Aikido Praha Vinohrady, z.s.


Děti, mládež, rodina Sport a volný čas

Vychováváme novou generaci, která posune aikido a svět do lepší budoucnosti (v roce 2024)

Pokud se má náš svět změnit k lepšímu, musí vyrůst nová generace silných mladých lidí, kteří se dokážou vypořádat s velkými výzvami současnosti. To je jeden z důvodů, proč pracujeme s dětmi a mládeží v Aikido Praha Vinohrady.

vybíráme od 2.2.2024
11 000 Kč

přispěli

3 lidé
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Některé děti u nás začaly před 9 lety cvičit, postupně prošly skupinami dětí a mládeže a dnes jsou mladí dospělí, kteří mají černé opasky a vedou dětské tréninky. Dokonce i během Covidu jsme s naší mládeží systematicky pracovali - takže (paradoxně) naše oddíly v období lockdownů posílily.

Bojové umění aikido používáme jako nástroj, který může připravit mladé lidi na život tak, aby v něm obstáli svým vlastním způsobem.

Chcete vědět, jak to děláme?

V našem klubu vytváříme prostor, ve kterém se mladí lidé mohou svobodně rozvíjet po všech stránkách. Aby si díky aikidu krok za krokem vytvářeli vlastní život. Aby z nich vyrostla nová generace, která posune aikido, naši společnost i celý svět k lepší budoucnosti.

Podpoříte nás v tom?

Naše práce má tři pilíře:

  • Pohyb, angažovanost, zdraví - pravidelné a pestré cvičení je klíč k rozvoji v aikidě a zároveň tajemství zdravého a aktivního života. Pracujeme s konceptem Physical Literacy, a tak nabízíme mládeži nejen radost z pohybu, ale také moderní poznatky o pohybu a motivaci k celoživotnímu tréninku.
  • Rozhled - pro mládež vytváříme rozhled v aikidě, v životě i ve světě. Zveme do Prahy skvělé zahraniční učitele a také cestujeme po Evropě a navštěvujeme semináře a zajímavé kluby. Avšak není to jen o aikidě - obzory otevírá i samotné cestování, poznávání jiných kultur, dobrovolnická práce na farmě, zajímavé filmy, přednášky nebo návštěvy galerií.
  • Odpovědnost - už malé děti vedeme k tomu, aby si pomáhaly navzájem. Teenageři často pomáhají s organizováním akcí a asistují u tréninků dětí. A pokud je to baví, po absolvování trenérských kurzů se z nich stávají mladí učitelé pod supervizí zkušených učitelů. A po čase tito mladí učitelé přebírají zodpovědnost za vlastní skupinu dětí.
Klára (18 let, učitelka dětí) napsala o jedné studijní cestě toto:
"Návštěva Švédska ve mne zanechala emoce, nové poznatky a hlavně jsem se za devět dní naučila spoustu novým věcem. Pochopila jsem, že existuje nekonečno způsobů, jak mohu cvičit Aikido, a že mám spoustu možností, čím začít. Při cvičení jsem se hlavně bavila a smála se, a zároveň jsem měla AHA moment s většinou nových lidí, se kterými jsem cvičila. To je asi to nejlepší, co jsem si z celého výletu odnesla - dostala jsem možnost cvičit s různými lidmi, z různých dojo a mohla jsem převzít a aplikovat nějaké zkušenosti z dětských tréninků na moje hodiny dětí. A jsem taky moc vděčná, že jsem mohla prohloubit vztahy s naší partou z Vinohrad a zažít další dobrodružství, které můžeme aplikovat do našeho cvičení aikida."



Všechno tohle stojí peníze: soustředění, proplácení trenérského vzdělání, cesty do zahraničí, nižší studentské poplatky za semináře...

Tyto náklady budou v roce 2024 přibližně 200.000 Kč (bez započítání dobrovolnické práce mentorů a dalších dospělých) a nic z nich není pokryto členskými příspěvky (které pokrývají pouze běžné cvičení).

Prosím, přispějte sponzorským darem nebo darujte menší částku pravidelně a staňte se tak patronem / patronkou našich mladých aikidistů.

Potvrzení o daru pro daňové účely vám rádi vystavíme na konci roku.

Děkujeme za podporu! Každá koruna nám pomůže!

PS: Máte pravdu, tato výzva nemá v sobě urgenci tornáda nebo války. Naše vize a práce jsou dlouhodobé a jejich výsledky přicházejí časem. V některých zemích (ve Švédsku...) financuje tyto věci stát, u nás hledáme zdroje jinými způsoby. Například Harvardská univerzita pokrývá 44% svých nákladů z darů bývalých studentů a individuálních dárců... možná něco podobné dokážeme i my. Děkujeme, že jste v tom s námi!

Aikido Praha Vinohrady má kolem 240 členů, z toho polovina jsou děti a mládež. Za 15 let naší existence tréninky přešlo několik tisíc lidí a kromě pravidelného cvičení každý rok organizujeme 10 velkých (často mezinárodních) akcí pro různé věkové kategorie.

V těchto článcích najdete informace o některých našich nedávných aktivitách pro mladé:

Sbíráme víno u Bogdana Trojaka! (2023)
Pořádali jsme 24-hodinový mezinárodní aikido maraton v Praze (2023)
Aikido Summer – jak jsme si užili Berlín (2023)
Zažít se v(e Slovenském) ráji - soustředění mládeže (2023)
Dva týdny aikida u Atlantického oceánu (2023)
Jarní práce ve vinohradu - soustředění a dobrovolnictví v jednom (2023)
Třetí mezinárodní seminář pro děti a mládež v Praze (2023)
Další inspirace ze Stockholmu - návrat na místo čin (2022)
Týdenní letní škola ve Francii (2022)
Podzimní školení trénerů České federace aikido (2022)
Mladí pomáhají na příměstských táborech pro děti (2021)
Zážitkový kurz první pomoci pro naše mladé asistenty (2021)
Cvičení a práce na biodynamickém statku (2021)
Mezinárodní soustředění mládeže ve Slovenském ráji (2020)
Mezinárodní seminář pro 200 dětí a mladých v Praze (2019)
Studijní cesta do Stockholmu - jak vést dětské tréninky (2019)

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu