ZO ČSOP Ochránce


Životní prostředí

Postavme spolu seník

Pomozte nám vybudovat dřevěný seník na Kozmických ptačích loukách. Dlouhodobě řešíme problémy s uskladněním sena pro naše pomocníky – exmoorské koně a skotský náhorní skot. Pojďme společně vybudovat zázemí a lepší podmínky pro Kozmické ptačí louky!

vybíráme od 15.12.2023

Postavme spolu seník

CHCETE SE PODÍLET NA ROZVOJI KOZMICKÝCH PTAČÍCH LUK? DAROVAT MŮŽETE KDYKOLI, VAŠE PROSTŘEDKY BUDOU POUŽITY NA VYBUDOVÁNÍ SENÍKU A DALŠÍ ROZVOJ LUK!
27 425 Kč

přispělo

31 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Kozmické ptačí louky jsou jedinečným mokřadním ekosystémem, který vznikl v rámci obnovy přírody. Krajina dnešních Kozmických ptačích luk byla v minulosti hrubě narušena melioracemi a intenzivním zemědělstvím. Nyní tato lokalita slouží přes deset let divoké fauně a floře a mnoha našim občanům zajímajícím se přírodu. Kozmické ptačí louky, které jsou diamantem v ponuré okolní zemědělské krajině, dosahují 73 hektarů. Jsou domovem mnoha druhů ptáků, obojživelníků, rostlin a hmyzu. Naší usilovnou prací se navrací zdejší krajina k loukám starých časů, které byly plné života. Jsou částí krajiny, kde je možné si odpočinout od ruchu a zrelaxovat tělo i mysl.

Největším nebezpečím za desetiletou historii, stejně tak současným a budoucím problémem jsou neustále se rozšiřující porosty nežádoucích rákosin, sítin a zejména náletových dřevin. Přestože nám pomáhá 25 koní a 13 krav s údržbou lokality tím, že spásají neustále se rozšiřující vegetaci, s likvidací problémových porostů nám nepomohou. Proto jsme s finanční pomocí Moravskoslezského kraje nakoupili zemědělskou techniku. Místo pro uchování sklízecí techniky včetně traktoru a uskladnění sena pro zimní krmení koní bude řešeno výstavbou dřevěného seníku. Až dosud seno ukládáme jen ve velmi omezeném množství na pár metrech čtverečních. Konstrukce seníku bude pouze jednoduchá stavba, přesto dosáhne nákladů 3 mil. Kč. Bez výstavby seníků je současná a budoucí údržba rezervace nemožná.

Dosavadní nákup pozemků a snaha rozšířit plochu rezervace je velmi nákladný proces a další výdaje jsou již nad naše možnosti. Každý finanční příspěvek se stane velkou pomocí. Odměnou nám a všem návštěvníkum rezervace bude pestrá příroda plná zvuků ptáků, žab a hmyzu, kteří do naší krajiny neodmyslitelně patří. Vzpomínky na krajinu dětství se obracejí v záchranu budoucnosti, aby také naše děti znaly krásy světa kolem nás.

POJĎME SPOLEČNĚ BUDOVAT ÚZEMÍ, KDE JE OCHRANA PŘÍRODY A PTÁKŮ NA PRVNÍM MÍSTĚ!


Každá pomoc se počítá a my si ji velice vážíme. Projekt vybudování seníku nám pomůže posunout se o krok dále, dělat naši práci efektivněji a rozvíjet Kozmické ptačí louky. Děkujeme!

CHCETE SE PODÍLET NA ROZVOJI KOZMICKÝCH PTAČÍCH LUK? DAROVAT MŮŽETE KDYKOLI, VAŠE PROSTŘEDKY BUDOU POUŽITY NA VYBUDOVÁNÍ SENÍKU A DALŠÍ ROZVOJ LUK!

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

❤️

Monika Kratochvílová
1 000 Kč

Všechno dobré zvířatům malým i velkým, rybám i rostlinám. Ochráncům přírody díky za péči o oblast Kozmických ptačích luk.

Marta Simajchlová
250 Kč

Krásná oblast, pravidelně chodíme v září se skauty :-)

Věrka
300 Kč

Krásný projekt

Zuzana Michalská
300 Kč

Ráda se na Kozmické ptačí louky vracím. Jste skvělí. Držím palce celému vašemu týmu.

Pavla Kovalová
1 000 Kč

bydlím kousek a moc si vážím toho, co děláte

Lydie Nevřelová
100 Kč

Ať se dílo podaří.

Jiří Koval
200 Kč