Skautská nadace Jaroslava Foglara


Filantropie a dobrovolnictví Děti, mládež, rodina

Skautské vzdělávací centrum v Plzni

Pomozte nám zrealizovat náš sen vybudovat moderní a zároveň útulné místo pro pravidelné družinové schůzky skautů a skautek našeho střediska Střela také místo pro setkávání všech našich členů. Zároveň chceme budoucí prostory nabídnout pro rozvojové a volnočasové aktivity pro děti a jejich rodiče v různých podobách. Základna ponese název Skautský dům Střela.

vybíráme od 7.3.2024

Skautské vzdělávací centrum v Plzni

K přijatým darům přidává Skautská nadace J.F. polovinu.
135 174 Kč
vybráno 45 % z 300 000 Kč

zbývá

280 dní

přispělo

27 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz

Díky podpoře města Plzeň, Plzeňského kraje a schválené dotace MŠMT máme nyní jedinečnou šanci vybudovat nové skautské vzdělávací centrum a mezinárodní skautskou základnu na okraji Plzně. V tuto chvíli máme 85 % finančních prostředků. Projekt je vyčíslen na 25,8 milionů korun a potřebujeme získat 3,8 milionů korun do června 2025.
.Vybudováním nové základny získáme tak dlouho chybějící vhodné zázemí pro zájmové a neformální vzdělávání. Zajistíme také hygienické standardy pro současné skautské klubovny, které toto zázemí v současné chvíli ve vhodném stavu nemají.
Aby toto místo tepalo svou energií po celý den, plánujeme realizaci přednášek či podporovat kulturu tím, že zde přivítáme amatérské divadlo. O víkendu rádi poskytneme zázemí pro vzdělávací kurzy a ubytování pro tuzemské i zahraniční návštěvy.

Budeme vám vyprávět krátký příběh
 
Byla jednou jedna stará, opuštěná budova v Českém údolí v Plzni. Stála tam už mnoho let a chátrala a chátrala. Nikdo se do ní nehrnul, protože byla neobyvatelná. Voda v budově netekla a ani splachovací záchody byste zde nenašli. Byla jen stínící stavení, které čekalo na lepší časy.

Jednoho dne se však stalo něco neuvěřitelného. Skautské středisko Střela převzalo tuto budovu v roce 2003 z Fondu dětí a mládeže v likvidaci. Rozhodli se, že se o budovu postarají a pomalými krůčky ji promění v místo, kde se budou moct scházet holky a kluci na skautských schůzkách.
 A tak si dobrovolníci z řad skautských vedoucích vyhrnuli rukávy a chopili se práce. Vyklízeli, zabezpečovali, udržovali
budovu tak, aby nezchátrala úplně, dokud nebude jasno, co bude dál. Vedoucí často rokovali u kulatého stolů o dalších krocích. Čas plynul a postupem let se podařilo obnovit kanalizační přípojku, zabezpečit tekoucí vodu a přepojit kontejner s hygienickým zázemím, aby nebylo nutné chodit na kadibudky. 

Počet členů střediska stále rostl, a tak se zrodil nápad, že by v Českém údolí mohlo vzniknout skautské vzdělávací centrum a mezinárodní základna. Skautské vzdělávací centrum by mohlo sloužit jako místo setkávání, učení a zábavy. Díky tomu by měli skauti dostatek prostoru pro své akce a kurzy. A ve chvíli, kdy by dorazili hosté ze vzdálených zemí, mohli by je adekvátně ubytovat.

Naplno se roztočilo kolo příprav v podobě vytvoření stavební dokumentace, zajištění stavebního povolení, shánění finančních prostředků a dalších. I když to bylo a je mnohdy náročné, vedoucí věděli, a ví, že to stojí za to. Pomáhají nejen sobě, ale i budoucím generacím skautů. Během příprav se zjistilo, že budovu již nelze zachránit a zrekonstruovat a bude třeba většího zásahu.  Na začátku roku 2024 vedoucí předali místo vybranému dodavateli stavby. Inu a bagry a páni stavitelé se dali do práce a kolemjdoucí zvědavě přihlížejí rostoucí stavbě. A tak se v Českém údolí začíná psát nový příběh. Jak ale zkončí? To je i na vás.

S pokorou a vděčností se na Vás obracíme s prosbou o finanční podporu.  Pokud máte možnost nám finančně pomoci, budeme velmi vděční. Každý dar, ať už malý nebo velký, nás přiblíží našemu snu o skautské základně.

Předem moc děkujeme všem, kdo nám pomohou dosáhnout našeho cíle finanční podporou či sdílením této informace



Potvrzení o daru, které lze použít pro snížení základu daně z příjmů za rok 2024, obdržíte v polovině ledna 2025. Potvrzení bude uplatnitelné, pokud po darování vyplníte potřebné údaje.  
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Ať se stavba daří a přeji pevné nervy vedoucímu projektu! 😁

Marek Mourek
10 000 Kč

Přeji hodně štěstí k dokončení projektu, který je plánu jsou z hoooodně let. ⚜️

Pastelka

Skvělý projekt

Alžběta Poláčková
1 000 Kč

Něco jsme přihodili :-)

Potkan
3 000 Kč

Děkujeme skautům za pomoc na zámku v Nemilkově. Kaplanovi

Michal Kaplan
2 000 Kč

My tomu věříme!

Martin Jonáš
20 000 Kč

Mám na to místo nádherné vzpomínky. Držím palce.

František Tomeš
1 000 Kč

Ten barák si pamatuju z devadesátek, když jsme z Českého údolí vyráželi na Evropské skautské jamboree. Držím palce, ať brzy slouží rostoucímu plzeňskému skautingu!

Pavel Trantina

Držíme palce!

Honza
20 000 Kč