Slezská diakonie


Děti, mládež, rodina Lidé s postižením

BO ŽIJU VŠEMI SMYSLY!

Sledovat dítě při hře, při radostném pohybu nebo zvídavém zkoumání světa a těšit se z jeho pokroků – to je touhou každého rodiče. Pro některé to ale není úplně samozřejmé. Děti a mladí lidé se zdravotním znevýhodněním včetně poruch autistického spektra pro svůj rozvoj a radost z běžných věcí jako výlet, zábava na hřišti nebo nakupování potřebují překonat řadu překážek. Jedním z takových dětí je i Maty. My v SALOME Bohumín jemu i dalším pomáháme. A díky vám budeme moci vybudovat speciální prostory pro senzorickou integraci a pomáhat tak ještě lépe!

vybíráme od 16.4.2024
11 000 Kč

přispělo

11 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Matyho příběh slovy maminky

„Celá naše cesta začala tím, než se Máťa narodil – těhotenství neprobíhalo zcela standardně a Maty navíc přišel na svět dříve, než jsme čekali. První náznaky toho, že něco není tak úplně v pořádku, jsme začali pozorovat doma – například zvláštní třepání ručiček okolo uší. Máťa na nás obecně jen velmi zřídka reagoval, a to jak na jméno, tak i na společnou hru a další sociální interakci. Poté již začala padat slova o autismu i ze strany odborných lékařů.

Po nějaké době nám Máťu přijali do sociálně aktivizační služby SALOME Bohumín. První půlrok jsem upřímně nevnímala žádný enormní pokrok, ale drželo mě vědomí, že se pro Máťu snažíme dělat něco navíc. Na terapiích se poprvé začal seznamovat s režimem a komunikačními kartičkami, které jsme zařadili do užívání i doma, vše v rámci hry. Jako všechny děti měl Máťa dobré, ale i špatné dny. Neúspěchy, které nás při tom provázely, byly těžké, útěchou mi ale bylo, že pokroky vidět jsou, protože na začátku jsem si vůbec nedokázala představit, že by se Máťa zvládl koncentrovat, sedět u stolečku a spolupracovat při společné činnosti tak, jako tomu je dnes.

Zpětně se na to dívám jako na cestu, která se zdála být na počátku opravdu náročná, ale která stála za to. Byly dny, kdy se Matymu na terapii viditelně nechtělo, ale dnes se na každou jednu těší, chápe režim, ví, co bude následovat, má možnost rozhodnout se, což také přispívá k jeho zklidnění a lepší spolupráci. Mám velkou radost, že z terapie odchází s úsměvem.“

Na Matyho reakce mají velký vliv i obvykle nevýznamné podněty jako horko nebo zima, přesycení zvukem nebo světlem. Všechny podněty zkrátka vnímá najednou a se stejně vysokou intenzitou. Pracovnice v SALOME s Matym využívají metodu senzorické integrace – postupně se učí lépe vnímat podněty jednotlivými smysly a pak je i zpracovávat. Díky tomuto přístupu se Maty celkově zklidnil, dokáže se soustředit a lépe zvládat běžné situace nebo záchvaty vzteku.

Kdo jsme a komu pomáháme?

Slezská diakonie – SALOME Bohumín, sociálně aktivizační služba poskytuje podporu dětem a mladým lidem od 2 do 26 let se zdravotním postižením – tělesným, mentálním nebo kombinovaným (v kombinaci se smyslovým postižením), s vývojovými poruchami, včetně poruch autistického spektra, a s těžkými poruchami komunikace, které jim znesnadňují zapojení do společnosti. Ročně podpoříme na 30 těchto dětí.

V SALOME rozvíjíme potenciál dětí pro jejich uplatnění v běžném životě. Naše práce spočívá v intenzivním individuálním kontaktu s dítětem nebo mladým člověkem. Pracujeme s nimi nejen u nás na středisku, ale podporujeme je v jejich přirozeném prostředí – s ohledem na věk, potřeby a zájmy každého z nich. Zásadní je pro nás spolupráce s rodiči a sourozenci. 



S čím nám můžete pomoct?

Abychom spolu s našimi mladými klienty dosáhli při senzorické integraci co nejlepších výsledků, potřebujeme dvě věci. Citlivé profesionály a speciální prostory. To první – empatické a profesionální sociální pracovnice – už máme. A na tom druhém – speciálním prostoru pro senzorickou integraci – usilovně pracujeme. A věříme, že i díky vám dojdeme do zdárného finále!

Jak to vypadá teď? U nás v SALOME máme prostory bývalé rehabilitace plné starého nefunkčního vybavení, které nemůžeme s našimi klienty využívat. Tyto prostory vyklidíme, zasypeme bazén, zrekonstruujeme podlahy a zdi a vytvoříme krásné nové prostředí pro děti a mladé lidi se zdravotním postižením nebo autismem. Na co se těšíme? Na speciální tělocvičnu a prostory pro Snoezelen. 

Jak to bude vypadat? V naší tělocvičně po rekonstrukci najdete různé povrchy a struktury, houpačky, žebřiny a lezeckou stěnu, balanční desky, tunely a válce a spoustu dalšího. S podporou našich úžasných sociálních pracovnic a s pomocí všech těchto prvků pomůžeme dětem vnímat polohu jejich těla, doteky, umožníme jim se zklidnit, ale i vyřádit nebo zaktivovat. V prostorách Snoezelenu budou na děti čekat světelné, zvukové a vibrační prvky, které podpoří prožívání dalšími smysly. 

Těšíme se, že děti jako Maty budou moci v bezpečném prostředí zapojit všechny své smysly, učit se a rozvíjet svou osobnost. 

Podpořte nás a podpoříte budoucnost dětí nejen v Bohumíně. BO všichni žijeme všemi smysly!

Současný stav:


Vizualizace projektu:
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Snad se podaří vybrat co nejvíce ❤️

Kateřina Neuwirth

Super projekt! Držím palce!

Dárce