Institut pro komunikaci vědy, z. ú.


Vzdělávání a výzkum Osvěta a poskytování informací

Zeptej se vědce

V projektu Zeptej se vědce odpovídají vědkyně a vědci na otázky široké veřejnosti. Naším cílem je přinášet podložené informace srozumitelnou formou a pomáhat se orientovat v informačním chaosu. Chceme také šířit povědomí o tom, jak věda funguje. Naše heslo je: Neexistují hloupé otázky!

vybíráme od 11.4.2024

Podpořte Zeptej se vědce

1 800 Kč

přispěli

3 lidé
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Zeptej se vědce vzniklo z potřeby vytvořit most mezi vědeckou a laickou veřejností. Projekt založily tři vědkyně z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR – Adéla Šimková, Tereza Ormsby a Kristýna Blažková – v roce 2021 během covidové pandemie, která nasvítila fakt, že široká veřejnost nemá dostatečné povědomí o tom, jak vědecké výsledky vznikají a jak vědci pracují. 
 
Odpovídáme na otázky týkající se přírody, vesmíru, lidského zdraví, ale také filozofie nebo historie. Každá naše odpověď je podložená odbornými studiemi, recenzovaná a editovaná do srozumitelné formy. 

Celý projekt stojí na dobrovolné bázi, a přestože vědkyně a vědci mnohdy stráví s odpovídáním na dotazy dlouhé hodiny, přidávají se stále další a další.Během tříletého fungování se do projektu zapojilo více než 300 vědkyň a vědců, jimž se podařilo odpovědět na bezmála 1000 dotazů. 
 
Při tak velkém množství dotazů je potřeba celý proces přijímání a zpracování dotazů koordinovat a řídit, aby mohl projekt Zeptej se vědce dále fungovat a růst. K tomu potřebujeme placené posily. 

Snažíme se být s veřejností také v osobním kontaktu prostřednictvím debat popularizačních akcích, ve školách nebo knihovnách. I tyhle aktivity je třeba koordinovat, abychom za Vámi mohli přijet všude tam, kam si nás pozvete!
 
Chceme Vám vědu přibližovat co nejlépe, a tak bychom rádi jako odměnu pro naše dobrovolníky pořádali odborná školení v komunikaci a popularizaci vědy
 
Abychom ale tohle všechno mohli uskutečnit a celý projekt dále rozvíjet, potřebujeme Vaši finanční pomoc! 

Pomozte nám šířit podložené informace a dobré jméno vědy. Vychovejme společně novou generaci nadšených popularizátorů, na které bude radost se dívat nebo je poslouchat, kdekoliv o jejich expertízu bude zájem!




Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Chcete vědět, jak Zeptej se vědce funguje? K našim blížícím se třetím narozeninám vyšel obsáhlý článek o Zeptej se vědce na portálu Vědavýzkum.cz
https://vedavyzkum.cz/z-domova/z-domova/zeptej-se-vedce-pomaha-prekonat-barieru-nesmelym-vedcum


Založení projektu