Ústecká komunitní nadace


Zvířata

Seznamte se, jelínek vepří!

Vy jste ještě neviděli v naší zoo jelínky vepří? Důvod je jednoduchý. Jelínci dlouhou dobu žili v neexpozičním zázemí a do výběhů byli vypuštěni až po nutných úpravách, které ale musí pokračovat, jelikož chovná skupina se bude dál rozšiřovat. K tomu potřebujeme vaši pomoc!

vybíráme od 13.4.2024
63 166 Kč
vybráno 23 % z 271 000 Kč

zbývá

66 dní

přispělo

21 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Jelínek vepří (Hyelaphus porcinus) je malý druh jelena s krátkými parohy, který se vyskytuje v jihovýchodní Asii. Obývá převážně tropické a subtropické lesy, kde žije v blízkosti vody. Své druhové jméno dostal díky tomu, že se v porostu pohybuje s hlavou u země, podobně jako prasata. Jedná se o ohrožený druh, proto je zařazen do programu EEP (EAZA Ex-situ Programme), který od roku 2024 vede Zoologická zahrada Ústí nad Labem.

Abychom byli v naší snaze o záchranu tohoto druhu úspěšní, rozhodli jsme se vybudovat zcela nové chovatelské zařízení. „Plánujeme postavit stáj, která bude přímo navazovat na venkovní výběh a chovnou skupinu tak nebudeme muset na zimu stěhovat. Součástí projektu je i vhodná botanizace výběhu. Budeme moc rádi, když veřejnost podpoří naši snahu o to, vytvořit skupině jelínků vepřích domov, ve kterém jim bude tak dobře jako v asijském lese a bude se tak spolupodílet na jejich ochraně, vysvětluje ředitelka zoo Ilona Pšenková. 


Za každou vámi darovanou korunu obdržíme druhou od ústecké firmy CENTROPOL ENERGY, a.s.

Děkujeme, že s námi rozvíjíte naši zoo.



PS: Každý z dárců, který na tuto výzvu přispěje částkou min. 1 000 Kč se automaticky stává Patronem zoo.

Veřejná sbírka pro Zoologickou zahradu Ústí nad Labem je povolena Krajským úřadem Ústeckého kraje pod číslem KUUK/013382/2023. Sbírku pořádá Zoo ve spolupráci s Ústeckou komunitní nadací. 
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Vítej jelínku vepří :)

Marta Němcová

Ať se daří 😊🦌

Hamikushi

přejeme ústecké ZOO více takových ambiciózních projektů a především pak jejich zdárnou realizaci 🏞

M&V&T
333 Kč

Drzim palce!

Jan Turay

Ať se jelínek má dobře !

Jitka Kubištová
1 000 Kč

:-)

Petra Š
200 Kč