SVĚTLO PRO SVĚT


Humanitární pomoc Rozvojová spolupráce

Terénní výjezdy zachraňují zrak dětem i seniorům

Oční kliniky Světla pro svět stále představují jedinou dostupnou oční péči ve málo rozvinutých zemích Afriky. Jejich spádová oblast může být až 2,5 miliónu lidí. Nejčastější příčinou slepoty je stále šedý zákal, odstranitelný jednoduchou 15minutovou operací. Kvůli neexistenci pravidelné hromadné dopravy a obrovským vzdálenostem je cestování v těchto zemích stále velkým problémem a více než polovinu operací tak naše týmy provádějí při výjezdech do terénu, kdy operují přímo na malých venkovských hygienických stanicích.

vybíráme od 15.3.2024
21 865 Kč
vybráno 9 % z 236 000 Kč

zbývá

96 dní

přispělo

23 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Při terénních výjezdech lékaři vyšetří i dětské pacienty. Na operaci je pozvou do nemocnice, kde je možnost celkové anesteze. Terénní výjezdy jsou naprosto klíčové pro včasné odhalení šedého zákalu u dětí a nabídku rychlé pomoci.

Přestože se na očních klinikách Světla pro svět za péči a operace neplatí, existují překážky, proč k nám spousta pacientů nemůže dorazit. K těm hlavním patří neexistence pravidelné linkové dopravy, špatná sjízdnost cest v období dešťů, vysoké náklady na zaplacení smluvní dopravy. Vybudovat oční kliniku je tak pouze prvním krokem. Většina našich lékařských týmů vyráží alespoň dvakrát ročně přímo do terénu, zajistit oční péči v těch nejhůře dostupných oblastech. Lékaři a zdravotníci po dobu dvou týdnů objíždí místní malé zdravotní stanice a operují přímo tam. Lidé se o trase lékařského týmu dopředu dozvědí z místního rádia, v kostele nebo přes síť terénních pracovníků.



Během pouhých dvou dnů jsme tak například v Etiopii operovali více než 200 pacientů. Někteří z nich přišli pěšky ze vzdálenosti mnoha desítek kilometrů, v extrémním horku, mnoho z nich bosky. Každého nevidomého doprovází příbuzný, který ho vede na dlouhé holi. Znějí příběhy o tom, kdo musel prodat kozu nebo ovci, aby měl na jídlo po cestě. Místní zdravotní stanice sestávají pouze ze dvou malých místností, které se v případě terénního výjezdu proměňují v operační sál, pacienti často musí přespat venku a druhý den přijdou na kontrolu a na sundání obvazu. 

Tým se většinou skládá z jednoho zkušeného oftalmologa a tří operatérů, kteří jsou proškoleni výhradně na operace šedého zákalu. 
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu