Nebourat z.s.


Kultura, umění a historie Regionální a komunitní rozvoj

Nebourat –⁠ Pomozte zachránit železniční most pod Vyšehradem!

Správa železnic nechala železniční most pod Vyšehradem desítky let chátrat. Teď chce tuto kulturní památku zbourat a nahradit novostavbou. Proti je přes 140 českých i zahraničních odborníků a odbornic, UNESCO, rada památek ICOMOS, 50 osobností veřejného života, skupina pražských senátorů a senátorek a přes 20 000 občanů a občanek. Podpořte občanskou iniciativu Nebourat v boji za záchranu a opravu mostu v souladu s moderními technologiemi!

vybíráme od 10.11.2023
149 572 Kč
vybráno 37 % z 400 000 Kč

zbývá

66 dní

přispělo

202 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Železniční most pod pražským Vyšehradem byl postaven roku 1901 na návrh špičkového českého inženýra Františka Prášila. Od roku 1992 je součástí památkové zóny UNESCO. V roce 2004 byl jako doklad industriálních dějin Prahy a unikátní příklad nýtované technologie prohlášen národní kulturní památkou. Jak říká Aňa Geislerová: “Železniční most je Praha. Ta silueta je nenahraditelná.” 


Správa železnic (a před ní SŽDC) most ale nechala celá desetiletí chátrat. Proti rzi byl naposledy komplexně ošetřen v roce 1957! Dnes víme, jak ho pomocí moderní technologie odhlučnit a odlehčit. Společně jsme dokázali, že dovede vyhovět nárokům budoucí železniční dopravy. 


V posledním roce jsme se zúčastnili několika debat, zorganizovali dvě přednášky, sešli se na dvou happeninzách, vystoupili v Senátu a na jednání pražského magistrátu a absolvovali bezpočet telefonátů a schůzek s politiky, úředníky a odborníky. Spustili jsme petici, natiskli plakáty, rozdali stovky letáků, podali mnoho podnětů a “stošestek” (žádostí o informace). Do Prahy jsme přivezli světovou mostařskou kapacitu prof. Eugena Brühwilera. 


Pomozte nám v boji pokračovat! Vaše dary nám pomohou uhradit právní služby, propagaci na internetu a vyhotovení odborných studií. Nebýt občanů, most už by dnes nestál. Společně se nám ho ale pro další generace podaří zachránit. Děkujeme!
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Údržba mostů je něco co v české republice přestalo fungovat !

Pavel Motyčka
100 Kč

Zachraňme most!

Ondřej Linger
500 Kč

Hodně štěstí.

Martin Švihla
2 000 Kč

Nebourat, chránit! Hlavně proti pochybným zájmům. :)

Petr Hlávka
1 000 Kč

Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.

Pavel Pospíšil
1 000 Kč

Ať tam zůstane stát!

Eliška Šidíková
100 Kč

Prosím potvrzení o daru poslat na e-mail: fejfarovah@volny.cz a nikoliv na poštovní adresu: praha 5. Děkuji . Krámská

Helena Krámská
300 Kč

..když se wannabe zodpovědná a konzervativní vláda chová radikálně nezodpovědně, je čas začít šetřit na právníky..

Iveta Klípová
500 Kč

Prosím příště uvádět předepsané údaje v češtině! Jsme stále občany ČR, anebo už ne? S pozdravem ing. Tůmová

Eva Tůmová
500 Kč

Zkuste ještě zabojovat.

Petr Kotrba
300 Kč