekoucí vody!!!
Čtěte více podrobností na blogu

Co už udělala škola pro získání vody?
  1. Dotáhla potrubí z řeky, která napájí blízkou obec. Tlak v potrubí není ale dostačující a v období sucha, kdy je potřeba největší, voda neteče.
  2. Koupila velký rezervoár na vodu (10 000l), do kterého stahuje dešťovou vodu ze střechy školy. To řeší problém pouze v období dešťů, v období sucha vydrží zásoba vody škole jen na týden (za předpokladu 1l/os./den).
  3. Začala se zajímat o vyhloubení studny. Zjistila jaká je dostupnost podzemní vody v oblasti, připravila rozpočet.
V současnosti musí před vyučováním studenti veškerou vodu donášet z potoka v kýblech, což je velmi namáhavé, protože potok je daleko. Tato práce bere nejen čas, ale i energii ke studiu.

Studna se zdá jako jediné nadějné řešení otázky vody pro školu. Problém je, že v oblasti, kde škola leží je nutné pro vodu vrtat velmi hluboko (lávové podloží). Nicméně instituce, které se nacházejí nedaleko školy, uspěly a vodu našly, bohužel až v hloubce  mezi 60 a 100 m. To znamená obrovské náklady, na které nemá finance ani škola ani obec.
I když celková cena studny vychází na "pouhých" 130 Kč na studenta, pro chudé venkovské rodiny jsou to obrovské peníze. Za měsíc práce si mnohdy rodič nevydělá ani 400 Kč.

ŠKOLA SE ZAVÁZALA:
Financovat veškeré potrubí k rozvodu vody a také stavbu věže na vodní rezervoár... cca 20 000 Kč
Také už pořídila velkokapacitní rezervoár v hodnotě 25 000 Kč

CO JE NA NÁS?
  • Realizace hloubkového vrtu - 180 000 Kč
  • Čerpadlo - 20 000 Kč

Foto ze školy Mshikamano:

V období dešťů je všude zeleno a dá se využívat dešťová voda. Nicméně období dešťů je kratší než období sucha, kdy cca 7 měsíců ani nekápne.

Škola je částečně internátní. Využít toho mohou zejména studenti žijící daleko. Podmínky ubytování jsou velmi skromné a navíc není dostupná tekoucí voda.

I přes období dešťů se povaha vyprahlé savany nezapře. Zapomeňte na trávník.

Ve třídě se píše test. Všechny batohy musí ven, aby nikdo nemohl podvádět s tahákem. V popředí pod konstrukcí z klacků pěstují studenti stromy, aby před třídami vznikl blahodárný stín.

Čtěte více podrobností na blogu 
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Vážíme si Vaší práce , děkujeme.

Agáta Mrozková
13 000 Kč

My také děkujeme, moc nás to těší a povzbuzuje!

Bez mámy, z.s.

Věřím v dobré skutky

Lenka Fechtnerova
1 300 Kč

Opravdu skvělé co děláte pro tyhle děti, držím palce ať se vám moc daří. Snad vám můj malý příspěvek trošku pomůže. Taky díky sympatické paní Růžičkové za propagaci vašeho projektu.

Marek Talas

Děkujeme, příspěvek je moc krásný a pomůže hodně. Vody je život!
Moc si vážíme vaší pomoci.

Bez mámy, z.s.

Aspoň troška, přeji hodně štěstí!

Adéla Ptáčková
200 Kč

Hodně štěstí

Blanka Cebulová
1 300 Kč

Pramen vody živé... <3

Marie Hodinářová
390 Kč

Heal the world

Zubenqa
6 500 Kč