Černí koně, z.s.


Děti, mládež, rodina Lidé s postižením

"Do práce na kole" pro Olivera

Společnost eD system, a.s. pomůže Oliverovi, handicapovanému chlapci, k samostatnému pohybu. Podpořit výzvu může každý a prostřednictvím darujme.cz přispět na nové speciální jízdní kolo.

vybíráme od 22.4.2024
8 600 Kč
vybráno 10 % z 83 006 Kč

zbývá

90 dní

přispělo

8 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Projektem Do práce na kole budeme opět pomáhat

Sportem ku zdraví i k lepší karmě? Loni jsme projekt DPNK spojili se sbírkou pro Róberta, kterému jsme splnili sen o vlastním tricyklu. I letos chceme pomáhat – tentokrát se společně pokusíme usnadnit život malému Oliverovi, který trpí nemocí Osteo Genesis Imprecta (zvýšenou lámavostí kostí). Maminka jej opustila a nyní o něj sám pečuje tatínek Lukáš Strážnický, který nás o požádal o pomocnou ruku. Veřejnou sbírku věnovanou na pořízení kola pro nemocného Olivera podpoříme poměrem 1:1 s počty našlapaných kilometrů za eD v projektu DPNK. Přidáte se k nám?


„Jmenuji se Lukáš a mám v péči syna Olivera trpícího nemocí Osteo Genesis Imprecta. Jeho maminka nás opustila poté, co se o této diagnóze dozvěděla. Se synem není v kontaktu a má svůj vlastní život. Starám se o něj sám, což ovšem vyžaduje neustálou péči a dohled. 

Oliver by rád dováděl se svými vrstevníky, bohužel ale stačí, aby spadl nebo se o něco praštil, a ihned má něco zlomeného. Jeho nemoc nejde vyléčit a do konce života pro něj bude znamenat ještě spoustu omezení. Pomocí speciální léčby biofosfonáty lze ale kosti alespoň zpevnit – proto jezdíme každého půl roku na kapačky do Zlína, díky čemuž se mu kosti tolik nelámou. 

Nyní začíná Oli chodit. Snaží se stavět na nohy kolem nábytku, což je po všem těžkém, čím jsme si prošli neuvěřitelná radost. Zároveň to ale v kombinaci s nemocí přináší spoustu starostí a musím být ve střehu doslova 24/7. Olíka v blízké době čekají 4 operace, obou rukou a nohou. Aby mohl konečně pořádně chodit a psát, jelikož kvůli zkrouceným kostem neudrží tužku.

Jak sbírka pomůže?

Sbírku bych rád věnoval na kolo pro Oliverka. Celý život je pouze v kočárku nebo jej někdo nocí. Proto bych mu chtěl dopřát svobodu ze svého pohybu – aby mohl jet tam, kam by chtěl, a mít svůj vlastní cíl. Moc děkuji za pomoc a podporu, moc si ji vážíme a zároveň jsem moc vděčný, že na to s Olim nejsme tak úplně sami.

Děkujeme. Oliverův táta, Lukáš Strážnický



Specifikace jízdního kola:

Jedná se o speciální kolo, které je tříkolové a vyrobeno po vzoru lehokola. Konstrukce se oproti běžným tříkolkám vyznačuje výrazně vyšší stabilitou a efektivnějším převodem lidské síly do pohybu kola. Navíc kolo pro Olivera vybavíme přídavným elektromotorem a baterií.
Toto jízdní kolo vyrábí nezisková organizace černí koně, která zaměstnává 5 handicapovaných 
z celkového počtu 6 zaměstnanců.

www.cernikone.cz
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu