Černí koně, z.s.


Děti, mládež, rodina Lidé s postižením

Adam potřebuje handbike a naši pomoc

Adam je bojovník. Bude mu 6 a bojuje se spinální svalovou atrofií (SMA), kvůli které postupně ztrácí svalstvo a schopnost se pohybovat. Jenže Adam touží řádit venku s kamarády. Teď je jeho nadějí handbike, speciální „ruční kolo“, díky němuž by si mohl splnit svůj sen a zároveň se hýbat. Pohyb totiž může pomoct zpomalit průběh nemoci, nad kterou zatím lékaři neumí vyhrát.

vybíráme od 11.12.2023
39 930 Kč
vybráno 100 % z 39 930 Kč

přispělo

58 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Tricykl mu vyrobí Černí koně, neziskovka, která už od roku 2008 vyrábí na míru speciální jízdní kola pro tělesně postižené děti. Díky nim můžou děti jako Adam sportovat, být nezávislé, užívat si dětství s kamarády. 
 
Na Adamův trike je potřeba 39 9300 Kč. A každá koruna pomůže. Takže jestli se chcete podílet na splnění snu malého Adama Chramosty z Březové u Sokolova, připojte se k naší Vánoční sbírce.
V případě, že chcete zaslat potvrzení o poskytnutí daru, nezapomeňte ve formuláři vyplnit adresu pro potvrzení o daru.



Děkujeme, že pomáháte pomáhat! 
  
Kdo jsou Černí koně?
Neziskovku založil v roce 2008 Tomáš Pouch, který sám v dětství přišel při dopravní nehodě o nohu. Ví, jak těžká je cesta dítěte s hendikepem, a tak se rozhodl jim pomáhat k samostatnému pohybu prostřednictvím speciálních kol. Běžní výrobci kompenzačních pomůcek totiž jízdní kola pro děti s tělesným postižením nevyrábějí.
 
Černí koně se zaměřili hlavně na děti, protože právě pro jejich správný rozvoj je pohyb nesmírně důležitý. Handbiky, speciální kola s ručním ovládáním, přinášejí dětem to, co jinak nezažijí – svobodu pohybu. Černí koně navíc pořádají – jako první na světě – seriál závodů pro cyklisty s tělesným postižením v disciplíně MTB (horská kola), včetně kategorií handbike pro vozíčkáře a stali se lídrem paracyclingu v ČR.
 
 
Co je SMA? 
Spinální svalová atrofie (anglicky spinal muscular atrophy, SMA) je vrozené onemocnění, při němž dochází k postupnému ubývání svalstva, a tedy schopnosti se pohybovat. Postiženy bývají více dolní končetiny než horní, nemocní také mívají potíže s polykáním, později i s dýcháním. Postup nemoci je individuální, protože ho ovlivňuje řada faktorů. Jednou z vážných a častých komplikací je dechová nedostatečnost, která se může stát i příčinou smrti.
Léčba příčin této nemoci dosud neexistuje, lze jen mírně ovlivňovat její příznaky. Obtíže některých pacientů může významně zlepšit podpůrná plicní ventilace, která může částečně zpomalit i postup základního onemocnění. Tomu napomáhá také rehabilitace s využitím Vojtovy metody, vodoléčby a elektroléčby. Hlavním cílem je co nejdelší udržení hybnosti. Spočívá v tom i prevence vzniku skoliózy a osteoporózy i dýchacích a trávicích obtíží. Včasná terapie by dle odborníků mohla umožnit normální motorický vývoj člověka s touto nemocí. (Zdroj: Wikipedie)
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Adame, ať se Ti daří, drž se!

Igor Páč
1 000 Kč

Pohyb na čerstvém vzduchu je moc zdravý, tak ti Adame přeji, ať si ho užiješ.

Ludek Sosna
300 Kč

Ať se daří!

Anna Litová

I malá částka pomůže Adámkovi ke zlepšení života.

Alena Ing. Kozáková
300 Kč

Přeji spoustu šťastných kilometrů!

Zdeněk Jelínek

Milý Adámku,
ať se to podaří a ať ten handbike využiješ, jsi určitě velký bojovník.
Moc štěstí
Kutáčovi

Renata Kutáčová
2 000 Kč

Adámku, přeji Ti spoustu krásných zážitků s novým tricyklem. Buď statečný a stále usměvavý, jsi krásný chlapeček :-)

Michaela Taldíková
300 Kč

Ať ti to krásně jezdí, Adámku.

Julie Musilová
500 Kč

Přeji vše nejlepší za to, že svou prací pomáháte.
Dagmar

Dagmar Kutílková
500 Kč

Díky za radost, kterou dětem jako Adam dáváte!

Veronika Dlouhá
1 000 Kč