Jako doma - Homelike, o.p.s.


Sociálně znevýhodněné skupiny Zdraví

Zdravotní péče pro ženy bez domova

Ženy bez domova narážejí na mnoho zdravotních potíží, které kvůli finanční tísni nemají jak řešit. Zaplatit si jako cizinky pojištění, aby mohly jít na pořebné vyšetření nebo operaci. Uhradit doplatky na léky nebo podpůrné přípravky. Zajistit si péči v době, kdy ještě nemají přiznán příspěvek na péči. Zaplatit hospic a umožnit co nejdůstojnější umírání. Pomozte uhradit ženám bez domova základní zdravotní péči, která je pro nás ostatní samozřejmostí.

vybíráme od 7.2.2024
46 706 Kč

přispělo

65 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Původně jsmě sbírku založilx na paliativní a hospicovou péči pro paní M. Díky jejímu příběhu jsme se nakonec rozhodlx ve sbírce pokračovat a rozšířit ji na zdravotnické a pečovatelské výdaje i pro další ženy bez domova.

Zdraví a stárnutí na ulici jsou důležitá témata, protože lidé bez domova mají zanedbanou zdravotní péči, špatnou zkušenost se zdravotnickými institucemi a nedostatek financí. Při řešení příspěvků pak narážejí na byrokratické překážky

Co Váš příspěvek pomůže ženám uhradit?

  • Poplatky za vyšetření a lékařské zákroky. 
  • Doplatky na léky.
  • Vitamíny a podpůrné přípravky.
  • Hospicovou a další péči.

Proč je zdraví a stárnutí na ulici takové téma?

Sociální služby pro lidi bez domova nemají podmínky pro práci se stárnutím. Chybí propojení péčových, zdravotních a sociálních služeb pro lidi v sociální tísni (jedno z mála existujících v Praze je Přístav Armády spásy). Domovy pro seniory a domovy se zvláštním režimem nemají dost míst, jsou drahé a nejsou schopné pracovat se závislostí.

Častou překážkou pro získání příspěvku na péči je nutnost do žádosti uvést, kdo bude péči poskytovat. Blízké osoby, které by péči u lidí bez domova poskytovaly, často chybí, a péčové služby se tam napsat nenechají, dokud nebude příspěvek přiznán. 

Vyřízení příspěvku na péči lze žádat, až když ho člověk potřebuje, a vyřízení trvá mnoho měsíců. Lidé bez domova mají často zanedbanou zdravotní péči, nemají příslušné doktory, takže sehnat potřebné dokumenty trvá dlouho.

Cizinky v sociální tísni obvykle nemají zdravotní pojištění, protože si komerční nemohou dovolit.



Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Posílám sílu❤️

Kateřina Stachová
500 Kč

Dekuji za to, co delate a pani M. preji dustojny odchod. 🖤

Dárce

Cítím úctu a obdiv, že se nebojíte jako organizace takových výzev a situací a dokážete nabídnout domov i v takhle těžkých chvílích.

Jakub
500 Kč

❤️❤️

Dajda

💜

Ilona Burchyan

Držím palce, ať se zadaří a paní má možnost důstojného odchodu.

Dárce

Přejeme hodně síly

Smekáč Pro Všechny
3 373 Kč