NaZemi, z. s.


Osvěta a poskytování informací Životní prostředí

Vydali jsme první českou nerůstovou knihu. Podpoř její on-line verzi nebo získej vlastní výtisk

Kniha Čas : dorůst zpřístupňuje současnou akademickou debatu srozumitelným jazykem a zasazuje ji do českého kontextu. Úvodní část knihy představuje kritiku růstového systému, aby následně uvedla vizi nerůstu s konkrétními pozitivními návrhy pro jednotlivce, podniky i celou společnost. Poslední část pak ukazuje způsoby a cesty, jak můžeme systémové změny v době mnohačetných krizí dosáhnout.

Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
První česká nerůstová kniha Čas : dorůst obsahuje texty od 11 českých nerůstových autorek a autorů. V roce 2023 jsme vytiskli již druhé vydání, a to díky podpoře 279 dárkyň a dárců. Chceme, aby se vize demokratičtější, udržitelnější, svobodnější a blahobytnější společnosti dostala ke všem, kteří o to mají zájem. Proto jsme knihu zveřejnili ke stažení on-line.

V této kampani můžete libovolnou částkou podpořit naši knihu, kterou jsme se rozhodli nabídnout každému v digitální podobě zdarma. Pokud přispějete alespoň 400 korun, nabízíme vám za váš dar i fyzický výtisk knihy. Cena je včetně poštovného.

Dary na tuto knihu podpoří práci na druhém dílu. Ten v návaznosti na první knihu ukáže konkrétní existující příklady pro zavádění nerůstové vize do každodenní reality, spolu se způsoby jak úspěšnou praxi začít prosazovat v Česku.

O čem kniha je?

Kniha Čas : dorůst je dobrým vstupem do tématu nerůstu pro kohokoliv, koho nerůst zajímá a je také důležitým milníkem pro české nerůstové hnutí, protože akademickou debatu zpřístupňuje veřejnosti srozumitelným jazykem a také ji zasazuje do kontextu České republiky. Kniha otevírá debatu o radikálnějších (v původním latinské smyslu slova, tedy jdoucí ke kořenům problémů) cestách i strategiích k vyřešení globální environmentální a sociální krize. Jednotlivé kapitoly pokrývají kritiku růstového kapitalismu, ale také vizi nerůstu s konkrétními politickými opatřeními jako např. maximální příjem, nerůstové byznysy či garantovaná pracovní místa. Závěrečné kapitoly knihy pak ukazují konkrétní způsoby, jak systémové změny v době mnohačetných krizí dosáhnout.

Umělecké zpracování knihy navíc učí číst pomalu. Kniha je protkána básněmi i kresbami. Pasáže plné faktů, myšlenek a intelektuálních pozic tak střídá poezie a obrazy vyzývající ať už k volným asociacím, či doplňkové interpretaci. Umělecký doprovod naší knihy záměrně vybízí ke zpomalení a vlastnímu promýšlení. Dopřejte si pomalé nerůstové čtení, schovejte se s knihou na zahradě, v parku, na pláži či na louce uprostřed lesa, nebo naopak pod deku u horkého čaje a jen si čtete a zažívejte na vlastní kůži nerůstovou pohodu. 

Výše darů

Díky vašim darům budeme schopni důstojně finančně ohodnotit naši práci a pokrýt náklady na druhý díl knihy a také na naše aktivity: přednášky a workshopy pro veřejnost či pro školy, psaní článků do médií, posílání nerůstového newsletteru, či koordinaci české nerůstové pracovní skupiny. Přispějte alespoň 400 korun a za váš dar si můžete vybrat fyzický výtisk knihy Čas : dorůst.

  • Chcete podpořit naši knihu a stačí vám stažená digitální verze? Budeme rádi za jakýkoliv příspěvek!
  • Chcete fyzický výtisk knihy? Přispějte alespoň 400 korun a knihu vám pošleme nebo si ji můžete osobně vyzvednout.
  • Chcete podpořit všechny naše aktivity? Zvládáme je jen díky pravidelným darům, zvažte je také.
Ke knize přikládáme nerůstové samolepky s imaginativními i provokativními frázemi, osobně si můžete podle libosti vybrat, kolik jen ulepíte – právě to je nerůstová hojnost a zároveň autonomní vytváření vlastních limitů.

Chci fyzický výtisk, jak se k němu dostat?

Osobní odběr
Pokud si chcete knihu vyzvednout osobně a vybrat si vlastní sérii samolepek, do adresy při daru vyplňte možnost vyzvednutí v Brně v obchodě NaZemi. Knihu si můžete vyzvednout hned, jak na e-mail získáte automatické potvrzení o zaplacení daru. Řiďte se jen otevírací dobou a pro získání knihy ukažte potvrzení obdržené na e-mail.

Odběr na pobočce Zásilkovny
Pokud chcete knihu zaslat na pobočku Zásilkovny, zvolte ve formuláři tuto možnost a vyplňte buďto konkrétní adresu pobočky, nebo jakoukoliv vaši adresu a my za vás tu nejbližší najdeme. Knihu pošleme do zhruba dvou týdnů. Odesíláme i na Slovensko.

Doručení na vlastní adresu
Knihu můžeme zaslat i na konkrétní adresu, stačí ve formuláři zvolit tuto možnost. Knihu pošleme do zhruba dvou týdnů.

Přejeme příjemné i pomalé čtení!

Díky, společně tvoříme nerůstové trhliny už dnes.

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

přeji mnoho sil do další práce!

Dárce

Rád bych obdržel 2 (dva) fyzické výtisky. Děkuji - L.Žuja

Ladislav Žuja
950 Kč

🫶

Jan Flídr
400 Kč