Pružná psychologie, z. ú.


Lidé s postižením Sociálně znevýhodněné skupiny

Pružná psychologie pro ohrožené ženy, nemocné i pečující

Ne všichni mají stejné možnosti a ne každému se dostane adekvátní psychické pomoci. Bohužel na ni z praktických důvodů často nedosáhnou ti, kteří ji potřebují nejvíce. Provozujeme službu mobilní psychologické péče v domácím prostředí klientů a prevenci demence či neuro-kognitivních poruch. Pečujeme o dlouhodobě nemocné, seniory, imobilní a pečující osoby, včetně budoucích a novopečených maminek i samoživitelek s malými dětmi. Nyní působíme v Olomouci a jejím širokém okolí.

vybíráme od 13.4.2024

Podpořte nás nyní!

Ať se můžeme vydat pomáhat s jistým krokem a podporou v zádech.
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz

Pružná psychologie pomáhá těm, pro které je pomoc nedostupná.


Bohužel všichni lidé nemají stejnou možnost získat potřebnou psychologickou péči. Z praktických důvodů jsou psychologické poradny a ambulance často nedostupné právě pro ty, kteří ve svém životě duševní podporu potřebují - nacházejí se v těžkých životních situacích, protože jsou:

  • NEMOCNÍ
  • HENDIKEPOVANÍ
  • LIDÉ V POKROČILÉM VĚKU
  • OSOBY, KTERÉ O NĚ PEČUJÍ
    a také:

  • ŽENY V RIZIKOVÉM TĚHOTENSTVÍ
  • ŽENY PO PORODU
  • SAMOŽIVITELÉ S MALÝMI DĚTMI
Jedná se o znevýhodněné skupiny lidí ohrožených vznikem nebo zhoršením psychických potíží. Jejich možnosti čerpání pomoci jsou ze zdravotních důvodů či z důvodu péče o slabší velmi omezené. Často je návštěva psychologa natolik prakticky, organizačně a fyzicky náročná, že už pak člověk nemá sílu těžit z přínosů terapie či psychologického poradenství. Pomoc se tak stává spíše další přítěží.

Zvyšujeme dostupnost psychologické péče pro osoby s omezenou mobilitou a VY ji můžete zpřístupnit svým příspěvkem na chod organizace TAKY!


V současnosti se sice rozšířily možnosti online terapie, ale i ta má svá omezení. Především  nedokáže zmírnit sociální izolaci, která je u našich cílových skupin palčivým problémem. Proto jsme se rozhodli rozšířit služby o preventivní vyšetření neuro-kognitivních funkcí v domácím prostředí, jelikož i senioři často žijí velmi izolovaně a jejich blízcí si tak nástupu problémů s myšlením, pamětí či orientací nemusí včas všimnout.

Zároveň se nyní potýká s nedostupností odborné psychologické péče celá společnost. Část našich klientů proto i přes závažnější potíže nenašla odborníka s volnou kapacitou.


  • Kontext vzniku projektu představujeme zde.
V organizaci mapujeme zkušenosti a potřeby lidí z cílových skupin a chceme proto, aby byly služby co nejvíce flexibilní a péče individuální. Jelikož psychologové zatím patří spíše do ambulancí, spočívá naše činnost také ve vzdělávání ohledně terénní psychologické práce v domácím prostředí klientů a v tvorbě metodiky mobilní psychologické péče.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu